Omdat pizza hier wel enkele keren per maand op het menu staat was de keus om me in te schrijven voor de DPR eenvoudig.
Enkele weken geleden kreeg ik de DPR in bezit en heb tot nu toe 2 sessies gedaan.
Graag deel ik mijn ervaring zodat anderen er van kunnen leren en omdat ik nog wat vragen heb.
Ik maak gebruik van een Weber OTO57, DPR 2.0+schep en een steen van de Lidl.
Montage:
De beschikbare pdf is goed.
Let er goed op dat je de ring voor jouw bbq zo klein mogelijk maakt.
in mijn eerste sessie had ik het rooster tot 2 keer toe in de kolen liggen omdat eea te ver van elkaar was afgesteld ( de ring was te ruim).
voor de tweede sessie was dit gecorrigeerd en dus geen probleem meer.
Pizzasaus:
Kan ik kort over zijn; volg het recept van Dominique!!
Heerlijke saus. kan ingevroren worden. mooi van smaak. geen extra zout doen, dat krijg je van de toppings wel.
Pizzadeeg:
Ook hier het recept van Domique.
Uit de eerste sessie kwamen 4 bollen.
Receptuur is goed.Deeg is heerlijk te bewerken. ik heb 2 bolletjes ingevroren en ontdooit voor de tweede sessie.
Smaak is prima.
Wat ik moeilijk vind is de fase van deegbol naar pizzabodem.
Ik heb i 1 keer het deeg uitgerold; overige 3 keren op het handje het deeg uitgerold, gestretched en bewerkt.
Hier krijg ik nog niet echt feeling mee; is best lastig. Soms ontstaat er een gat in het deeg wat maar moeilijk te corrigeren is.
Tot nu toe niet echt gelukt een echte dunne pizzabodem te maken.
Voorbereiding van de BBQ:
1 hele starter met kokos briketten aansteken.
DPR plaatsen. Starten leeg storten aan de achterzijde van BBQ. Rooster plaatsen (klaprooster omgekeerd); pizza steen op rooster; deksel er op.
Luchtaanvoer onder helemaal open; boven dicht. Dome warmt op tot 220C. In deze tijd heb je een kwartier om de pizza's voor te bereiden. Deksel er
af; kleinere aanmaakhoutjes en 2 grote stukken hout achter in de BBQ; deksel dicht. Na 10 minuten is de dome > 300C.
Voorbereiding van de pizza:
Bestrooi de pizza schep met een beetje Semolina.
Leg daar het gevormde pizzadeeg op. Doe er wat saus op en breng je toppings aan.
Smeer de randen in met olijf olie.
Bakken:
Probeer de pizza zo voorzichtig mogelijk op de steen te schuiven.
Dit valt erg tegen. Het pizzadeeg blijft (ondanks de Semolina) toch makkelijk plakken.
De temperatuur van de oven blijft niet lang op > 300 graden.
Deze zakt toch snel in. Wellicht toch een tweede steen in de deksels plaatsen of meer briqetten/hout stoken.
De pizza moet na enkele minuten gedraaid worden omdat de temperatuur achter in de oven heter is dan aan de voorkant.
Je bent dan wel voorbij het kritische punt...
Conclusie:
Smaak is echt heerlijk!
Bereiding is onwijs leuk.
je maakt van basis componenten iets nieuws; kneden van deeg, rijzen ervan, mooie tomaten saus etc; heerlijk!!
Van pizzadeeg naar bodem is moeilijk; graag tips!
Bakken valt tegen;
temperatuur zakt op een geven moment vrij snel van 300C naar 180C.
Ook hier graag jullie ervaringen...
Enkele weken geleden kreeg ik de DPR in bezit en heb tot nu toe 2 sessies gedaan.
Graag deel ik mijn ervaring zodat anderen er van kunnen leren en omdat ik nog wat vragen heb.
Ik maak gebruik van een Weber OTO57, DPR 2.0+schep en een steen van de Lidl.
Montage:
De beschikbare pdf is goed.
Let er goed op dat je de ring voor jouw bbq zo klein mogelijk maakt.
in mijn eerste sessie had ik het rooster tot 2 keer toe in de kolen liggen omdat eea te ver van elkaar was afgesteld ( de ring was te ruim).
voor de tweede sessie was dit gecorrigeerd en dus geen probleem meer.
Pizzasaus:
Kan ik kort over zijn; volg het recept van Dominique!!
Heerlijke saus. kan ingevroren worden. mooi van smaak. geen extra zout doen, dat krijg je van de toppings wel.
Pizzadeeg:
Ook hier het recept van Domique.
Uit de eerste sessie kwamen 4 bollen.
Receptuur is goed.Deeg is heerlijk te bewerken. ik heb 2 bolletjes ingevroren en ontdooit voor de tweede sessie.
Smaak is prima.
Wat ik moeilijk vind is de fase van deegbol naar pizzabodem.
Ik heb i 1 keer het deeg uitgerold; overige 3 keren op het handje het deeg uitgerold, gestretched en bewerkt.
Hier krijg ik nog niet echt feeling mee; is best lastig. Soms ontstaat er een gat in het deeg wat maar moeilijk te corrigeren is.
Tot nu toe niet echt gelukt een echte dunne pizzabodem te maken.
Voorbereiding van de BBQ:
1 hele starter met kokos briketten aansteken.
DPR plaatsen. Starten leeg storten aan de achterzijde van BBQ. Rooster plaatsen (klaprooster omgekeerd); pizza steen op rooster; deksel er op.
Luchtaanvoer onder helemaal open; boven dicht. Dome warmt op tot 220C. In deze tijd heb je een kwartier om de pizza's voor te bereiden. Deksel er
af; kleinere aanmaakhoutjes en 2 grote stukken hout achter in de BBQ; deksel dicht. Na 10 minuten is de dome > 300C.
Voorbereiding van de pizza:
Bestrooi de pizza schep met een beetje Semolina.
Leg daar het gevormde pizzadeeg op. Doe er wat saus op en breng je toppings aan.
Smeer de randen in met olijf olie.
Bakken:
Probeer de pizza zo voorzichtig mogelijk op de steen te schuiven.
Dit valt erg tegen. Het pizzadeeg blijft (ondanks de Semolina) toch makkelijk plakken.
De temperatuur van de oven blijft niet lang op > 300 graden.
Deze zakt toch snel in. Wellicht toch een tweede steen in de deksels plaatsen of meer briqetten/hout stoken.
De pizza moet na enkele minuten gedraaid worden omdat de temperatuur achter in de oven heter is dan aan de voorkant.
Je bent dan wel voorbij het kritische punt...
Conclusie:
Smaak is echt heerlijk!
Bereiding is onwijs leuk.
je maakt van basis componenten iets nieuws; kneden van deeg, rijzen ervan, mooie tomaten saus etc; heerlijk!!
Van pizzadeeg naar bodem is moeilijk; graag tips!
Bakken valt tegen;
temperatuur zakt op een geven moment vrij snel van 300C naar 180C.
Ook hier graag jullie ervaringen...