- Berichten
- 3.095

Ter ere van de fotowedstrijd van deze maand heb ik ook weer eens een fijn portie zalm gerookt in de DIY rookkast, met behulp van een cold smoke generator.
De twee flinke, ontvelde zalmzijdes wogen samen zo'n 4,5 kilo. Ik heb ordinaire kweekzalm van de Makro gebruikt. Lijngevangen Sockeye is mooier en lekkerder, maar met de feestdagen voor de deur ben ik maar even voor de budgetversie gegaan

Voor de pekel heb ik een mengsel gemaakt van 2 kilo gewoon keukenzout, 1 kilo bruine basterd, ca 100 gram gedroogde Dille, een flinke hand gekneusde jeneverbessen, en een paar gekneusde laurierbladeren. Op de bodem van het inmiddels bekende IKEA bakblik flink wat pekel gestrooid, de vis daarop gelegd en de rest van de pekel eroverheen gestrooid. Dit levert ??n volle bak.
De vis is ca 24 uur gepekeld in de koelkast, daarna gespoeld. Dan heb je dit:


En na een nachtje drogen heb je dan dit. De zalm is mooi droog en voelt stevig aan.

Dan gaat ie met een volle CSG met 90% elzenmot en 10% beukenmot (de els is wat grof en ik meng de fijner gemalen beuk erbij voor de brandbaarheid. Dit levert een lang brandende mot op)
de kast in. Ditmaal duurde het zo'n 15 uur voor de mot helemaal op was gebrand.
De zalm wordt vervolgens ingepakt in keukenfolie en in de koelkast gelegd. Na een dag of twee is hij dan lekker een is de rook mooi doorgetrokken in de vis.
(Alhoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik bovenstaand plankje wel gewoon leeg heb gevroten, ondanks dat hij nog maar ??n nacht had gerust
