BasBQ
Beef en Steak

Francesinha, een heftige boterham

 
 
 
 

Zzzjon

Gerijpt
Berichten
4.640
Het onderwerp van de fotowedstrijd deze maand is Francesinha.

Nog nooit van gehoord en kende ik niet.
Maar, na even googlen toch uitgevonden dat dit een gerechten is wat ik gemaakt moet hebben…… wat een apparaat is dat zeg!

Begonnen met de boodschappen.

9AE3753A-848D-4439-A2EB-9A8378AC8A71.jpeg


Origineel hoort er linguiça (worst) in, maar daar kon ik niet aankomen.
Uiteindelijk gekozen voor; verse chorizo, kruidige Iberico worstjes, beenham, ribeye en bacon. Als dat niet goed komt…

Als eerste Joe aangemaakt half indirect en toen hij warm was een gietijzeren pannetje erop gezet met wat olijfolie.

2A985519-4389-4D3B-8F14-45A5DEDE2F9B.jpeg


Ondertussen de beenham gekruid met een rub en de ui en knoflook fijn gesneden.

EF40A5A3-CCB9-46F5-909D-EB27D19E2F54.jpeg


25675E62-B4F5-4FC1-9E98-5D543ADE5401.jpeg


toen de olie warm was deze even aangefruit.

A5190322-EB19-4A5E-B8DA-1D7731A3FBC4.jpeg


Hierna mocht er de passata, runderbouillon, blond bier, piri piri kruiden en een blokje roomboter bij.

93244743-854E-4075-8DAE-055432C388DC.jpeg


Toen mocht er een borreltje port en een borreltje whiskey bij.

29BC1892-5681-4685-B369-54B4F240E795.jpeg

FBA44140-8FCB-4DC5-A0DB-46C9A0464DB1.jpeg


Hierna heeft het een paar minuten staan koken.

2259A95C-6388-4D7E-A571-785FE23E15C4.jpeg


Ondertussen heb ik mijn spiritus brandertje aangemaakt.

41CA7F44-1CFE-40B7-8A8D-53B01C4200AA.jpeg


Na het gladmaken met een blender en het toevoegen van de maizena mocht de saus nu lekker verder pruttelen.

744D4F5F-55AB-4E6E-81BC-328988D82BAC.jpeg


Nu was het tijd voor de beenham, deze heb ik met een stukje appelhout indirect op ongeveer 160 graden gelegd.

4AF80288-7285-498E-B9C4-6DE01D4408AC.jpeg


Na een half uurtje ben ik begonnen met regelmatig lakken met appelsap.
Normaal zou ik hier ook honing/mosterd bij doen maar ik wilde de smaak niet te uitgesproken maken.

Terwijl ik de rest van het blond bier opgemaakt heb toch maar even gewerkt.

5EDB614F-D623-482B-8FB9-B7744B10F5E4.jpeg



Toen de beenham na een klein uurtje de 65 kern aantikte mocht hij eraf.

EBDA09D5-A95D-4783-8E77-5E1613841162.jpeg


23737F8C-8951-4FFC-BAE1-237DC5A76F95.jpeg


Nu heb ik de kamado veranderd en een plancha erop gelegd.

C2AB4313-C2B0-4AB4-8B6F-6E7E29BE07DB.jpeg


Toen de rest van het vlees klaar gelegd en de ribeye gekruid met peper en zout.

2C022C05-EA44-4161-9903-0A08A0883D98.jpeg


Toch de indeling maar weer anders gemaakt omdat ik er niet blij mee was.

8F76F1B3-F1C3-4E0B-9584-F0736831067A.jpeg


De ribeye heb ik er bij kern 50 afgehaald en ondertussen 8 plekken bacon uitgebakken.

BE74F857-3C38-4D2F-AC8E-1E1A34639FD9.jpeg

EC58C449-C7AC-43DE-AA80-58DD3841A85D.jpeg


Nu waren de worstjes aan de beurt.

3DC0131A-52B4-4521-9CA3-9CAE7A0ACE02.jpeg


Sow! Verse chorizo geeft best veel rook!

