- Berichten
- 583
Hallo allemaal,
Zondag zou een regenachtige dag worden, en formule1 is op TV. Oftewel, dat wordt de hele dag aan huis zitten.
Om deze dag wat te verrijken besloten om een low&slow sessie te doen. Had nog 1,5kg buikspek in de vriezer.
Voorbereiding:
De buikspek eenvoudig gezout aan de vette kan om wat vocht te ontrekken.
Daarna met eenvoudige 5-spice gekruid.
Vervolgens met basterd suiker en ketjap ingesmeerd.
Bereiding:
Rond 11.30 de kamado joe junior opgestookt. Paar chunks kersenhout toegevoegd.
Rond 12.00 het buikspek erop.
Op internet en verschillende boeken zag ik verschillende kerntemperaturen. Tussen de 70 en de 90 graden. Zelf heb ik gekozen voor 75 graden. Na wat research verwachte ik een kooktijd van 3 tot 5 uur bij een bbq temperatuur van 110-130 graden.
Ik gebruik de Meater+ thermometer. Nadat het spek er een uur op had gelegen schrok ik: hij gaf aan dat het spek al over een uur klaar zou zijn.
Gelukkig vlakte de temperatuurstijging al gauw af en begon de tijd door te lopen.
Totale kooktijd 4.30u, om de 30/60minuten heb ik het spek gelakt met ketjap/bastersuiker.
Een half uur laten rusten voor het aansnijden.
Het resultaat:
Het resultaat was prima, maar niet geweldig. De smaak was goed, maar de volgende punten wil ik verbeteren de volgende keer:
- de 5-spice bevat steranijs en venkelzaad. Deze smaken overheerste. Andere rub lijkt mij persoonlijk lekkerder.
- mijn glaze was veel te slap. Na het afdekken bleef ook nog eens een groot deel aan het aluminum hangen. Stomme fout.
- Het vlees is een beetje rose van kleur. Volgende keer ga ik iets hoger zitten met de temperatuur.
- Er was nog enorm veel brandstof over. Verbaas me elke keer weer hoe efficient de kamado is.
Vragen voor de experts:
A.) Welke kerntemperatuur kiezen jullie voor buikspek? Is mijn builkspek wel genoeg gegaard? Kan het zijn dat de rozige kleur ook versterkt wordt door het rookhout (kersen). Ik denk dat ik de volgende keer ietsje hoger ga zitten. 80-85graden.
B.) Tips voor een betere/stevigere glaze te krijgen? Ik denk wat langere tijden tussen het glazen en misschien dunnere laagjes aanbrengen? Of ligt het aan de substantie die je gebruikt?
Zondag zou een regenachtige dag worden, en formule1 is op TV. Oftewel, dat wordt de hele dag aan huis zitten.
Om deze dag wat te verrijken besloten om een low&slow sessie te doen. Had nog 1,5kg buikspek in de vriezer.
Voorbereiding:
De buikspek eenvoudig gezout aan de vette kan om wat vocht te ontrekken.
Daarna met eenvoudige 5-spice gekruid.
Vervolgens met basterd suiker en ketjap ingesmeerd.
Bereiding:
Rond 11.30 de kamado joe junior opgestookt. Paar chunks kersenhout toegevoegd.
Rond 12.00 het buikspek erop.
Op internet en verschillende boeken zag ik verschillende kerntemperaturen. Tussen de 70 en de 90 graden. Zelf heb ik gekozen voor 75 graden. Na wat research verwachte ik een kooktijd van 3 tot 5 uur bij een bbq temperatuur van 110-130 graden.
Ik gebruik de Meater+ thermometer. Nadat het spek er een uur op had gelegen schrok ik: hij gaf aan dat het spek al over een uur klaar zou zijn.
Gelukkig vlakte de temperatuurstijging al gauw af en begon de tijd door te lopen.
Totale kooktijd 4.30u, om de 30/60minuten heb ik het spek gelakt met ketjap/bastersuiker.
Een half uur laten rusten voor het aansnijden.
Het resultaat:
Het resultaat was prima, maar niet geweldig. De smaak was goed, maar de volgende punten wil ik verbeteren de volgende keer:
- de 5-spice bevat steranijs en venkelzaad. Deze smaken overheerste. Andere rub lijkt mij persoonlijk lekkerder.
- mijn glaze was veel te slap. Na het afdekken bleef ook nog eens een groot deel aan het aluminum hangen. Stomme fout.
- Het vlees is een beetje rose van kleur. Volgende keer ga ik iets hoger zitten met de temperatuur.
- Er was nog enorm veel brandstof over. Verbaas me elke keer weer hoe efficient de kamado is.
Vragen voor de experts:
A.) Welke kerntemperatuur kiezen jullie voor buikspek? Is mijn builkspek wel genoeg gegaard? Kan het zijn dat de rozige kleur ook versterkt wordt door het rookhout (kersen). Ik denk dat ik de volgende keer ietsje hoger ga zitten. 80-85graden.
B.) Tips voor een betere/stevigere glaze te krijgen? Ik denk wat langere tijden tussen het glazen en misschien dunnere laagjes aanbrengen? Of ligt het aan de substantie die je gebruikt?