Beef en Steak

Denkend aan Holland

  • Onderwerp starter Onderwerp starter Teddo
  • Startdatum Startdatum
 
 

Teddo

Pitmaster
Berichten
522
Hey Pittmasters,

Vandaag stond er ouderwetse Hollandse kost op het menu in huize Jachtfestijn. Een bak aardappelen, karbonades en bloemkool. Nu laat zich dit prima tot een stampotje prakken, echter in de gaarkeukens van huize Jachtfestijn hebben we dat toch een beetje verbouwd.

Er was maar een deel van de bewoners aanwezig en daardoor was een scherpe planning niet nodig.  Alles kon op de kamado gegaard worden.
Twee geurloze aanmaakblokjes aansteken en erin gooien, en onderwijl met een fruitig biertje de kat uit de boom kijken.

Het zomerse beeld van de middag heeft inmiddels plaats gemaakt voor herfstige taferelen, met een dicht wolkendek en een straffe bries die over de landerijen waait en kleine regendruppels met zich meeneemt. Die middag zijn diverse weilanden al gemaaid waardoor de wind een kruidige geur met zich meeneemt. "Farmers chicken" denk ik nog.

Als de kamado de 175 graden Celsius bereikt kan het feest beginnen.

Voor de aardappels is gekozen voor rode krieltjes. Deze kunnen prima met schil gegeten worden en worden gehalveerd in ovenschaaltjes gezet. De bodem van deze schaaltjes is bedekt met verse rozemarijn en verse dragon. Nu wordt dragon meestal niet direct met aardappelen in verband gebracht, maar het voegt echt iets moois toe aan de krieltjes.

In de ovenschaaltjes wordt een bodempje kippenbouillon gezet, en de krieltjes worden met een kwast met arachide olie ingesmeerd. Vervolgens nog wat zeezout en paprikapoeder erover.

De schaaltjes gaan voor 30-40 minuten de kamado in, directe grill met verhoging (etage).

De karbonades komen bij de Lidl vandaan en zijn de gemarineerde karbonades. Dit vlees van de Lidl is magisch. En middels hebben we er in de gaarkeukens al een hele studie van gemaakt om dit magisch stukje vlees perfect te grillen.

Het geheim zit hem in de verhoging (etage). De kamado op 175 graden Celsius en twee handen fruitig rookhout op de kolen. De karbonades worden 3 minuten op het gietijzeren rooster direct boven de kolen gelegd. Na 3 minuten worden de karbonades omgekeerd.

Na deze 6 minuten beginnen de karbonades flink de zweten waardoor het risico ontstaat dat deze door likkende vlammen verbranden. Daarom worden de karbonades na 6 minuten op de verhoging gelegd. Nog steeds direct boven de kolen alleen een stuk hoger en daarmee buiten het bereik van eventuele vlammen. Op de verhoging blijven ze weer 2x 3 minuten liggen.

Als de karbonades bijna klaar zijn, op de bakplaat van de gasbarbecue wat gehakte knoflook in olijfolie leggen en een scheutje soja saus erover heen. Dit ongeveer 30-40 seconden op de bakplaat houden.

De bloemkool deze keer quick & dirty klaargemaakt. Maar in de gaarkeukens van huize Jachtfestijn wordt al gewerkt aan een recept waarbij een gehele bloemkool de BBQ opgaat.

Al met al toch een oerhollandsche pot.

Rode krieltjes op een bedje van verse dragon en verse rozemarijn.
image_zps3fa31aed.jpg


Bodempje kippenbouillon, gemopt met arachide olie en vervolgens wat zeezout en paprika.
image_zpsbf240575.jpg


De ovenschaaltjes op de verhoging en voor 30-40 minuten direct boven de kolen. Temperatuur bedraagt 175 graden Celsius.
image_zpsb41edf92.jpg


De karbonades 2x 3 minuten direct op het gietijzeren rooster.
image_zps462599ac.jpg


Daarna nog 2x 3 minuten op de verhoging, buiten bereik van eventuele vlammen.
image_zpsed9290d9.jpg


Een droomkarbonade bedekt met in olijfolie en soja saus
image_zps1fa631b3.jpg


De krieltjes die door de dragon een zeer smakelijke geur verspreiden, en de quick & dirty bloemkool.
image_zpsdc145689.jpg





 
En dat zie je dan vlak voor het slapen gaan, na een dag met de kango in de handen en een maaltijd van de
chinees :(


Ik wil mijn bbq leven terug boehoehoe  :'( :'(
 
Teddo, bij jouw bordjes denk ik altijd dat er een soort van gele saus op ligt!!
Mooi gerechtje trouwens :P
 
Ziet er heel lekker uit, de dragon tip zal ik onthouden.
 
lekker hoor!
 
lekker weer
 
Terug
Bovenaan Onderaan