Het was voor mij een bucket list dingetje. Een brisket op de BBQ bereiden.
De middag voordat ze op de barbecue mocht heb ik haar getrimd en geïnjecteerd met een rundvlees bouillon met worchestershiresaus en een scheutje ketjap en bbq rub. De ochtend bij het opstarten heb ik haar in de rub gezet.
Toen mocht ze rond 10:45 uur de BBQ op. Ja het is wat laat, maar ik moest wel timen. Om 15:45 uur moest mijn dochter afzwemmen voor diploma B en wilde dan niet dat ik op het punt zat om in te pakken. Alles verliep heel steady en nadat ik met mijn dochter terugkwam met zwemdiploma B op zak kon ik hem na verwachting al inpakken. De temperatuur was toen 71 graden, maar mijn dochter koos om te gaan eten bij dat restaurant met die gele M. Om te voorkomen Tussendoor heb ik ook nog even een paar keer gesprayed met appelazijn. De bark zat er goed op en leek iets uit te drogen. Vandaar.
De avond vorderde en de zone bleef heel lang op 78 graden en daarna op 84 graden. Hij wilde op een of andere manier niet doorschieten. Snapte er weinig van. Ik heb de snake in de BBQ met mijn kolen aangevuld en ben naar bed gegaan met de timers op het nachtkastje. De slaap kon ik niet echt vatten omdat ik het nog steeds vreemd vond dat de brisket niet doorschoot in temperatuur. Had verwacht rond een uur of 23:00 uur wel tegen het eind te zitten. Om 03:00 uur was er nog geen verandering in. De meters getest, maar die deden het ook prima. Nog wat gegoogled waar het aan kon liggen... Ik las verhalen over dat de zone lang kan duren. Echter zo lang heb ik hem nog nooit meegemaakt. Ik ken het wel van bijv pulled pork.
Later schoot mij te binnen... Ik heb toch niet de voeler van mijn inkbird in de vettige point gedaan in plaats van in de flat...
Ja dus.... Na wat prikken voelde de point heel goed aan. De flat ging wat stroever. Ik had gelijk al door dat deze wel heel droog moest zijn.
Om 05:00 uur heb ik de brisket er maar toch afgehaald. Scheurde het butcher paper ook nog eens bij het 1e velletje. Gelukkig zat er een 2e vel om en kon ik de sappen gelukkig nog opvangen. Ik heb de brisket opnieuw ingepakt en het vocht erbij gedaan. Zoveel mogelijk uiteraard aan de kant van de flat gegoten.
Toen de koelbox in in handdoeken en laten rusten waarbij ik dat zelf ook nog maar een paar uurtjes ging doen.
Rond 09:30 uur heb ik de brisket aangesneden. De rookrand was goed te zien. (had nog een tikje meer mogen hebben). De zogenaamde brisket test ging goed. Ze hing mooi over mijn vinger zonder te breken (op de foto over het mes). Na lichtjes trekken viel te ook mooi uit elkaar.
Toen proeven. De brisket was nog goed warm, maar helaas.... De flat vond ik helaas droog. Ik had hem liever wat vetter willen hebben.
Verder naar de point toe was de brisket echt lekker. Daar zat nog meer vocht in.
De point was prima. Die was ook wat vetter. Ik heb daarna nog een deel van de point in blokjes gesneden en daar burnt ends van gemaakt. Deze waren echt zo lekker sappig en begreep ineens de verhalen dat deze wegsmelten in de mond. Ik heb de burnt ends aangemaakt met BBQ saus, beetje vocht van de brisket en een beetje rietsuiker. Heerlijk.
Conclusie.
Een brisket zal ik niet snel meer maken. Ik heb geproeft hoe de flat ongeveer moet zijn als die wat sappiger was. Vond het lekker, maar de prijs en de moeite vond ik het niet waard. De point vond ik na het maken van de burnt ends geweldig. Dat is echt gewoon snoep.
We hebben weer een bucketlist BBQ dingetje die we kunnen afstrepen. Deze stond al heel lang op mijn lijstje om eens te doen.
De middag voordat ze op de barbecue mocht heb ik haar getrimd en geïnjecteerd met een rundvlees bouillon met worchestershiresaus en een scheutje ketjap en bbq rub. De ochtend bij het opstarten heb ik haar in de rub gezet.


