- Berichten
- 229
Beste genootschap,
Afgelopen weekend besloten we een groep vrienden eens te laten proeven wat we uit ons olie vaatje konden toveren.
Tevens wilden we meteen voor het eerst een keer brisket proberen.
Om het allemaal lekker makkelijk te maken (ahum) wilden we de ook in dezelfde run een Boston Butt van 4,5 kilo, 5,5 kilo aan ribs en 2 beercan kippen bereiden.
En dat allemaal op hout gerookt (eik en appel) in onze barrel...
Omdat het weer lekker nederlands weer was dit weekend hebben we de smoker in de kas gezet met de ramen open. Zo was het lekker warm.
Test run de avond voor de grote smoke dag en alles bleek prima in orde.
De brisket, besteld bij BBQuality
Even injecteren met bouillon
Gerubbed met alleen peper en zout. Links de butt, rechts de Brisket
Dan was het zover. Zondagochtend om 4u sochtends op en de fik erin.
Rond half 6 was de gemiddelde temperatuur ~115 graden engingen de brisket en de butt in de smoker. Deze foto was iets later genomen, er was inmiddels
ook wel iets meer dan 1 kop koffie opgegaan....
Na een uur of 4 vonden we dat de bark al aardig mooi eruit zag en de brisket voelde goed aan, dus besloten we hem in te pakken
(We gebruikten overigens geen thermometer in de brisket, alleen in de butt..)
Rond een uur of 1 a 2 smiddag kregen we het vermoeden dat de brisket veels te hard ging en meetten we de temperatuur.
Hij bleek al ruim 92 graden te zijn... Veels te snel naar ons idee ondanks dat we niet hoger hadden gestookt dan 120 graden..
De butt was zelfs pas 62 graden rond deze tijd... We hebben toen besloten om de brisket van het vuur te halen en ingepakt op te bergen..
Uiteindelijk heeft hij ruim 3.5 uur ingepakt gelegen en was het helaas erg droog geworden :-S
De smaak was goed maar helaas was vooral het magere gedeelte veels te droog.
Helaas geen mooi gesneden foto aangezien na het snijden van elk stuk deze meteen werd opgegeten... (dat dan weer wel B-))
Dus na een intensieve rook sessie van ruim 13 uur om alles te bereiden was de brisket helaas een tegenvaller maar we hebben veel geleerd en we gaan het zeker
weer doen en dan beter! Gelukkig maakten de Butt, de ribs en de kippen alles goed want deze waren echt overheerlijk !
Dus als afsluiter nog even wat random plaatjes.
Bedankt voor het lezen !
Afgelopen weekend besloten we een groep vrienden eens te laten proeven wat we uit ons olie vaatje konden toveren.
Tevens wilden we meteen voor het eerst een keer brisket proberen.
Om het allemaal lekker makkelijk te maken (ahum) wilden we de ook in dezelfde run een Boston Butt van 4,5 kilo, 5,5 kilo aan ribs en 2 beercan kippen bereiden.
En dat allemaal op hout gerookt (eik en appel) in onze barrel...

Omdat het weer lekker nederlands weer was dit weekend hebben we de smoker in de kas gezet met de ramen open. Zo was het lekker warm.
Test run de avond voor de grote smoke dag en alles bleek prima in orde.

De brisket, besteld bij BBQuality

Even injecteren met bouillon

Gerubbed met alleen peper en zout. Links de butt, rechts de Brisket

Dan was het zover. Zondagochtend om 4u sochtends op en de fik erin.
Rond half 6 was de gemiddelde temperatuur ~115 graden engingen de brisket en de butt in de smoker. Deze foto was iets later genomen, er was inmiddels
ook wel iets meer dan 1 kop koffie opgegaan....

Na een uur of 4 vonden we dat de bark al aardig mooi eruit zag en de brisket voelde goed aan, dus besloten we hem in te pakken
(We gebruikten overigens geen thermometer in de brisket, alleen in de butt..)

Rond een uur of 1 a 2 smiddag kregen we het vermoeden dat de brisket veels te hard ging en meetten we de temperatuur.
Hij bleek al ruim 92 graden te zijn... Veels te snel naar ons idee ondanks dat we niet hoger hadden gestookt dan 120 graden..
De butt was zelfs pas 62 graden rond deze tijd... We hebben toen besloten om de brisket van het vuur te halen en ingepakt op te bergen..

Uiteindelijk heeft hij ruim 3.5 uur ingepakt gelegen en was het helaas erg droog geworden :-S
De smaak was goed maar helaas was vooral het magere gedeelte veels te droog.
Helaas geen mooi gesneden foto aangezien na het snijden van elk stuk deze meteen werd opgegeten... (dat dan weer wel B-))
Dus na een intensieve rook sessie van ruim 13 uur om alles te bereiden was de brisket helaas een tegenvaller maar we hebben veel geleerd en we gaan het zeker
weer doen en dan beter! Gelukkig maakten de Butt, de ribs en de kippen alles goed want deze waren echt overheerlijk !
Dus als afsluiter nog even wat random plaatjes.




Bedankt voor het lezen !