- Berichten
- 200
Vorig weekend kreeg ik het idee om eens bij m'n buren te polsen of er interesse was voor wat pulled pork. Dus even een appje in de WhatsApp en binnen 10 minuten had heel het rijtje en 2 overburen een bestelling geplaatst
Er kon gekozen worden tussen een broodje pulled pork met verse coleslaw en een Memphis burger (recept van Noskos). Iedereen ging voor beide, waardoor ik uiteindelijk incl. voor de eigen familie, 25 burgers moest maken en 28 broodjes. Ik had nog 2.6 kilo boston butt in de vriezer liggen, maar dat ging hem niet worden uiteraard haha. Dus een bestelling geplaatst voor een stuk van 6.5kg bij bbquality. Wat een joekel van een stuk vlees! Dit was de eerste keer dat ik iets ging bereiden van > 2.8kg.
Normaal gebruik ik altijd het wedstrijd recept van Noskos, maar vond het eens tijd om iets anders te proberen. Op YouTube kijk ik geregeld naar Mad Scientist BBQ en had ook eens een filmpje van hem bekeken. Hij laat het vet er gewoon op zitten en gebruikt dit ook om te bepalen wanneer het vlees ingepakt moet worden. Dit is wanneer het vet gelatine wordt en dus makkelijk ingedrukt kan worden. Verder sprayen als de rub goed vast zit.
Voor de rub een keer de Piggy mix van Jord gebruikt net als voor de BBQ-saus de Kentucky bourbon BBQ-saus. En natuurlijk de Louisiana coleslaw.
Donderdag om 21.00 was het dan zo ver. De Bastard werd aangestoken en ondertussen de Butt in de rub gezet.
Voor het gemak de Flame Boss 500 van m'n maat geleend. Rond 21.40 ging het vlees erop. Het zou een natte nacht worden dus de parasol even boven de Flame Boss
daarnaast nog 2 blokje hickory en 3 appel. Zo een groot stuk kan wel wat hebben.
Klep dicht en wachten. Ik had besloten om op de bank te gaan liggen, want we slapen op zolder en had geen zin om heen en weer te gaan lopen. Rond 0.30 begonnen met sprayen en dat ongeveer om de 45 min a 60 min. In het begin schoot de dome temp steeds naar 140. Ik snapte er niks van. Na 1.5 uur zag ik dat mijn
maat het schuifje niet helemaal dicht had geschoven en de blower dus niet goed aansloot. Nadat ik het goed had dicht geschoven daalde de temperatuur geleidelijk.
Kwam een mooie kleur op en de geur was echt geweldig. Ik denk dat je het een aantal huizen verder kon ruiken. Pas rond 6 uur in de ochtend was het klaar om in te
pakken. Kerntemperatuur was nog maar 60, maar vet was lekker gelatine geworden.
Sidenote: volgende keer gebruik ik geen controller als ik tussendoor moet sprayen. Dat ding schiet dan te snel door.
Nu was het een kwestie van de Flame Boss op 120 graden, voeler erin en wachten!
De temperatuur steeg ongeveer iedere 20 minuten een graad en vanaf 75 graden was het bijna na 10 minuten. Uiteindelijk 15 a 16 uur erop gelegen en bij een temp van 91 graden was het vlees zacht genoeg.
Even een kwartiertje uitdampen en genieten van de heerlijke geur dat door je huis stroomt! Even al het vocht nog door een zeef opgevangen en was ongeveer goed voor 800 gram. Dit ging ik later nog gebruiken om samen met mijn BBQ-saus de eindsaus mee te maken.
Ik had gelezen dat een Koelbox goed helpt om het vlees lang warm te houden, dus die had ik een paar dagen ervoor aangeschaft.
Kon gelijk getest worden. Even opvullen met wat baddoeken en dicht voor nog zeker 2.5 uur.
Rond 16u begonnen met het maken van de Coleslaw. Hier had ik beter wat eerder mee kunnen beginnen, want de eerste bestellingen stonden voor 17.30. De hamburgers moesten namelijk ook nog erop (hamburgers was ik ook nog eens vergeten uit de vriezer te halen de vorige dag, dus die gingen 40 minuten vooraf in het koude water)! Vanaf 16u heb ik vrijwel geen tijd gehad om nog foto's te maken, want het was echt aanpoten om voor zoveel mensen wat te maken. Gelukkig kreeg ik wat hulp van mijn vrouw en een vriendin haar die op bezoek was.
Om 17u de Butt gepulled en de eindsaus gemaakt. Stiekem tussendoor proeven en het was weer zalig. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de smaak van het Noskos recept toch net iets beter vond. Helaas merkte ik dat de schouder er niet helemaal snel uit getrokken kon worden en dat er dus wel wat droge stukken tussen zaten. Vooral het stuk wat op de grill heeft gelegen was vrij droog. Zelfs wat stukken weg kunnen gooien zo droog. Volgende keer toch even weer omdraaien na het inpakken. Was ik nu vergeten.
Ik heb de buren eerst maar gevraagd om de broodjes pulled pork te halen en ondertussen ben ik aan de slag gegaan met alle burgers.
Rond 21:00 was ik met alles klaar, inclusief opruimen. M'n rug was kapot, maar de reacties in de app hebben het echt helemaal goed gemaakt! Echt iedereen was zo enthousiast en blij. Vooral de Memphis burgers waren heel goed bevallen. En dit had ik ook verwacht, want die dingen brengen je naar Valhalla
Zelf ook nog tussen neus en lippen door kunnen eten en kunnen genieten uiteindelijk.
Ik stond er overigens nog van te kijken hoeveel kolen er over waren na de pulled pork (dus nog voordat ik de burgers ging maken). Ik had na het inpakken denk ik 4 niet echt grote stukken kool erbij gegooid en meer niet. Had denk ik nog makkelijk een sparerib gemaakt kunnen worden hahaha. Ik zag wel dat er nog een blok hickory en een blok appelhout vrijwel niet verbrand waren
Dit merkte ik ook wel aan de smaak, want de rooksmaak was minder aanwezig dan normaal. Maar goed het was alsnog te proeven hoor.
Wat reacties uit de app: "Het is echt super lekker!", "Suuuuper lekker!
", "Wat een burger!", "Een van de beste hamburgers dat ik ooit gegeten heb...en ik heb veeel hamburgers in mijn leven

gegeten", "Michel, de broodjes waren porno. Super bedankt!", "wanneer ga je een foodtruck beginnen?"

