S
smokey bandit
Gast


Benodigdheden voor de geconfijte kip
4 kippedijen
1 bolletje knoflook ( ongeveer 10 teentjes in lengterichting gehalveerd )
4 blaadje laurier
4 takjes tijm
2 EL zeer grof gekneusde zwarte peperkorrels
peper
zout
Bij een bestelling bij smokey Al kreeg ik 3 bolletjes gerookte knoflook kado ( bij deze dank )
In dit recept heb ik deze gebruikt
Bestrooi de dijen royaal met peper en zout ( het merendeel op de vleeskant )
Leg op de vleeskant van 1 dij 2 blaadjes laurier
2 takjes tijm en 5 halve teentjes knoflook
Leg hier bovenop de andere kippendij als een soord sandwich
herhaal dit met de 2 andere kippendijen
Verpak dit in folie en zet 1 nacht of 12 uur in de koelkast.
Verwijder nu de kruiden en de knoflook maar gooi NIET weg.
Snij het overtollig vet weg maar gooi ook NIET weg.
Leg nu in een vuurvaste braadschotel de
Vet afsnijsels, eerder verwijderde knoflook, laurierblad en tijm.
2 EL zeer grof gekneusde zwarte peperkorrels
Leg hierop de kippendijen.
Vul de schaal verder met olijfolie tot de kip net onder staat
De schaal moet net groot genoeg zijn voor de kippendijen anders gaan er liters olijfolie in en dat is niet de bedoeling.
Ik heb de WSM 57 voor 1/3 gevuld met 5 KG ecobrasa, Eens kijken hoever ik hiermee kom.
De pitprobe heb ik op het rooster geclipt ( +/- 10 cm van de ovenschaal af ) en de foodprobe heb ik helemaal niet gebruikt omdat we hier puur op tijd gaan werken.
Door deze plaatsing van de pitprobe kwamen de DigiQ temperatuurmeter en de ingebouwde weber meter precies met elkaar overeen ( puur mazzel

Gaar nu de kip in de WSM op 200F ( 93 graden Celcius ) gedurende 12 tot 14 uur ( ik vond 12 uur wel genoeg )
Het was 03:00 toen de geconfijte kip uit de WSM kwam
Snel ingepakt in de folie en naar bed, Maar die geur Mmmmmmmm
De volgende ochtend de bouten uit elkaar geplukt.
De olie die vervolgens overblijft is de lekkerste olie die je maar bedenken kan en voor vele doeleinden geschikt ( wel gekoeld bewaren )
Voor de bonen
450 gram witte bonen 1 nacht ( of 10 uur ) geweekt
300 gram zuurkool spek
2-3 takjes peterselie
2-3 takjes tijm
1/2 grote ui nogmaals door midden gesneden ( dus 2 kwarten )
5 teentjes knoflook ( fijngehakt )
2 laurierblad
Verder nog 4 braadworsten, gebakken en in plakjes gesneden ( zet weg voor later gebruik )
Snij van het spek een aantal dunne plakjes voor de bodembedekking later in het recept
Ik kwam uit op een stuk of 10 plakjes voor een 6 QT dutch oven
Snij de rest van het spek in 3 grote brokken
Zet de bonen op in 1 1/2 liter water
voeg hier aan toe:
Blokken spek, de doormidden gesneden halve ui, peterselie, tijm, laurier
Kook in 1 - 1 1/2 uur de bonen gaar
Op de OTG was het 1 1/2 uur op 150 graden celcius
Giet af en bewaar kookvocht
Kruiden kunnen weggegooid worden
Haal het spek er uit en hak fijn
Snij de andere halve ui in ringen en fruit met 5 fijngehakte teentjes knoflook en het gehakte spek goudbruin
Pureer dit tot een gladde massa
bedek de bodem van een casserole met de plakjes spek ( ik gebruikte de 6 QT DO )
Wissel vervolgens de lagen af als volgt
Bonen
Worst
Pure
Bonen
Confijt
Pure
Bonen
Voeg het bonen kookvocht weer toe en bak nog een keer op 325F ( 160 graden Celcius ) gedurende 3 uur zonder deksel op WSM of OTG




















