- Berichten
- 7.306
Beste BBQ-Vrienden!
Dit weekend beleefde ik een geweldig avontuur en met jullie hulp is dat avontuur nog lang niet afgelopen!
Ik doe namelijk mee met de 'Eerste online BBQ Thuiswedstrijd' op Facebook! Gewoon omdat ik van lekker koken houd en natuurlijk ook omdat ik best graag wat leuks om handen heb in het weekend thuis blijven!
En een uitdaging vond ik erin hoor, er waren namelijk twee uitgangspunten, ei op de BBQ en werken met een produkt van Grate Goods, nou dat ging ik doen!
Ik besloot kipfilets te pekelen in de Allbrine pekel (aangevuld met wat gedroogde kruiden) en daarna warm te roken op beukenhout in mijn Big Green Egg.
Ik dacht de eieren te koken in water (al dan niet op de BBQ) maar vond dat toch een beetje vals spelen... dus na wat goochelen uitgevonden dat je eieren ook op de BBQ indirect kan garen, dat was lekker gek dus dat ging ik doen!
25 minuutjes op 180?C indirect...
...dat bleek wellicht toch net iets te lang want voordat het kookwekkertje afging hoorde ik een paar doffe knallen...
...er bleken er een paar geploft te zijn dus kreeg ik gratis grillstreepjes op mijn 'gekookte' ei.
In het Indonesisiche kookboek van Beb Vuyk vond ik een gerecht dat me wel aansprak: Rendang met Eieren, dus dat ging ik maken.
Voor de Rendang:
1/4 blok Santen
1/2 liter kippebouillon
2 eetlepels uien, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
2 eetlepels sambal (ik koos voor Badjak)
1 theelepel laos wortel
1 theelepel koenjit (kurkuma, geelwortel)
1 theelepel gember wortel
1 spriet sereh (citroengras)
met als twist van Sander:
Hot Sauce, limoenrasp en citroenrasp erbij.
Ui en knoflook in een skillet op de BBQ aanfruiten, bij voldoende kleur alle kruiden en specerijen erbij aanzetten, afblussen met de bouillon. Aan de kook houden en de gekookte eieren erbij en lekker in laten dikken en de eitjes erdoor blijven wentelen.
Voor de warm gerookte kip:
Pekel maken met de Allbrine (ik houdt de aanbevolen 100 g per liter pekel aan) en daar de kipfilets 2 uur in laten pekelen. Met papier afdrogen en warm roken op beukenhout in de BBQ bij max. 90?C tot een kern van 65?C.
Afgekoeld is deze kip ook zalig in een salade met tomaat, feta, basilicum en kalamata-olijven, maar dat doen we deze keer natuurlijk niet.
Voor de pickle van komkommer:
Komkommer met een dunschiller een patroontje geven door 1/3 van de schil weg te halen.
Komkommer in een kommetje en alle plakjes even zouten.
Lekker sapje maken van Chinese rijstwijn (Shaosing), Mirin, Sushi azijn en wat kruidnageltjes en minstens een uurtje laten staan, langer is lekkerder.
Voor de pickle van rode ui:
Rode uien schillen en in halve maantjes snijden.
Kook in een pannetje een mengsel van azijn en suiker (3:1) en voeg naar smaak jeneverbessen, rode peper en laurierblad toe.
Stop de rode ui in een Weckpot en overgiet met de vloeistof als die net van de kook is. Na een uurtje is de pickle al lekker maar na een paar dagen n?g veel lekkerder!
Om het geheel mooi samen te brengen grilde ik een mooie ciabatta kort aan en belegde ik het broodje achtereen volgens met komkommer, ei en de rendangsaus, de gerookte kip en de gepickelde rode ui.
Willen jullie mij helpen om een prachtige Grizzly BBQ te winnen of een T-shirt dat ik vast niet pas met mijn goddelijke lijf? Stem dan op mijn foto door die leuk te vinden op Facebook!
Het Facebook-Event vind je hier: https://www.facebook.com/events/212929703299645/
Maar belangrijker, maak dit heerlijke gerechtje zelf ook eens, het is smullen! Slamat Makan!
Of nog leuker... Doe zelf ook mee aan deze leuke wedstrijd!
Veel liefs
Dit weekend beleefde ik een geweldig avontuur en met jullie hulp is dat avontuur nog lang niet afgelopen!
Ik doe namelijk mee met de 'Eerste online BBQ Thuiswedstrijd' op Facebook! Gewoon omdat ik van lekker koken houd en natuurlijk ook omdat ik best graag wat leuks om handen heb in het weekend thuis blijven!
En een uitdaging vond ik erin hoor, er waren namelijk twee uitgangspunten, ei op de BBQ en werken met een produkt van Grate Goods, nou dat ging ik doen!