409C1BCC-1E8C-4C60-8230-8E969E20058A.jpeg


Toen dit er allemaal lekker uitzag heb ik ze er afgehaald en bij de rest gelegd.
9E867BA5-D1A0-4BFE-86F9-6E06E50C987E.jpeg


C6A2B1D2-504C-4B89-81CA-6F5CAD73D9F0.jpeg


Nu was het tijd om alles aan te snijden en de boterhammen te gaan beleggen.

A99DD31D-D540-4D20-8F78-7272611ABFFB.jpeg


Eerst de beenham onderop, daar de chorizo weer op.
Toen weer een boterham, daar de ribeye op en daar weer de Iberico worstjes op.
Nu 4 plakken bacon en weer een boterham.

C8DACDDE-4B1B-4C19-8BF3-4A761749475E.jpeg
9E12637A-0A13-4E2C-92CB-C738089517A3.jpeg
80ACEBA5-BE41-4B5E-B4FD-BE686C31168A.jpeg
9EC60761-2B02-45A5-9168-EE1951AB7EAA.jpeg

8A899A7A-5B44-4D51-8264-750C18C6860B.jpeg


Hierna heb ik met 2 steek ringen een ei gebakken op de plancha.


Maximaal aantal foto’s, deel 2 hieronder.
 
Laatst bewerkt:
Eh, waar waren we…..

Oja de eieren.

44FFCF14-8F7B-4360-802A-7D36AEDF0952.jpeg


Toen deze nog net niet klaar waren ze op de boterhammen gelegd en belegd met een paar plakken kaas.

796C63EC-F256-4654-ACE3-B8B15291B3EB.jpeg


Nu mochten ze weer even terug op de bbq zodat de kaas kon smelten.

A299C60B-9393-4F7D-B2EF-7B8A5DFAA6B8.jpeg


Toen dit gebeurd was heb ik ze in een diep bord gedaan en de saus (die al ruim een uur lekker stond te pruttelen) erover gegoten.

48E0A983-B082-4D67-8EA3-2FFCAF0AACED.jpeg


19741A1C-D52A-4311-BB40-668647A6E948.jpeg


C815ED8D-E895-424A-96D8-0209C87B6BBC.jpeg



Wow, wat een monster is dit geworden zeg!
Nu maar een balans dagje inlassen.

(Nee, ik kon hem helaas niet helemaal op)

De smaken verassen me echt, ik had niet verwacht dat de saus zo mooi bij de verschillende smaken van het vlees zou passen.

Bedankt voor het lezen en @Barbeknoei bedankt voor het onderwerp!
 
Prachtige uitvoering kerel, top gedaan, mooie foto's!
 
Geweldig weer dit..
 
S C H I T T E R E N D !!!!
mooi verslag en dito plaatjes

top-tosti (y)
 
Super hoor!! Volgens mij wel echt mega machtig 😆

Vraagje: wordt het geheel niet heel papperig door die saus?
 
Prachtige foto’s, maar ik krijg spontaan last van een onregelmatige hartslag. Dit recept laat ik aan mij voorbij gaan.
 
Super hoor!! Volgens mij wel echt mega machtig 😆

Vraagje: wordt het geheel niet heel papperig door die saus?

De onderste boterham wel, maar je moet het toch met mes en vork eten.

Door de verschillende texturen en smaken is het een erg lekker gerecht.
Maar inderdaad verschrikkelijk machtig.
 
Super machtig maar zoooo lekker is dit, water loopt me in de mond bij deze plaatjes.
Mooie reportage John, prachtige uitvoering.
Wij gebruiken voor de saus altijd droge witte wijn ipv port. Het brood roosteren even van tevoren.
Maar er zijn zoveel verschillende recepten van de Francesinha, ze lijken allemaal op elkaar maar kunnen in detail wat anders zijn.
 
Zo ,dit is me echt een broodje vaatvernauwing🤯
Mooi verslag goed geslaagd..top 👌🏻
 
Kost wat werk, maar ziet er potverdorie lekker uit zeg!
 
Wat een machtig ding zeg, ziet er wel heerlijk uit!
 
Geen enkele moeite gespaard voor dit cholesterol monster!
Prachtig verslag zeg! Ik ben nog niet eens klaar met de december kilo’s verwerken.. deze past even niet in mijn plannen, maar oh wat moet dit lekker zijn!
 
Terug
Bovenaan Onderaan