- Berichten
- 110
Zo, en dan was het vandaag tijd om de nieuwe baking steel eens deftig op de proef te stellen. Vies was hij al van in te branden, maar nu dus de eerste keer pizza erop. BBQ lekker hard gestookt tot zo'n 360 graden en dan de steel goed laten voorwarmen. Ik had trouwens gestookt op een mix van 2/3 kokosbriketten en 1/3 houtskool.
Het was mijn eerste keer pizza, dus we hadden een pizzabodem extra gekocht uit voorzorg. Deze was overbodig trouwens, want het ging van eerste keer goed. Op deze temperatuur heb ik de eerste pizza er een kleine 6 minuten laten opliggen, want net teveel was (niet verbrand, wel een hardere bodem). De tweede pizza heb ik er 4 minuten opgelegd. Het bakken zelf ging eigenlijk vlotter dan ik gedacht had, geen enkel probleem. De topping was ook mooi gaar.
Ik heb wel enkele dingetjes geleerd:
- de pizza vond ik erg goed gelukt qua technische uitvoering (alles lekker gaar en niks verbrand), enkel het deeg was niet zo geweldig. Te dik en niet luchtig genoeg. Ook vrij zwaar, en het bakte iets te hard. Het was dan ook voorgemaakte deeg uit de supermarkt. Volgende keer misschien toch eens zelf proberen of dit beter kan.
- zo'n baking steel wordt écht wel heet, en duurt lang om af te koelen. Deze warm vastnemen heb ik niet aangedurfd. Ik ben er wel erg tevreden van (zie korst onderaan, mooi gebakken vond ik toch)
- mijn BBQ controller (billows) zat ongebruikt in de ketel geplugd, maar deze is van de hitte toch gedeeltelijk beginnen smelten. De bevestigingsveer is uit metaal gemaakt, en dit zit in de ketel. Ik denk dat hierdoor de binnenwarmte tot in de billows behuizing is geraakt. Eens zien of dit een garantiegeval is, want het staat niet vermeld in de handleiding dat deze van de Q moet worden verwijderd bij hetere sessies.
Maar dus weer eens wat anders. Als iemand tips heeft voor beter deeg (waar te kopen of welk recept) altijd welkom!
nog enkele foto's:
Het was mijn eerste keer pizza, dus we hadden een pizzabodem extra gekocht uit voorzorg. Deze was overbodig trouwens, want het ging van eerste keer goed. Op deze temperatuur heb ik de eerste pizza er een kleine 6 minuten laten opliggen, want net teveel was (niet verbrand, wel een hardere bodem). De tweede pizza heb ik er 4 minuten opgelegd. Het bakken zelf ging eigenlijk vlotter dan ik gedacht had, geen enkel probleem. De topping was ook mooi gaar.
Ik heb wel enkele dingetjes geleerd:
- de pizza vond ik erg goed gelukt qua technische uitvoering (alles lekker gaar en niks verbrand), enkel het deeg was niet zo geweldig. Te dik en niet luchtig genoeg. Ook vrij zwaar, en het bakte iets te hard. Het was dan ook voorgemaakte deeg uit de supermarkt. Volgende keer misschien toch eens zelf proberen of dit beter kan.
- zo'n baking steel wordt écht wel heet, en duurt lang om af te koelen. Deze warm vastnemen heb ik niet aangedurfd. Ik ben er wel erg tevreden van (zie korst onderaan, mooi gebakken vond ik toch)
- mijn BBQ controller (billows) zat ongebruikt in de ketel geplugd, maar deze is van de hitte toch gedeeltelijk beginnen smelten. De bevestigingsveer is uit metaal gemaakt, en dit zit in de ketel. Ik denk dat hierdoor de binnenwarmte tot in de billows behuizing is geraakt. Eens zien of dit een garantiegeval is, want het staat niet vermeld in de handleiding dat deze van de Q moet worden verwijderd bij hetere sessies.
Maar dus weer eens wat anders. Als iemand tips heeft voor beter deeg (waar te kopen of welk recept) altijd welkom!
nog enkele foto's:
Laatst bewerkt: