Vanavond voor de eerste keer op mijn Bastard een zalmzijde van 1,2 kg gerookt en gegaard. Een fijne collega van mij heeft een aantal plakken gezaagd uit een gevelde ceder dus goedkoop en groot, heel fijn! De zalmzijde voorzien van grof zeezout, zwarte en witte peper en een mix van verse dille en citroenzest. Afgedekt met een paar schijven citroen.
De Bastard op temperatuur laten komen tot circa 130-140 graden en de cederschijf alvast laten voorwarmen. Ik heb deze echter niet echt aan het roken gekregen en daar is vraag 1: hoe kan dat? Moet de plank dichter bij het houtskool of is het vuur nooit heet genoeg als je stookt op 130-140 graden?
Dus op een gegeven moment de zalmzijde in twee stukken (1 stuk zonder kruiden, alleen peper en zout) op de schijf gelegd en tegelijkertijd een chunk kersenhout tussen de kooltjes geworpen. Nou dat wilde prima roken dus thermometer er in en sluiten de boel.
Na ongeveer 1,5 uur de 55 graden kerntemperatuur bereikt. Nou, het smaakte echt heerlijk! Vrouw en schoonouders helemaal blij! Toch ben ik kritisch en vraag me af:
1: Hoe krijg ik de cederhouten schijf zelf aan het roken? Ik had m niet geweekt...
2. Is het een probleem dat zich wat eiwitten langs de zijkant en op een paar plekjes op de bovenkant verschijnen? Gaat het dan net iets te hard?
3. De chunk kersenhout was opgerookt na ongeveer 45 minuten. Is het lekkerder om er nog een aan toe te voegen zodat het visje wat langer gerookt wordt?
De Bastard op temperatuur laten komen tot circa 130-140 graden en de cederschijf alvast laten voorwarmen. Ik heb deze echter niet echt aan het roken gekregen en daar is vraag 1: hoe kan dat? Moet de plank dichter bij het houtskool of is het vuur nooit heet genoeg als je stookt op 130-140 graden?
Dus op een gegeven moment de zalmzijde in twee stukken (1 stuk zonder kruiden, alleen peper en zout) op de schijf gelegd en tegelijkertijd een chunk kersenhout tussen de kooltjes geworpen. Nou dat wilde prima roken dus thermometer er in en sluiten de boel.
Na ongeveer 1,5 uur de 55 graden kerntemperatuur bereikt. Nou, het smaakte echt heerlijk! Vrouw en schoonouders helemaal blij! Toch ben ik kritisch en vraag me af:
1: Hoe krijg ik de cederhouten schijf zelf aan het roken? Ik had m niet geweekt...
2. Is het een probleem dat zich wat eiwitten langs de zijkant en op een paar plekjes op de bovenkant verschijnen? Gaat het dan net iets te hard?
3. De chunk kersenhout was opgerookt na ongeveer 45 minuten. Is het lekkerder om er nog een aan toe te voegen zodat het visje wat langer gerookt wordt?



