KarmeFrank
Sprokkelaar
- Berichten
- 30
Hoi alhoewel ik nog maar net kom kijken op dit forum toch maar mijn eerste topic aanmaken. 
Het gaat een topic in onderdelen worden aangezien ik aanstaande zondag pas ga roken.
Ik ben afgelopen zaterdag wezen jagen en 13 hele ganzen meegenomen.
3 jonge ganzen voor in de pan en 9 wat oudere en grotere waar ik dus 18 borsten uitsnijd die ik in 2 keer ga roken (heb geen plek voor 18 borsten tegelijk in mijn rookoventje) Dit is ondertussen dezelfde dag al gedaan en de borsten liggen nu per 5 verpakt gevacu?meerd in de vriezer.
Ik heb foto's van de ganzen en het uitsnijden maar weet niet of deze moet/kan plaatsen, sommige kunnen wat grafisch zijn voor de wat gevoeligere BBQ'ers onder ons. Ik lees wel in de reacties of er behoefte aan is.
Ik wil grotendeels het "Juicy gerookte kipfilet"http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=21349.0 recept van Ewald volgen gecombineerd met een recept die ik van een medejager heb gehad. (voegt Jeneverbes, wijn, cognac en rode peper extra toe)
Ik ga vanwege het wilde karakter wel het zout vervangen door colorozo zout. De gans ligt grotendeels in het weiland in het water en je weet niet of daar Botulisme in zit.
Vrijdag gaan 10 borsten uit de vriezer. Zaterdag de pekel maken en zaterdagavond de borsten in de brime/pekel zetten.
als ik goed bereken en ik wil maximaal 120ppm aan Nitriet dan volgens Ewalds "PEKELEN MET COLOROZO volgens de EU-richtlijn". http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=21222.0
Bij 2kg gans en 2 kg water met specerijen moet ik dus ((2000+2000)*0.02=) 80 gram colorozo zout gebruiken
volgens de grafiek in PEKELEN MET COLOROZO als het vlees 3 cm dik is (dus met1,5 cm op de helft) moet mijn gans dus minimaal 0.5 dag (12 uur) in de brime blijven liggen!
Mijn voorgaande ganzenborsten heb ik 9 uur koud gerookt maar toch nog even in de over tot 70 graden ketn gewarmd. Dus ik wil nu eigenlijk 2 uur koudroken en daarna briketten erbij leggen totdat de indirecte omgevingstemp 100 graden is geworden om zo de borsten in nog 2 uurtjes tijd met rookmot tot 65-76 graden kerntemperatuur te krijgen.
Wordt vervolgt
Groeten KarmeFrank

Het gaat een topic in onderdelen worden aangezien ik aanstaande zondag pas ga roken.
Ik ben afgelopen zaterdag wezen jagen en 13 hele ganzen meegenomen.
3 jonge ganzen voor in de pan en 9 wat oudere en grotere waar ik dus 18 borsten uitsnijd die ik in 2 keer ga roken (heb geen plek voor 18 borsten tegelijk in mijn rookoventje) Dit is ondertussen dezelfde dag al gedaan en de borsten liggen nu per 5 verpakt gevacu?meerd in de vriezer.

Ik heb foto's van de ganzen en het uitsnijden maar weet niet of deze moet/kan plaatsen, sommige kunnen wat grafisch zijn voor de wat gevoeligere BBQ'ers onder ons. Ik lees wel in de reacties of er behoefte aan is.
Ik wil grotendeels het "Juicy gerookte kipfilet"http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=21349.0 recept van Ewald volgen gecombineerd met een recept die ik van een medejager heb gehad. (voegt Jeneverbes, wijn, cognac en rode peper extra toe)
Ik ga vanwege het wilde karakter wel het zout vervangen door colorozo zout. De gans ligt grotendeels in het weiland in het water en je weet niet of daar Botulisme in zit.
Vrijdag gaan 10 borsten uit de vriezer. Zaterdag de pekel maken en zaterdagavond de borsten in de brime/pekel zetten.
als ik goed bereken en ik wil maximaal 120ppm aan Nitriet dan volgens Ewalds "PEKELEN MET COLOROZO volgens de EU-richtlijn". http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=21222.0
Bij 2kg gans en 2 kg water met specerijen moet ik dus ((2000+2000)*0.02=) 80 gram colorozo zout gebruiken
volgens de grafiek in PEKELEN MET COLOROZO als het vlees 3 cm dik is (dus met1,5 cm op de helft) moet mijn gans dus minimaal 0.5 dag (12 uur) in de brime blijven liggen!
Mijn voorgaande ganzenborsten heb ik 9 uur koud gerookt maar toch nog even in de over tot 70 graden ketn gewarmd. Dus ik wil nu eigenlijk 2 uur koudroken en daarna briketten erbij leggen totdat de indirecte omgevingstemp 100 graden is geworden om zo de borsten in nog 2 uurtjes tijd met rookmot tot 65-76 graden kerntemperatuur te krijgen.
Wordt vervolgt

Groeten KarmeFrank