Ik besloot kipfilets te pekelen in de Allbrine pekel (aangevuld met wat gedroogde kruiden) en daarna warm te roken op beukenhout in mijn Big Green Egg.

Ik dacht de eieren te koken in water (al dan niet op de BBQ) maar vond dat toch een beetje vals spelen... dus na wat goochelen uitgevonden dat je eieren ook op de BBQ indirect kan garen, dat was lekker gek dus dat ging ik doen!

25 minuutjes op 180?C indirect...


...dat bleek wellicht toch net iets te lang want voordat het kookwekkertje afging hoorde ik een paar doffe knallen...

...er bleken er een paar geploft te zijn dus kreeg ik gratis grillstreepjes op mijn 'gekookte' ei.


In het Indonesisiche kookboek van Beb Vuyk vond ik een gerecht dat me wel aansprak: Rendang met Eieren, dus dat ging ik maken.
Voor de Rendang:

1/4 blok Santen
1/2 liter kippebouillon
2 eetlepels uien, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
2 eetlepels sambal (ik koos voor Badjak)
1 theelepel laos wortel
1 theelepel koenjit (kurkuma, geelwortel)
1 theelepel gember wortel
1 spriet sereh (citroengras)
met als twist van Sander:
Hot Sauce, limoenrasp en citroenrasp erbij.
Ui en knoflook in een skillet op de BBQ aanfruiten, bij voldoende kleur alle kruiden en specerijen erbij aanzetten, afblussen met de bouillon. Aan de kook houden en de gekookte eieren erbij en lekker in laten dikken en de eitjes erdoor blijven wentelen.



Voor de warm gerookte kip:

Pekel maken met de Allbrine (ik houdt de aanbevolen 100 g per liter pekel aan) en daar de kipfilets 2 uur in laten pekelen. Met papier afdrogen en warm roken op beukenhout in de BBQ bij max. 90?C tot een kern van 65?C.

Afgekoeld is deze kip ook zalig in een salade met tomaat, feta, basilicum en kalamata-olijven, maar dat doen we deze keer natuurlijk niet.
Voor de pickle van komkommer:

Komkommer met een dunschiller een patroontje geven door 1/3 van de schil weg te halen.
Komkommer in een kommetje en alle plakjes even zouten.
Lekker sapje maken van Chinese rijstwijn (Shaosing), Mirin, Sushi azijn en wat kruidnageltjes en minstens een uurtje laten staan, langer is lekkerder.

Voor de pickle van rode ui:

Rode uien schillen en in halve maantjes snijden.
Kook in een pannetje een mengsel van azijn en suiker (3:1) en voeg naar smaak jeneverbessen, rode peper en laurierblad toe.
Stop de rode ui in een Weckpot en overgiet met de vloeistof als die net van de kook is. Na een uurtje is de pickle al lekker maar na een paar dagen n?g veel lekkerder!
Om het geheel mooi samen te brengen grilde ik een mooie ciabatta kort aan en belegde ik het broodje achtereen volgens met komkommer, ei en de rendangsaus, de gerookte kip en de gepickelde rode ui.

Willen jullie mij helpen om een prachtige Grizzly BBQ te winnen of een T-shirt dat ik vast niet pas met mijn goddelijke lijf? Stem dan op mijn foto door die leuk te vinden op Facebook!

Het Facebook-Event vind je hier: https://www.facebook.com/events/212929703299645/
Maar belangrijker, maak dit heerlijke gerechtje zelf ook eens, het is smullen! Slamat Makan!
Of nog leuker... Doe zelf ook mee aan deze leuke wedstrijd!
Veel liefs