BasBQ
Beef en Steak

Canadian bacon

 
 

chckstrk

Pitmaster
Berichten
506
Het begon allemaal met ons eigen varken. Een kennis van me woont buitenaf en koopt elk jaar een aantal varkens die hij uiteindelijk per half varken verkoopt. Heel tof want je kunt ze dus van biggetje zien opgroeien en af en toe eens langs gaan om te voeren. Na de slacht kun je ook nog eens aangeven hoe je het vlees verdeeld wil hebben, waarbij ik gekozen heb voor zo veel mogelijk grote stukken, zodat ik er zelf wat van kan maken.

Naast wat filetlapjes had ik dus een stukje filet van 8 ons dat ik tot canadian bacon wilde omtoveren. Gelukkig was er het recept van Frits (http://www.bbqgenootschap.nl/forum/index.php?topic=2085.0) om me te helpen.

Ik vergeet altijd foto's te maken dus er missen wat stappen, maar dat mak de pret niet drukken...

Allereerst heb ik het stuk vlees opgebonden. Gelijk onder begeleiding van Scott Rae m'n knooptechniek kunnen oefenen: https://m.youtube.com/watch?v=vsKVXjHsdKg (das dus Scott h?, niet ik)

404b296674d3e55085dc98ce62d36bbf.jpg


Ondertussen heb ik de ingredi?nten voor de brine op een laag vuurtje warm gemaakt zodat ik het beter kon mengen. Na het mengen de brine weer afgdkoeld, en samen met de filet gevacumeerd en in de koelkast gelegd.
6923303bd52a7944779c5e14b782997e.jpg


Na (iets meer dan) 48 uur in de koeling en regelmatig draaien had ik een mooi licht bruin tintje op het vlees.

f77bfac159bd1b4024fb93c0da106ec6.jpg
3379a8fe86d5dfa37bac2d852c6b6ac1.jpg


Vervolgens mocht de aspirant-bacon nog een dagje drogen in de koeling. Gisteravond was het tijd om de bacon te roken. Op wat koudere dagen vergt zoiets extra voorbereiding...
6033ac601869d2d128b654e2e713cd87.jpg
affa337256241abf4821a2de0ca5b230.jpg


Toen m'n uds mooi rond de 110 graden ging mocht het stukje er op. Probe van de iGrill2 er in en gaan met die banaan. Zo'n twee afleveringen van Doctor Who later was de temperatuur van 66 graden bereikt, en mocht de bacon even afkoelen.
ab972e4411165644e0f632bc934fb4c8.jpg


Na de rustperiode van nog ??n afleveringetje  de touwtjes (waar ik best tevreden over was) losgeknipt en een plakje afgesneden.

46bddf2a823ba8fbb45e34cbf2f7d3ac.jpg
83fa185ac2c6f51b472fb95d63e47fd4.jpg


Hij is mooi roze geworden. Rooksmaak is prima, alhoewel je geen rookring ziet. Hij is wat aan de zoute kant, maar niet te, smaken komen goed door. Wel is het geheel wat droog, misschien wat te weinig vet aan de filet?

Al met al tevreden.  Nog best wat aan te passen, maar deze gaat zo lekker op de snijmachine en in de pan bij een paar eitjes!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
dat ziet er erg mooi uit, jammer dat ie een beetje droog is
 
Jam jam. Mooi hammetje
Ziet er erg lekker uit hoor.
Lekker bezig geweest.
Lijkt me ook heerlijk in blokjes als borrelhapjes met een klein likje bbq saus. Heb je meteen het "droge"  opgelost.

Nice project.
 
Lekker hoor, mooi gedaan!
 
Ziet er prima uit

Verstuurd vanaf mijn SM-G903F met Tapatalk

 
Ziet er goed uit en die staat hier ook al een tijdje op de todo lijst.
Dus thanx voor de reminder haha.
 
Ziet er heerlijk uit!
 
Ziet er echt goed uit! Heerlijk! Jammer dat hij iet wat droog was...
 
Terug
Bovenaan Onderaan