- Berichten
- 5.537
Hallo mede pyromanen. 
Toen wij laatst bij de Lidl onze wekelijkse boodschapjes haalden lagen er in het vriesvak (vaak goed voorzien) o.a. een paar hele eenden van ? 3,2 kg (flinke jongens).
Eigenlijk voor de grap zei ik tegen Nelly "leuk voor op de BBQ" (schot voor open doel) Ja, leuk met de kerst.
Dus eend in de kar.
Nou had ik nog nooit zo'n beest gerookt dus aan de slag om eens uit te zoeken hoe dat allemaal moest.
Hier en daar eens vragen, eens op YouTube kijken maar zoveel verschillende manieren gezien en gelezen met de daarbij horende commentaren dat ik door de bomen het bos niet meer zag.
Uiteindelijk terecht gekomen bij de hr. Steven Raichlen een boekje wat ik zelf op de plank had liggen.
Een eenvoudig recept (kan ook het minst mis mee gaan
).
Eigenlijk gewoon een grote kip met een paar dingetjes waar je extra op moet letten, o.a. voldoende gaatjes in z'n
velletje om het vet af te voeren (want er komt heel wat vet uit).
Daags voor kerst de voorbereiding in de marinade
eerst "even" ontdooien , had langer nodig dan gedacht (wat een klomp ijs)
Dus in't water

Dan het schoonmaken (kwam best nog wel wat troep uit plus veel overtollig vet




Eerste kerstdag vaak bij de familie gezellig, even bij kletsen lekker eten hapje, drankje en zo ook dit jaar dus.
Kwam ook goed uit want we hadden nog een eend die gerookt moest worden en kon daar gebruik maken van een
Broil King KEG 4000 onder een afdak. (thuis had ik in de regen gestaan want natuurlijk regende het)


Dus de KEG op stoom gebracht 160 gr.C en Donald erop.

Wat is het toch een fijne BBQ om mee te werken zeer stabiele temperatuur o.a. ook door de heater meter van Nosmo
Maar eigenlijk heeft ie dat helemaal niet nodig maar wel handig om dat vanuit je stoel te kunnen regelen
Dus 2? uur later konden we de eend nog even inpakken en laten rusten in de aluminium folie.
Z'n velletje was wat donker geworden, ik denk door de ruime hoeveelheid honing die ik in de marinade heb gebruikt.

Maar het vlees was heerlijk, we hebben er flink van gesnoept.

En aan het karkas zat nog het nodige voor in de vriezer want 3,5 kg eend is best veel
Leuk dat jullie meekeken.
Grts, Hans.

Toen wij laatst bij de Lidl onze wekelijkse boodschapjes haalden lagen er in het vriesvak (vaak goed voorzien) o.a. een paar hele eenden van ? 3,2 kg (flinke jongens).
Eigenlijk voor de grap zei ik tegen Nelly "leuk voor op de BBQ" (schot voor open doel) Ja, leuk met de kerst.
Dus eend in de kar.
Nou had ik nog nooit zo'n beest gerookt dus aan de slag om eens uit te zoeken hoe dat allemaal moest.
Hier en daar eens vragen, eens op YouTube kijken maar zoveel verschillende manieren gezien en gelezen met de daarbij horende commentaren dat ik door de bomen het bos niet meer zag.
Uiteindelijk terecht gekomen bij de hr. Steven Raichlen een boekje wat ik zelf op de plank had liggen.
Een eenvoudig recept (kan ook het minst mis mee gaan

Eigenlijk gewoon een grote kip met een paar dingetjes waar je extra op moet letten, o.a. voldoende gaatjes in z'n
velletje om het vet af te voeren (want er komt heel wat vet uit).
Daags voor kerst de voorbereiding in de marinade
eerst "even" ontdooien , had langer nodig dan gedacht (wat een klomp ijs)
Dus in't water

Dan het schoonmaken (kwam best nog wel wat troep uit plus veel overtollig vet




Eerste kerstdag vaak bij de familie gezellig, even bij kletsen lekker eten hapje, drankje en zo ook dit jaar dus.
Kwam ook goed uit want we hadden nog een eend die gerookt moest worden en kon daar gebruik maken van een
Broil King KEG 4000 onder een afdak. (thuis had ik in de regen gestaan want natuurlijk regende het)



Dus de KEG op stoom gebracht 160 gr.C en Donald erop.

Wat is het toch een fijne BBQ om mee te werken zeer stabiele temperatuur o.a. ook door de heater meter van Nosmo
Maar eigenlijk heeft ie dat helemaal niet nodig maar wel handig om dat vanuit je stoel te kunnen regelen

Dus 2? uur later konden we de eend nog even inpakken en laten rusten in de aluminium folie.
Z'n velletje was wat donker geworden, ik denk door de ruime hoeveelheid honing die ik in de marinade heb gebruikt.

Maar het vlees was heerlijk, we hebben er flink van gesnoept.

En aan het karkas zat nog het nodige voor in de vriezer want 3,5 kg eend is best veel

Leuk dat jullie meekeken.
Grts, Hans.