T
TomB
Gast
Ik wilde me eens wagen aan charcuterie, in de vorm van beleg voor op een boterham.
Omdat kipfilet vaak bij ons op tafel komt leek me dat wel een ideale starter.
Maar ik wilde niet gewoon een kipfilet braden/roken omdat de sneetjes dan wel heel klein zijn. Daarom zocht ik een manier om een kiprollade te maken die ik ook nog warm kon roken.
Ingredi?nten
2 dubbele kipfilets
Kruidenmix / curry
Voor de Pekel:
100 gr zout
eetlepel Tijm
eetlepel rozemarijn
enkel blaadjes laurier
1 l water
Eerst en vooral maak ik een inkeping op de achterkant waardoor je de kipfilet platter en groter maakt waardoor ik de lap kip gemakkelijk kan oprollen.
Maar om de kippelap in een rol te houden kan je die gemakklijk bij elkaar houden met een tandenstoker, of - zoals ik heb gedaan ? mooi oprollen in wat folie en die even laten vastvriezen in de diepvries voor een uur. De rollade valt niet uit elkaar en hij is ook niet bevrozen.
Om ervoor te zorgen dat de kippeborst niet te droog zou zijn heb ik hem eerst een uur gepekeld.
Omdat ik deze voorbereiding op een avond heb gemaakt heb ik de rolledes na het pekelen laten drogen, ingerubd, terug ingerold in zilverpapier en deze een nacht in de frigo laten rusten. De kruiden konden hun werk doen, en de folie zorgde ervoor dat de vorm behouden bleef
Ik heb mijn 2 rollades ingerubd met 2 verschikkende soorten=
- 1 keer met Vogelkruiden van Brethonerie
- 1 keer met lekkere zachte currypoeder
Daags nadien heb ik de 2 rollades gerookt op appelhout, gedurende 1,5 uur op 115 gr. Tot een kerntemp van 70gr C
Even laten afkoelen, dan in sneetjes gesneden en op een lekkere toast gelegd. Heerlijk!
Omdat kipfilet vaak bij ons op tafel komt leek me dat wel een ideale starter.
Maar ik wilde niet gewoon een kipfilet braden/roken omdat de sneetjes dan wel heel klein zijn. Daarom zocht ik een manier om een kiprollade te maken die ik ook nog warm kon roken.

Ingredi?nten
2 dubbele kipfilets
Kruidenmix / curry
Voor de Pekel:
100 gr zout
eetlepel Tijm
eetlepel rozemarijn
enkel blaadjes laurier
1 l water
Eerst en vooral maak ik een inkeping op de achterkant waardoor je de kipfilet platter en groter maakt waardoor ik de lap kip gemakkelijk kan oprollen.
Maar om de kippelap in een rol te houden kan je die gemakklijk bij elkaar houden met een tandenstoker, of - zoals ik heb gedaan ? mooi oprollen in wat folie en die even laten vastvriezen in de diepvries voor een uur. De rollade valt niet uit elkaar en hij is ook niet bevrozen.


Om ervoor te zorgen dat de kippeborst niet te droog zou zijn heb ik hem eerst een uur gepekeld.

Omdat ik deze voorbereiding op een avond heb gemaakt heb ik de rolledes na het pekelen laten drogen, ingerubd, terug ingerold in zilverpapier en deze een nacht in de frigo laten rusten. De kruiden konden hun werk doen, en de folie zorgde ervoor dat de vorm behouden bleef
Ik heb mijn 2 rollades ingerubd met 2 verschikkende soorten=
- 1 keer met Vogelkruiden van Brethonerie
- 1 keer met lekkere zachte currypoeder

Daags nadien heb ik de 2 rollades gerookt op appelhout, gedurende 1,5 uur op 115 gr. Tot een kerntemp van 70gr C
Even laten afkoelen, dan in sneetjes gesneden en op een lekkere toast gelegd. Heerlijk!