Normaal gebruik ik altijd het wedstrijd recept van Noskos, maar vond het eens tijd om iets anders te proberen. Op YouTube kijk ik geregeld naar Mad Scientist BBQ en had ook eens een filmpje van hem bekeken. Hij laat het vet er gewoon op zitten en gebruikt dit ook om te bepalen wanneer het vlees ingepakt moet worden. Dit is wanneer het vet gelatine wordt en dus makkelijk ingedrukt kan worden. Verder sprayen als de rub goed vast zit.
Voor de rub een keer de Piggy mix van Jord gebruikt net als voor de BBQ-saus de Kentucky bourbon BBQ-saus. En natuurlijk de Louisiana coleslaw.
Donderdag om 21.00 was het dan zo ver. De Bastard werd aangestoken en ondertussen de Butt in de rub gezet.
Voor het gemak de Flame Boss 500 van m'n maat geleend. Rond 21.40 ging het vlees erop. Het zou een natte nacht worden dus de parasol even boven de Flame Boss

Klep dicht en wachten. Ik had besloten om op de bank te gaan liggen, want we slapen op zolder en had geen zin om heen en weer te gaan lopen. Rond 0.30 begonnen met sprayen en dat ongeveer om de 45 min a 60 min. In het begin schoot de dome temp steeds naar 140. Ik snapte er niks van. Na 1.5 uur zag ik dat mijn
maat het schuifje niet helemaal dicht had geschoven en de blower dus niet goed aansloot. Nadat ik het goed had dicht geschoven daalde de temperatuur geleidelijk.
Kwam een mooie kleur op en de geur was echt geweldig. Ik denk dat je het een aantal huizen verder kon ruiken. Pas rond 6 uur in de ochtend was het klaar om in te
pakken. Kerntemperatuur was nog maar 60, maar vet was lekker gelatine geworden.
Sidenote: volgende keer gebruik ik geen controller als ik tussendoor moet sprayen. Dat ding schiet dan te snel door.
Nu was het een kwestie van de Flame Boss op 120 graden, voeler erin en wachten!
De temperatuur steeg ongeveer iedere 20 minuten een graad en vanaf 75 graden was het bijna na 10 minuten. Uiteindelijk 15 a 16 uur erop gelegen en bij een temp van 91 graden was het vlees zacht genoeg.
Even een kwartiertje uitdampen en genieten van de heerlijke geur dat door je huis stroomt! Even al het vocht nog door een zeef opgevangen en was ongeveer goed voor 800 gram. Dit ging ik later nog gebruiken om samen met mijn BBQ-saus de eindsaus mee te maken.
Ik had gelezen dat een Koelbox goed helpt om het vlees lang warm te houden, dus die had ik een paar dagen ervoor aangeschaft.
Kon gelijk getest worden. Even opvullen met wat baddoeken en dicht voor nog zeker 2.5 uur.
Rond 16u begonnen met het maken van de Coleslaw. Hier had ik beter wat eerder mee kunnen beginnen, want de eerste bestellingen stonden voor 17.30. De hamburgers moesten namelijk ook nog erop (hamburgers was ik ook nog eens vergeten uit de vriezer te halen de vorige dag, dus die gingen 40 minuten vooraf in het koude water)! Vanaf 16u heb ik vrijwel geen tijd gehad om nog foto's te maken, want het was echt aanpoten om voor zoveel mensen wat te maken. Gelukkig kreeg ik wat hulp van mijn vrouw en een vriendin haar die op bezoek was.
Om 17u de Butt gepulled en de eindsaus gemaakt. Stiekem tussendoor proeven en het was weer zalig. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik de smaak van het Noskos recept toch net iets beter vond. Helaas merkte ik dat de schouder er niet helemaal snel uit getrokken kon worden en dat er dus wel wat droge stukken tussen zaten. Vooral het stuk wat op de grill heeft gelegen was vrij droog. Zelfs wat stukken weg kunnen gooien zo droog. Volgende keer toch even weer omdraaien na het inpakken. Was ik nu vergeten.
Ik heb de buren eerst maar gevraagd om de broodjes pulled pork te halen en ondertussen ben ik aan de slag gegaan met alle burgers.
Rond 21:00 was ik met alles klaar, inclusief opruimen. M'n rug was kapot, maar de reacties in de app hebben het echt helemaal goed gemaakt! Echt iedereen was zo enthousiast en blij. Vooral de Memphis burgers waren heel goed bevallen. En dit had ik ook verwacht, want die dingen brengen je naar Valhalla

Ik stond er overigens nog van te kijken hoeveel kolen er over waren na de pulled pork (dus nog voordat ik de burgers ging maken). Ik had na het inpakken denk ik 4 niet echt grote stukken kool erbij gegooid en meer niet. Had denk ik nog makkelijk een sparerib gemaakt kunnen worden hahaha. Ik zag wel dat er nog een blok hickory en een blok appelhout vrijwel niet verbrand waren

Wat reacties uit de app: "Het is echt super lekker!", "Suuuuper lekker!



