- Berichten
- 93
Laatst wilde ik warmgerookte zalm maken, dus ik naar de Makro voor een zalmzijde. Toen ik daar was zag ik grote stukken vacu?mverpakt vlees liggen. Omdat ik een paar dagen later eters zou krijgen, leek het me een goed idee om even te kijken of er iets bij lag wat in mijn Bastard zou kunnen ?n genoeg zou zijn voor 4 personen ?n een beetje betaalbaar.
Daar lag een pakketje longhaas. Nooit van gehoord. Dus ik kijk even in dit forum en lees dat het erg lekker moet zijn. Die ging dus mee naar huis.
Na wat zelfstudie was ik er achter dat er een zeen uit moest, net als laatst een slager had voorgedaan met een sukade. Een beetje eng is het wel om voor het eerst een mest in z'n stuk vlees te zetten om slagertje te spelen. Uiteindelijk is het aardig gelukt, maar ik had blijkbaar ergens een verkeerde afslag want ik eindigde met drie ipv twee stukken.
Om de kans op succes te vergroten (ik ben een kamado-beginneling) leek het me een goed idee om het vlees eerst low&slow te garen tot zo'n 40oC, en het daarna even af te grillen. Dat plan ging niet goed. Bij een temperatuur van 110oC was het vlees veel sneller dan bedoeld op 40oC. Het bezoek zat nog niet aan tafel en er stond ook nog een voorgerecht op het menu. Dus het vlees uit de Bastard gehaald en onder alufolie gelegd.
Op het juiste moment de stukken longhaas afgegrild.
Hierna enkele minuten laten rusten en vervolgens gesneden. Het was een groot succes.
Leerpunten
Daar lag een pakketje longhaas. Nooit van gehoord. Dus ik kijk even in dit forum en lees dat het erg lekker moet zijn. Die ging dus mee naar huis.
Na wat zelfstudie was ik er achter dat er een zeen uit moest, net als laatst een slager had voorgedaan met een sukade. Een beetje eng is het wel om voor het eerst een mest in z'n stuk vlees te zetten om slagertje te spelen. Uiteindelijk is het aardig gelukt, maar ik had blijkbaar ergens een verkeerde afslag want ik eindigde met drie ipv twee stukken.

Om de kans op succes te vergroten (ik ben een kamado-beginneling) leek het me een goed idee om het vlees eerst low&slow te garen tot zo'n 40oC, en het daarna even af te grillen. Dat plan ging niet goed. Bij een temperatuur van 110oC was het vlees veel sneller dan bedoeld op 40oC. Het bezoek zat nog niet aan tafel en er stond ook nog een voorgerecht op het menu. Dus het vlees uit de Bastard gehaald en onder alufolie gelegd.
Op het juiste moment de stukken longhaas afgegrild.

Hierna enkele minuten laten rusten en vervolgens gesneden. Het was een groot succes.

Leerpunten
- Ontzenen moet je oefenen, maar is best te doen
- Longhaas kan prima in ??n keer high&fast
- Een low&slow vuurtje kan je niet zomaar laten groeien tot een high&fast vuurzee: als je dat probeert krijg je slechts lokaal directe hitte