SilverFox zei:
Wat zit er allemaal in die vulling?
Lijkt me lekker
Dan hierbij 't recept:
Gevulde ossenhaas
met mierikswortel saus
Aantal personen: 6 tot 8
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Grilltijd: 35 tot 45 minuten
Speciale accessoires: slagerstouw
Saus
115 g zure room
75 g mayonaise
45 g mierikswortel
15 g fijngehakte verse dille
1 el verse citroensap
1 tl fijngehakte knoflook
? tl zeezout
? tl versgemalen zwarte peper
6 plakjes spek
1 el fijngehakte knoflook
230 g verse jonge spinazie
30 g rozijnen
versgemalen zwarte peper
1 ossenhaas waar het midden is uitgesneden, 1,4 - 1,6 kg
15 g fijngehakte verse dille
zeezout
1. Klop de ingredi?nten voor de saus door elkaar in een kleine kom. Dek het af en zet het, ca. 20 minuten, in de koelkast alvorens het opdienen.
2. Bak het spek in een grote koekenpan voor ca. 10 minuten, af en toe kerend, boven middelmatige warmte, totdat ze knapperig zijn. Leg het spek op keukenpapier en laat het uitdruipen. Bewaar wat vet uit de koekenpan, giet vervolgens al het vet af en laat 30 ml in de pan. Voeg de knoflook toe in de pan en bak het voor 30 seconden, af en toe roerend. Voeg de spinazie toe en bak het al roerend voor 1 ? 2 minuten tot de spinazie is geslonken. Doe het spinaziemengsel in een middelgrote kom. Voeg de rozijnen en ? tl peper toe. Snijd het spek klein en voeg het toe aan de kom. Roer deze mix en laat het vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur.
3. Verwijder al het overtollig vet en vlies van de ossenhaas. Laat het vlees 20 ? 30 minuten staan op kamertemperatuur alvorens te grillen.
4. Bereid de barbecue voor op koken boven directe en indirecte middelmatige warmte (175 - 230?C).
5. Met behulp van een lang en smal mes, snijd een gat in middelpunt door de gehele lengte van de ossenhaas. Draai het mes om zodat de opening groter wordt. Vul de ossenhaas vervolgens met de spinazie mix aan beide kanten van het gat met behulp van het handvat van een spatel of een houten lepel. Bindt met het keukengaren het vlees compact samen. Zorg ervoor dat het gelijkmatig rond van vorm is. Bestrijk vervolgens het vlees lichtjes met het bewaarde spekvet of olijfolie. Breng het vlees met de dille, zout en peper op smaak.
6. Maak de barbecueroosters goed schoon. Schroei de ossenhaas, met zoveel mogelijk gesloten deksel, 15 minuten, boven directe middelmatige warmte en draai het vlees telkens een kwartslag om de 3 ? 4 minuten. Ga vervolgens door met grillen boven indirecte middelmatige warmte, met zo veel mogelijk gesloten deksel, totdat het naar smaak gaar is. Voor half doorbakken gril 20 ? 30 minuten, eenmaal kerend. Haal het vlees van de barbecue en laat het 5 -10 minuten rusten. Snijd de gevulde ossenhaas voorzichtig in plakken van 25 mm. Dien het vervolgens warm op met de saus.
Bronvermelding Weber's Real Grilling? van Jamie Purviance