Toen mocht ze rond 10:45 uur de BBQ op. Ja het is wat laat, maar ik moest wel timen. Om 15:45 uur moest mijn dochter afzwemmen voor diploma B en wilde dan niet dat ik op het punt zat om in te pakken. Alles verliep heel steady en nadat ik met mijn dochter terugkwam met zwemdiploma B op zak kon ik hem na verwachting al inpakken. De temperatuur was toen 71 graden, maar mijn dochter koos om te gaan eten bij dat restaurant met die gele M. Om te voorkomen Tussendoor heb ik ook nog even een paar keer gesprayed met appelazijn. De bark zat er goed op en leek iets uit te drogen. Vandaar.



De avond vorderde en de zone bleef heel lang op 78 graden en daarna op 84 graden. Hij wilde op een of andere manier niet doorschieten. Snapte er weinig van. Ik heb de snake in de BBQ met mijn kolen aangevuld en ben naar bed gegaan met de timers op het nachtkastje. De slaap kon ik niet echt vatten omdat ik het nog steeds vreemd vond dat de brisket niet doorschoot in temperatuur. Had verwacht rond een uur of 23:00 uur wel tegen het eind te zitten. Om 03:00 uur was er nog geen verandering in. De meters getest, maar die deden het ook prima. Nog wat gegoogled waar het aan kon liggen... Ik las verhalen over dat de zone lang kan duren. Echter zo lang heb ik hem nog nooit meegemaakt. Ik ken het wel van bijv pulled pork.
Later schoot mij te binnen... Ik heb toch niet de voeler van mijn inkbird in de vettige point gedaan in plaats van in de flat...
Ja dus.... Na wat prikken voelde de point heel goed aan. De flat ging wat stroever. Ik had gelijk al door dat deze wel heel droog moest zijn.
Om 05:00 uur heb ik de brisket er maar toch afgehaald. Scheurde het butcher paper ook nog eens bij het 1e velletje. Gelukkig zat er een 2e vel om en kon ik de sappen gelukkig nog opvangen. Ik heb de brisket opnieuw ingepakt en het vocht erbij gedaan. Zoveel mogelijk uiteraard aan de kant van de flat gegoten.
Toen de koelbox in in handdoeken en laten rusten waarbij ik dat zelf ook nog maar een paar uurtjes ging doen.

Rond 09:30 uur heb ik de brisket aangesneden. De rookrand was goed te zien. (had nog een tikje meer mogen hebben). De zogenaamde brisket test ging goed. Ze hing mooi over mijn vinger zonder te breken (op de foto over het mes). Na lichtjes trekken viel te ook mooi uit elkaar.
Toen proeven. De brisket was nog goed warm, maar helaas.... De flat vond ik helaas droog. Ik had hem liever wat vetter willen hebben.
Verder naar de point toe was de brisket echt lekker. Daar zat nog meer vocht in.
De point was prima. Die was ook wat vetter. Ik heb daarna nog een deel van de point in blokjes gesneden en daar burnt ends van gemaakt. Deze waren echt zo lekker sappig en begreep ineens de verhalen dat deze wegsmelten in de mond. Ik heb de burnt ends aangemaakt met BBQ saus, beetje vocht van de brisket en een beetje rietsuiker. Heerlijk.

Conclusie.
Een brisket zal ik niet snel meer maken. Ik heb geproeft hoe de flat ongeveer moet zijn als die wat sappiger was. Vond het lekker, maar de prijs en de moeite vond ik het niet waard. De point vond ik na het maken van de burnt ends geweldig. Dat is echt gewoon snoep.
We hebben weer een bucketlist BBQ dingetje die we kunnen afstrepen. Deze stond al heel lang op mijn lijstje om eens te doen.