- Berichten
- 5.107
Vandaag voor de eerste keer een stoofgerecht geheel op de Q gemaakt. Uitermate lekker.
Gezien de tijd en het weer afgezien van de rendag en gekozen voor Ajam Roedjak.
Het recept is een compilatie van diverse andere recepten. Ik heb dit in de receptenrubriek van gevogelte gepost.
Kip en boemboe voorbereid.
Q voorbereid en een kleine stoofpan (2,5 ltr) op stenen op het kolenrooster gesteld.
Te zuinig geweest met 12 briketten opstoken. Wind en buitenlucht, in combinatie met het opwarmen van de stoofketel, de Q en de stenen heeft genoodzaakt om nog 6 briketten extra op te warmen. Q loopt daarna op tot een dome temp van 200C. In de stoofketel de gelijke temperatuur.
Lesje weer geleerd, eerder starten met opwarmen en de ketel wat hoger boven het rooster plaatsen. (kunnen er meer kolen onder)
Tevens staat de opstelling direct onder de dome temp. meter. Knullig. Losse thermometer in margrietwiel gehangen.

Maar dan, is de Q en pan ready to use..
- Kip aangebraden.
- Boemboe gesmoord. Daarna de luchtschuif onder en boven dicht en de ketel op kolenrooster laten staan
- Kip en boemboe bij elkaar, ketjapmanis, black soy, kokosmelk met wat water erbij. Goed doorroeren en deksel dicht.
Ondanks alle schuiven dicht blijkt bij doorroeren na 30'dat het gerecht te hard sudderd. In quick en dirty move de ketel van de stenen, briketten in het kolenmandje, vleesrooster erop en de ketel op het vleesrooster. Dome temp. daarna tussen de 140 en 120 C. Gerecht met 2x doorroeren <1,5 h laten sudderen. Laatste 30' met geopend deksel.
De saus is lekker ingekookt, boemboe is geheel fijn gesudderd. De kipfilet blokjes beginnen uit elkaar te vallen.
Als bijgerecht paksoi gegrild.
Na enkele biertjes zijn de gerechten klaar. Cheffin di case heft in de keuken de nasi en bijgerechten klaar.
Ik moet zeggen dat de gehele combi bij de gehele family in de smaak is gevallen.
Te nemen akties:
- Gerechten gaan proberen met langere stooftijd (rendang)
- Opstelling van deze ketel verbeteren.
- Volgende keer een grotere portie maken in mijn oude geemailleerde gietijzeren stoofketel.
- Een grotere ketel op mijn verlangslijstje
Gezien de tijd en het weer afgezien van de rendag en gekozen voor Ajam Roedjak.
Het recept is een compilatie van diverse andere recepten. Ik heb dit in de receptenrubriek van gevogelte gepost.
Kip en boemboe voorbereid.
Q voorbereid en een kleine stoofpan (2,5 ltr) op stenen op het kolenrooster gesteld.
Te zuinig geweest met 12 briketten opstoken. Wind en buitenlucht, in combinatie met het opwarmen van de stoofketel, de Q en de stenen heeft genoodzaakt om nog 6 briketten extra op te warmen. Q loopt daarna op tot een dome temp van 200C. In de stoofketel de gelijke temperatuur.
Lesje weer geleerd, eerder starten met opwarmen en de ketel wat hoger boven het rooster plaatsen. (kunnen er meer kolen onder)
Tevens staat de opstelling direct onder de dome temp. meter. Knullig. Losse thermometer in margrietwiel gehangen.


Maar dan, is de Q en pan ready to use..
- Kip aangebraden.
- Boemboe gesmoord. Daarna de luchtschuif onder en boven dicht en de ketel op kolenrooster laten staan
- Kip en boemboe bij elkaar, ketjapmanis, black soy, kokosmelk met wat water erbij. Goed doorroeren en deksel dicht.
Ondanks alle schuiven dicht blijkt bij doorroeren na 30'dat het gerecht te hard sudderd. In quick en dirty move de ketel van de stenen, briketten in het kolenmandje, vleesrooster erop en de ketel op het vleesrooster. Dome temp. daarna tussen de 140 en 120 C. Gerecht met 2x doorroeren <1,5 h laten sudderen. Laatste 30' met geopend deksel.
De saus is lekker ingekookt, boemboe is geheel fijn gesudderd. De kipfilet blokjes beginnen uit elkaar te vallen.
Als bijgerecht paksoi gegrild.
Na enkele biertjes zijn de gerechten klaar. Cheffin di case heft in de keuken de nasi en bijgerechten klaar.
Ik moet zeggen dat de gehele combi bij de gehele family in de smaak is gevallen.
Te nemen akties:
- Gerechten gaan proberen met langere stooftijd (rendang)

- Opstelling van deze ketel verbeteren.
- Volgende keer een grotere portie maken in mijn oude geemailleerde gietijzeren stoofketel.
- Een grotere ketel op mijn verlangslijstje
Laatst bewerkt: