Eens in de zoveel tijd is het tijd om de vriezer weer eens uit te zoeken. Ik heb er namelijk een handje van om veel mooie en grote stukken vlees aan te schaffen als ze in de aanbieding zijn. Helaas *proef de ondertoon* moet ik regelmatig de vriezer eens doorlopen om een van die pareltjes te bereiden.
Om iets meer ruimte te creëren, werd het tijd voor het stuk wat van de jacht mee naar huis is gegaan: een hele haas! Normaal een stuk wild wat vooral in de koude maanden gestoofd wordt en zeker niet in het begin van de zomer. Daarvoor wilde ik gaan voor wat frissere smaken in plaats van kruidnagel en laurier en maakte ik van de voor- en achterbouten een curry in plaats van stoofpot, gebaseerd op het recept van BBQ-Helden.
Omdat de haas in zijn geheel in de vriezer is gegaan, moest ik eerst de bouten er zelf af halen. Iets wat ik nog nooit eerder had gedaan, dus wat voorbereidende youtube-filmpjes waren op zijn plaats. Zoals je op de foto ziet, is het best goed gelukt! De vliezen van de bouten heb ik er nog afgehaald, maar op de rug heb ik dit laten zitten tot de volgende dag. Daardoor droogt het vlees minder snel uit en kon ik twee dagen genieten van dit mooie stuk wild!
Voordat de bouten in het vocht gaan, wil ik ze een mooie rooksmaak geven en alvast op temperatuur brengen. Dat maakt het straks makkelijker om ze te "pullen" en kan je de wild-smaak nog wat bijsturen door het type rookhout wat je toevoegt. De Kamado Joe is op temperatuur aan het komen, terwijl ik de bouten van het vlies ontdoe. Wild is sterk van smaak en kan wel wat sterke kruiden hebben, dus bestrooi ik de bouten met peper, zout en gemalen mosterdzaad.
De KJ heeft een temperatuur van 110 graden bereikt en de SloRoller is geïnstalleerd. Ik voeg 2 kleine chunks van rode wijn-vaten toe en leg de bouten op het rvs rooster. Ik hou van gepofte knoflook en gerookte peper, dus dit kan je er meteen bijleggen! De thermometer stel ik in op 64 graden, zodat je net iets langer de tijd hebt om de rooksmaak op te nemen.
De bouten waren niet zo dik, dus ging de tijd ook iets sneller. Na precies 30 minuten werd de temperatuur van 64 graden bereikt en mochten de bouten er af. De knoflook en peper waren ook precies goed!
Tijd voor de volgende stap en te zorgen dat de Dutch Oven op temperatuur komt. Dus alle schuiven gaan open, houder en DO erin en de temperatuur naar 200 brengen. Fruit vervolgens een uitje en voeg tomatenpuree, gemberpasta, 4 tenen gerookte knoflook en de twee gerookte pepers toe (die kun je uit het schilletje drukken, net als de knoflook).
Laat dit even opwarmen en voeg de gerookte hazenbouten toe aan de DO. Voeg een liter water toe, doe de deksel op de DO en laat dit een uur pruttelen. Controleer op de gaarheid en laat eventueel nog even liggen.
Na een uur en 15 minuten heb ik de bouten uit de DO gehaald (DO blijft in de KJ zonder deksel) en het vlees van de botten geplukt. Dit is best een werkje, dus heeft de curry in de DO mooi de tijd om een beetje in te koken! Na een kwartiertje heb ik het vlees weer toegevoegd en ben ik begonnen aan de kokos-rijst.
Tegen de tijd dat de rijst klaar is, is de curry mooi ingedikt en klaar om opgeschept te worden. Voeg er wat koriander aan toe, want dit smaakt er écht heel goed erbij! De sterke smaak van wild wordt goed gecompenseerd, maar het is en blijft wilde haas. Als dit je smaak niet is, daag ik je toch uit om dit eens te proberen. De kokosrijst verzacht de heftigheid namelijk een beetje.
