- Berichten
- 524
Heb onlangs het worstendraaiers virus opgelopen en kon niet langer wachten om thuis een keer worst te maken. In dit geval rookworst van Nosmo met het recept van Bert. Bij de kijkshop een goedkoop worstmachientje gevonden.
Hier de darmen die ik samen met 300 gram colorosozout mee kreeg bij de slager voor een euro. (met ijsklontjes ivm koud verwerken)
De farce gemaakt en het vlees op de grofste stand door de molen. Had de onderdelen gekoeld in de vriezer.
Hier de worst en de farce op de fijnste stand door de molen. Dan begin je te merken dat het een goedkoper apparaat is. Heb al een eerder worst gemaakt maar dat was toen ik nog in de horeca werkte en er beschikking was over een duurder apparaat. Het gaat er niet zo makkelijk doorheen. Maar voor dat kleine bedrag hoor je me nog niet klagen.
Dan het vullen. De vuldruk was niet erg goed waardoor er af en toe een belletje lucht in de worst komt en het duurt allemaal best lang. Ook bleef er ongeveer een worst over in het apparaat omdat de vulpijp taps loopt. Dit hebben we overigens wel opgegeten door het te bakken in een pannetje. Heb nog wel geprobeerd om het er met een sneetje brood uit te krijgen. Dat moest ik altijd doen in de horeca. (brood is goedkoper dan vlees) maar dat ging niet. Nogmaals voor voor zo'n lage prijs voor het machientje klaag ik niet. Van kilo vlees had ik toch nog 800 gram worst over. (3 worsten ipv 4) Volgende keer maak ik 2 of 3 keer zoveel waardoor het verlies kleiner word. Het knopen ging toch anders dan verwacht. Had 1 lang worst gemaakt, maar had om de worst ff een stukje vel extra moeten trekken denk. De worst die ik al eerder had gemaakt zat in plastic en dat ging een stuk makkelijker. (knopen, vullen, knopen, knippen)
24 uur opgehangen in de schuur. In een oude kast zonder deur. Gelukkig is alles blijven hangen, had er een hard hoofd in qua knopen. In dit filmpje staat hoe ik het had willen knopen*.
Mandje gevuld met wat kokos briketten en houtskool met daartussen wat beukenhout en wat snippers van de vogels. Daarna 10 gloeiende kokos brikketen in het blikje en het blikje eruit getrokken.
En daar gaan ze. 3 uur op 80 graden.
Na 3 uur op 80 graden. (het rooster wat voor als er een knoopje los zou raken)
Ik was gelijk blij van het resultaat.
laten afkoelen en daarna geweld.
En hier het resultaat. Top worstje, ook namens de rest. Lekkere rooksmaak en goed sappig. Volgende keer doe ik de grove plaat Gewoon om te proberen.
Geserveerd met bruinebonenstamppot aka stopverf.
* http://youtu.be/NgI6KeCWF7Y
Hier de darmen die ik samen met 300 gram colorosozout mee kreeg bij de slager voor een euro. (met ijsklontjes ivm koud verwerken)

De farce gemaakt en het vlees op de grofste stand door de molen. Had de onderdelen gekoeld in de vriezer.

Hier de worst en de farce op de fijnste stand door de molen. Dan begin je te merken dat het een goedkoper apparaat is. Heb al een eerder worst gemaakt maar dat was toen ik nog in de horeca werkte en er beschikking was over een duurder apparaat. Het gaat er niet zo makkelijk doorheen. Maar voor dat kleine bedrag hoor je me nog niet klagen.

Dan het vullen. De vuldruk was niet erg goed waardoor er af en toe een belletje lucht in de worst komt en het duurt allemaal best lang. Ook bleef er ongeveer een worst over in het apparaat omdat de vulpijp taps loopt. Dit hebben we overigens wel opgegeten door het te bakken in een pannetje. Heb nog wel geprobeerd om het er met een sneetje brood uit te krijgen. Dat moest ik altijd doen in de horeca. (brood is goedkoper dan vlees) maar dat ging niet. Nogmaals voor voor zo'n lage prijs voor het machientje klaag ik niet. Van kilo vlees had ik toch nog 800 gram worst over. (3 worsten ipv 4) Volgende keer maak ik 2 of 3 keer zoveel waardoor het verlies kleiner word. Het knopen ging toch anders dan verwacht. Had 1 lang worst gemaakt, maar had om de worst ff een stukje vel extra moeten trekken denk. De worst die ik al eerder had gemaakt zat in plastic en dat ging een stuk makkelijker. (knopen, vullen, knopen, knippen)

24 uur opgehangen in de schuur. In een oude kast zonder deur. Gelukkig is alles blijven hangen, had er een hard hoofd in qua knopen. In dit filmpje staat hoe ik het had willen knopen*.

Mandje gevuld met wat kokos briketten en houtskool met daartussen wat beukenhout en wat snippers van de vogels. Daarna 10 gloeiende kokos brikketen in het blikje en het blikje eruit getrokken.

En daar gaan ze. 3 uur op 80 graden.

Na 3 uur op 80 graden. (het rooster wat voor als er een knoopje los zou raken)

Ik was gelijk blij van het resultaat.

laten afkoelen en daarna geweld.

En hier het resultaat. Top worstje, ook namens de rest. Lekkere rooksmaak en goed sappig. Volgende keer doe ik de grove plaat Gewoon om te proberen.

Geserveerd met bruinebonenstamppot aka stopverf.

* http://youtu.be/NgI6KeCWF7Y