- Berichten
- 331
Afgelopen woensdag bericht van de buurman: “ik heb vandaag een lading ganzen geschoten en schoongemaakt. Heb je interesse in de borstjes?” Tuurlijk heb ik dat! Hij belooft al jaren dat ik ganzenborst krijg maar ik had tot nu toe nog nooit wat gezien. Ik dacht al dat hij niet zo’n beste jager was want gezien het aantal ganzen hier in de weilanden hoef je niet eens te richten om iets te raken
.
Wat te doen met 16 ganzenborsten? Recepten opzoeken, warm roken of toch koud. Nou weet je wat, we doen het allebei. Zes borstjes liggen nog in de colorosso pekel en gaan ergens in de komende week voor een uur of 10 koud gerookt worden. De overige 10 rook ik warm. Donderdag een lekkere pekel gemaakt en de borstjes voor 2 uur erin. Vrijdag in de smoker gehangen en met kers en beuk naar een kerntemperatuur van 63 graden voor 15 minuten. Ik heb hierbij gewoon de methode aangehouden voor gerookte kipfilet van Noskos. Een gans zal vast niet zoveel verschillen van een kip toch? Na een paar uurtjes was het zover en kon ik ze eruit halen. Nachtje afkoelen en zaterdagavond tijdens de borrel 3 borstjes gesneden op de snijmachine. Van de 11 mensen waren er 3 heel enthousiast (die hebben er dus nog wat meegekregen), een aantal vond het wel aardig en de rest was geen fan. Nu afwachten wat de koud gerookte borstjes gaan opleveren maar daar moeten we nog even geduld voor hebben.

Wat te doen met 16 ganzenborsten? Recepten opzoeken, warm roken of toch koud. Nou weet je wat, we doen het allebei. Zes borstjes liggen nog in de colorosso pekel en gaan ergens in de komende week voor een uur of 10 koud gerookt worden. De overige 10 rook ik warm. Donderdag een lekkere pekel gemaakt en de borstjes voor 2 uur erin. Vrijdag in de smoker gehangen en met kers en beuk naar een kerntemperatuur van 63 graden voor 15 minuten. Ik heb hierbij gewoon de methode aangehouden voor gerookte kipfilet van Noskos. Een gans zal vast niet zoveel verschillen van een kip toch? Na een paar uurtjes was het zover en kon ik ze eruit halen. Nachtje afkoelen en zaterdagavond tijdens de borrel 3 borstjes gesneden op de snijmachine. Van de 11 mensen waren er 3 heel enthousiast (die hebben er dus nog wat meegekregen), een aantal vond het wel aardig en de rest was geen fan. Nu afwachten wat de koud gerookte borstjes gaan opleveren maar daar moeten we nog even geduld voor hebben.
Laatst bewerkt: