BasBQ
Beef en Steak

Eerste picanha!

berndd

Sprokkelaar
Berichten
25
Zo, gisterenavond was het dus zover :p Picanha op de BBQ met chimichurri, wittekoolsalade en aardappeltjes in de oven!

Was redelijk tevreden over het resultaat... misschien net een paar graden te ver en iets teveel Hickory rookhout gebruikt.. Volgende keer eens zonder rook en iets eerder schroeien!

Foto's:
Chimichurri voorbereidingen:
Photo%2019-06-14%2017%2040%2057.jpg

Photo%2019-06-14%2018%2057%2017.jpg

Photo%2019-06-14%2018%2057%2030.jpg


De Picanha:
Photo%2020-06-14%2016%2052%2007.jpg


Aardappelen:
Photo%2020-06-14%2016%2052%2026.jpg


Tomaatjes als aperitiefhapje (van hier op forum):
Photo%2020-06-14%2016%2053%2033.jpg


En bakken die handel:
Photo%2020-06-14%2017%2015%2054.jpg

Photo%2020-06-14%2017%2054%2020.jpg

Photo%2020-06-14%2018%2002%2000.jpg


Het resultaat:
Photo%2020-06-14%2019%2045%2057.jpg


Heb jammer genoeg geen fototjes van de vlammen :'( Ik heb ook eerst even met de ph?n op de kokosbriketten moeten blazeen vooraleer ze vlammen gaven... denk dat ze ietwat verstikt werden door de assen... kreeg op het begin h??l veel rook maar zonder vuur!

Op naar de volgende picanha (wat een lekker stuk vlees zeg!!)


Volgende uitdaging: caveman steak!
 
Morgen gaat er bij mij ook een lekkere picanha op!!
Met vrienden tijdens oranje genieten van een mooi stuk vlees.
Ziet er verder super uit allemaal, de chimichuri overbodig? ;-)
 
Lekker hoor!
 
De chimichurri viel niet zo zeer in de smaak :D dus die zal ik volgende keer niet meer maken! Ik vond hem echter wel zeer lekker... wel overheersend, maar ook lekker op een stukje brood ofzo...

Volgende keer ook wat minder roken, ik had nu ongeveer 3x handjevol hickory gebruikt en het smaakte toch iets teveel door!

Volgende keer kijken in de sligro voor nog zo'n mooi stukje..!
 
Toch even wat tips
Ik zie op de foto dat je vlees tijdens het indirect garen al best wel bruin gekleurd is. Ik denk dat je temperatuur wat aan de hoge kant was.
Op de doorsnede zie je ook dat je een mooi rood gedeelte hebt, maar best wel een behoorlijk stuk grijs. Dat is te gaar geworden.
Je kunt beter het indirect op een lage temperatuur doen 120 graden tot 55 graden kern.
Dan je kolen even flink opstoken en dan even een korstje er op bakken. Dan krijg je een egaal rood gekleurd stuk vlees met alleen een dunne korst.
 
Bert +1

Maar had het graag wel even willen proeven  ;)
 
Ja klopt!!de randen zijn idd grijs! Ik had ongeveer 3/4de starter klaar gemaakt... Dope temp. op 200 graden ongeveer.

Heb vandaag 2 nieuwe picanha gekocht... Volgende keer laten garen op lagere temperatuur dan!


Bedankt voor de tips :)


Edit: hoelang zou het dan ongeveer duren eer de picanha op temperatuur is?
 
berndd zei:
Edit: hoelang zou het dan ongeveer duren eer de picanha op temperatuur is?

Ruim uur ? Hoe langer het duurt hoe beter je picanha wordt. Het allermooist zou hij worden als je hem op 65 graden gaar tot een kern van 55. Maar dan ben je een dag bezig dus dat wil ik je niet aandoen ;)
De strekking van het verhaal is: Hoe kleiner het verschil is tussen je dome temperatuur en je gewenste kerntemperatuur hoe mooier egaal hij zal garen.
Om het haalbaar te houden neem ik meestal net boven de 100 graden.
 
Een picanha op de bbq is geweldig. Ik marineer ze vaak met een knofloook marinade.
 
Terug
Bovenaan Onderaan