BasBQ
Beef en Steak

Gehakt: Moussaka

Jet

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.066


Oorspronkelijk geen Grieks gerecht, maar een traditionele maaltijd die veel in de Balkan en het Midden-Oosten gegeten wordt . De bekendste variant is deze met gehakt, aubergine en tomaat.

Ingredi?nten:

? 750 g kruimige aardappelen, geschild gewogen, ongekookt
? 1 teen knoflook, geperst
? 1 ui, gesnipperd
? 5 el traditionele olijfolie
? 500 g gehakt, half om half (of rund)
? 2 tl gedroogde oregano
? 1/2 tl gedroogde tijm
? 400 g gepelde tomaten uit blik, inclusief het sap natuurlijk!
? 1 EL Heinz tomaten ketchup
? 100 ml. Rode wijn (Merlot) een gewoon slobberwijntje
? 1 scheutje Worcestershire sauce
? 3 Maggie bouillonblokjes (die kleine dobbelsteentjes)
? 2 aubergines
? Mespuntje sambal oelek
? 175 g geraspte kaas ((Jong)Belegen, Mozzarella (niet de zachte bol!) of een combi van beiden en wat geraspte Parmezaan.

Bechamelsaus:

? 45 g ongezouten roomboter
? 3 el tarwebloem
? 600 ml halfvolle melk
? Wat geraspte nootmuskaat
? Eventueel op smaak brengen met klein beetje peper en zout)

Of net zo lekker en makkelijk is de Bechamelsaus (pakje zakje) van Grand?Italia
(1 zakje + 500ml. Melk) wel wat geraspte nootmuskaat aan toevoegen.

Bereiding:

1. Maak de BBQ gereed voor direct en indirect op 180-200 graden Celsius.

2. Snijd de aubergines in de lengte in dunne plakken of in schijven en bestrijk deze dun met de olie. Leg ze direct op het BBQ rooster en gril ze ca. 4-6 min.

3. Fruit/sudder de ui ongeveer 10 min. in wat olie in een skillet. Fruit/sudder de knoflook 2 min. mee. (sudderen betekent dat de ui niet donkerbruin en hard wordt maar zacht en licht bruin)
wissel met de skillet desnoods tussen indirect en direct als het te hard gaat.

4. Voeg het gehakt en oregano en tijm toe en bak het gehakt in 5 min. rul. Pureer de tomaat met een staafmixer en voeg toe, voeg tevens de ketchup, rode wijn, bouillonblokje en worcester toe en laat 15 min. garen. (indirect) proef dan de saus en breng eventueel verder op smaak met peper en zout.

5. Schil de aardappelen en snijd ze in plakken.

6. Schep het gehakt-tomaten mengsel in een ovenschaal, verdeel hierover de gegrilde aubergine en verdeel daarover de aardappelschijfjes.
Of zoals ik tegenwoordig doe, snijd de gegrilde aubergine in blokjes, meng dit met het gehakt-tomaten mengsel enverdeel daarover de aardappelschijfjes.

7. Voor de bechamelsaus smelt je de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer met een houten lepel enkele minuten tot de roux gaar is. Schenk in delen de melk erbij en breng al roerend aan de kook, voeg Nootmuskaat toe en breng eventueel verder op smaak met wat peper en zout. Laat ca. 15 min. op laag vuur (indirect) indikken tot een gladde saus.
(Of gebruik een zakje van Grand?Italia + Nootmuskaat)

8. verdeel de bechamelsaus over de schotel en bestrooi met de kaas. Bak de moussaka indirect op 180-200 graden in 1 uur en 30 minuten gaar.
























 
Laatst bewerkt door een moderator:

Hans

Gerijpt
 
 
 
Berichten
4.591
Dank voor het delen Jet.  :)
M'n eega herinnerde mij er aan dat we iets hier op lijkend gerecht wel eens in de oven gemaakt hebben maar dat was al weer een heule tijd geleden.
Deze gaan we zeker eens op de Q doen. ;)
 

Jet

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.066
Hans zei:
Dank voor het delen Jet.  :)
M'n eega herinnerde mij er aan dat we iets hier op lijkend gerecht wel eens in de oven gemaakt hebben maar dat was al weer een heule tijd geleden.
Deze gaan we zeker eens op de Q doen. ;)
Hans,
Dit recept is gebaseerd op een recept uit de allerhande van Juli 2010
 

Freek92

Vuurmaker
 
 
Berichten
91
Ziet er lekker uit, hou altijd wel van moussaka. Bechamelsaus altijd zelf maken  ;)
 

Jet

Gemarineerd
 
 
 
 
 
Berichten
1.066
Freek92 zei:
..................Bechamelsaus altijd zelf maken  ;)
Natuurlijk is dat zo, al is die van Grand'Italia een goed alternatief, normaal gesproken ben ik anti-zakjes ;) maar heel soms is het wel gemakkelijk.
 

Frits

Administrator
Forumleiding
 
 
 
 
Berichten
12.252
Bedankt voor het delen. Op de to-do-lijst.
 
Bovenaan Onderaan