S
sksteenb
Gast
Gisteren was het dan eindelijk zover, de eerste keer spareribs maken. Op basis van diverse tips op het forum de dag er voor naar de Ikea een Vareira halen en een grote braadslede bij de Action gehaald. Dank voor de tips 
Recept
De avond ervoor mijn twee slabben in de rub gezet. Meteen maar twee verschillende getest. Noskos' Classic Ribs en Championship Ribs (http://www.bbq-nl.com/2007/05/noskos-classic-spareribs.html) van Mac's Barbeque Pit (http://www.macsbbqpit.com/championship-ribs/).
Voor de rub
Na de rub
Methode
Voor de methode heb ik voor bij ribs gebruik gemaakt van de 3-2-1 methode. Op aanraden van Mac heb ik hier de 3-1-0,5 methode van gemaakt. Rond ??n uur de BBQ voorbereid en opgestart volgens de Minion methode.
De Q is er klaar voor
Tussen de koude kooltjes had ik hier en daar wat houtsnippers gedaan zoals je ziet. In de praktijk bleek het niet zo te zijn dat deze bij het 'aangaan' van de koude briketten ook gingen roken. Daarom gedurende de sessie op de momenten dat de deksel toch open moest wat extra snippers er op gedaan.
Nog drie uurtjes te gaan (tot inpakken)
Het op de juiste temperatuur brengen (110C) is mij niet tegen gevallen. Ik hield hem gedurende de hele sessie op de gewenste temperatuur en moest enkel voor het laatste half uur wat hete briketten toevoegen omdat hij net onder de 100C was gedaald.
Drie uur later
Tijd om de rib van Mac te voorzien van wat vloeibare boter, bruine bastaard suiker en honing. De rib van Noskos heb ik ingesmeerd met Jack Daniels, Appelsap, Sojasaus en boter (allen opgewarmd van te voren) en het restant hiervan aan het ingepakte pakketje gegoten.
Tot over 1 uur weer
Het laatste half uurtje heb ik beide ribs afgelakt met Noskos' Sweet & Smokey BBQ Sauce (http://www.bbq-nl.com/2007/06/noskos-sweet-smokey-bbq-sauce.html).
Na een halfuurtje strak in de lak
De ribs 5 minuten laten rusten onder aluminium folie (glimmende kant naar binnen). Wat duurt wachten lang :blush: als je eindelijk wil gaan proeven.
Daar gaan we dan
Helaas...
Conclusie
Volgende keer meer ribs maken! Heerlijk waren ze
, lekker bite en toch zonder kluiven schoon van het bot af te halen. Welke van de twee varianten het lekkerst was kan ik moeilijk zeggen. Mijn vriendin had een lichte voorkeur voor die van Mac omdat deze iets zoeter waren. Ik vond die van Noskos net zo lekker, ik had ze beide ruim gelakt met de BBQ-saus het laatste half uur, wellicht dat de ribs hierdoor kwa smaak dichter bij elkaar zijn gekomen.
Alom een zeer geslaagde eerste poging, waarna er nu geregeld ribs gaan volgen
Zojuist bij de Intratuin tegen een potje American Stockyard Southern Blues aangelopen zodat ik die de volgende keer kan testen.
Vraag van mijn kant
Hebben jullie een handige manier om de Vareira schoon te maken. Ik heb hem een nachtje in warm water met soda gezet. De grootste resten kan ik er vanmorgen zo afspoelen. Om hem echt goed schoon te maken (bruin en zwart eraf) heb ik fanatiek een schuursponsje moeten gebruiken. Hebben jullie tips/ervaringen om dit voor de toekomst makkelijker te maken? Alvast bedankt!

Recept
De avond ervoor mijn twee slabben in de rub gezet. Meteen maar twee verschillende getest. Noskos' Classic Ribs en Championship Ribs (http://www.bbq-nl.com/2007/05/noskos-classic-spareribs.html) van Mac's Barbeque Pit (http://www.macsbbqpit.com/championship-ribs/).

Voor de rub

Na de rub
Methode
Voor de methode heb ik voor bij ribs gebruik gemaakt van de 3-2-1 methode. Op aanraden van Mac heb ik hier de 3-1-0,5 methode van gemaakt. Rond ??n uur de BBQ voorbereid en opgestart volgens de Minion methode.

De Q is er klaar voor
Tussen de koude kooltjes had ik hier en daar wat houtsnippers gedaan zoals je ziet. In de praktijk bleek het niet zo te zijn dat deze bij het 'aangaan' van de koude briketten ook gingen roken. Daarom gedurende de sessie op de momenten dat de deksel toch open moest wat extra snippers er op gedaan.

Nog drie uurtjes te gaan (tot inpakken)
Het op de juiste temperatuur brengen (110C) is mij niet tegen gevallen. Ik hield hem gedurende de hele sessie op de gewenste temperatuur en moest enkel voor het laatste half uur wat hete briketten toevoegen omdat hij net onder de 100C was gedaald.

Drie uur later

Tijd om de rib van Mac te voorzien van wat vloeibare boter, bruine bastaard suiker en honing. De rib van Noskos heb ik ingesmeerd met Jack Daniels, Appelsap, Sojasaus en boter (allen opgewarmd van te voren) en het restant hiervan aan het ingepakte pakketje gegoten.

Tot over 1 uur weer
Het laatste half uurtje heb ik beide ribs afgelakt met Noskos' Sweet & Smokey BBQ Sauce (http://www.bbq-nl.com/2007/06/noskos-sweet-smokey-bbq-sauce.html).

Na een halfuurtje strak in de lak
De ribs 5 minuten laten rusten onder aluminium folie (glimmende kant naar binnen). Wat duurt wachten lang :blush: als je eindelijk wil gaan proeven.

Daar gaan we dan

Helaas...
Conclusie
Volgende keer meer ribs maken! Heerlijk waren ze

Alom een zeer geslaagde eerste poging, waarna er nu geregeld ribs gaan volgen

Vraag van mijn kant
Hebben jullie een handige manier om de Vareira schoon te maken. Ik heb hem een nachtje in warm water met soda gezet. De grootste resten kan ik er vanmorgen zo afspoelen. Om hem echt goed schoon te maken (bruin en zwart eraf) heb ik fanatiek een schuursponsje moeten gebruiken. Hebben jullie tips/ervaringen om dit voor de toekomst makkelijker te maken? Alvast bedankt!