- Berichten
- 331
Een paar weken geleden heb ik een verslagje gepost over het maken van warmgerookte ganzenborstjes die we verkregen via onze schietgrage buurman. Een zestal borstjes hadden we echter achtergehouden om koud te roken. Deze verdwenen voor 8 dagen in 2% colorosso pekel met 1% keukenzout en nog wat andere smaakvolle kruiden. Hierna gingen ze de rookoven in. Omdat het de eerste keer was dat we gans rookten en niet wisten hoe het zou uitpakken hebben we verschillende rooktijden aangehouden. Gerookt voor 9, 15 en 20 uur en een mix van beuken en eik gebruikt. Daarna zijn ze voor 20 dagen de kelder ingegaan en hebben daarbij iets meer dan 1/3 aan gewicht verloren. Afgelopen zondag was dan eindelijk zover, proeven!! We hadden weer wat proefkonijnen gevonden die over hun hart streken en langskwamen om onder het genot van een biertje wat stukjes te proeven.
Wat een wereld van verschil! Waar de warmgerookte borstjes niet op heel veel enthousiaste reacties konden rekenen was dat bij de koudgerookte een heel ander verhaal. Uiteraard voorkeur voor de verschillende rooktijden maar die van 15 uur kreeg de meeste bijval. Dus uiteindelijk een mooi en vooral smakelijk avontuur rijker en onze (nu favoriete) buurman is natuurlijk altijd welkom om zijn buit af te leveren
.
Wat een wereld van verschil! Waar de warmgerookte borstjes niet op heel veel enthousiaste reacties konden rekenen was dat bij de koudgerookte een heel ander verhaal. Uiteraard voorkeur voor de verschillende rooktijden maar die van 15 uur kreeg de meeste bijval. Dus uiteindelijk een mooi en vooral smakelijk avontuur rijker en onze (nu favoriete) buurman is natuurlijk altijd welkom om zijn buit af te leveren