Anyhow: ik ben fan van dit gerecht. Dat op zeker!
Om iets meer ruimte te creëren, werd het tijd voor het stuk wat van de jacht mee naar huis is gegaan: een hele haas! Normaal een stuk wild wat vooral in de koude maanden gestoofd wordt en zeker niet in het begin van de zomer. Daarvoor wilde ik gaan voor wat frissere smaken in plaats van kruidnagel en laurier en maakte ik van de voor- en achterbouten een curry in plaats van stoofpot, gebaseerd op het recept van BBQ-Helden.
Omdat de haas in zijn geheel in de vriezer is gegaan, moest ik eerst de bouten er zelf af halen. Iets wat ik nog nooit eerder had gedaan, dus wat voorbereidende youtube-filmpjes waren op zijn plaats. Zoals je op de foto ziet, is het best goed gelukt! De vliezen van de bouten heb ik er nog afgehaald, maar op de rug heb ik dit laten zitten tot de volgende dag. Daardoor droogt het vlees minder snel uit en kon ik twee dagen genieten van dit mooie stuk wild!
Voordat de bouten in het vocht gaan, wil ik ze een mooie rooksmaak geven en alvast op temperatuur brengen. Dat maakt het straks makkelijker om ze te "pullen" en kan je de wild-smaak nog wat bijsturen door het type rookhout wat je toevoegt. De Kamado Joe is op temperatuur aan het komen, terwijl ik de bouten van het vlies ontdoe. Wild is sterk van smaak en kan wel wat sterke kruiden hebben, dus bestrooi ik de bouten met peper, zout en gemalen mosterdzaad.
De KJ heeft een temperatuur van 110 graden bereikt en de SloRoller is geïnstalleerd. Ik voeg 2 kleine chunks van rode wijn-vaten toe en leg de bouten op het rvs rooster. Ik hou van gepofte knoflook en gerookte peper, dus dit kan je er meteen bijleggen! De thermometer stel ik in op 64 graden, zodat je net iets langer de tijd hebt om de rooksmaak op te nemen.
De bouten waren niet zo dik, dus ging de tijd ook iets sneller. Na precies 30 minuten werd de temperatuur van 64 graden bereikt en mochten de bouten er af. De knoflook en peper waren ook precies goed!
Tijd voor de volgende stap en te zorgen dat de Dutch Oven op temperatuur komt. Dus alle schuiven gaan open, houder en DO erin en de temperatuur naar 200 brengen. Fruit vervolgens een uitje en voeg tomatenpuree, gemberpasta, 4 tenen gerookte knoflook en de twee gerookte pepers toe (die kun je uit het schilletje drukken, net als de knoflook).
Laat dit even opwarmen en voeg de gerookte hazenbouten toe aan de DO. Voeg een liter water toe, doe de deksel op de DO en laat dit een uur pruttelen. Controleer op de gaarheid en laat eventueel nog even liggen.
Na een uur en 15 minuten heb ik de bouten uit de DO gehaald (DO blijft in de KJ zonder deksel) en het vlees van de botten geplukt. Dit is best een werkje, dus heeft de curry in de DO mooi de tijd om een beetje in te koken! Na een kwartiertje heb ik het vlees weer toegevoegd en ben ik begonnen aan de kokos-rijst.
Tegen de tijd dat de rijst klaar is, is de curry mooi ingedikt en klaar om opgeschept te worden. Voeg er wat koriander aan toe, want dit smaakt er écht heel goed erbij! De sterke smaak van wild wordt goed gecompenseerd, maar het is en blijft wilde haas. Als dit je smaak niet is, daag ik je toch uit om dit eens te proberen. De kokosrijst verzacht de heftigheid namelijk een beetje.
Anyhow: ik ben fan van dit gerecht. Dat op zeker!