BasBQ
Beef en Steak

Bolognese met pappardelle

 
 
 
 

Zzzjon

Gerijpt
Berichten
4.642
Aangezien het mijn eigen onderwerp is kan ik natuurlijk niet achterblijven.

Er is zoveel wat ik geweldig vind aan Italië dat ik niet kon kiezen.
Uiteindelijk gekozen voor een van de meest authentieke gerechten uit Italië.

Bolognese met pappardelle.

Wat veel mensen niet weten, of in ieder geval niet in de gaten hebben, is dat bolognese een ragout is (ragù).
En een ragout eet je vooral niet met spaghetti, maar met een pasta soort waar de “saus” op blijft liggen.
Maargoed, deze saus zou ik met spaghetti ook niet laten staan.

Eerst de boodschappen.
Ik heb een grote hoeveelheid gemaakt zodat ik een paar flessen kan wecken voor later.

2 rode uien
6 stengels bleekselderij
6 grote wortels
1 kg varkensgehakt
600 gram rundergehakt
400 gram kalfsgehakt
2 Ltr Italiaanse tomatenpassata
800 gram gepelde tomaten (blik)
300 gram tomatenpuree
Extra verge olijfoloe
2 glazen rode wijn (wit mag ook)
500 ml volle melk
Zout en peper
Water
Pappardelle, tagliatelle of penne
Gran padano kaas

20B74ECC-211D-4375-8947-F3DC6D6BD872.jpeg


Eerst de ui, wortel en bleekselderij in stukken gehakt, dit is de Italiaanse tricolore.
De basis van bijna elk Italiaans gerecht.

06E743AE-F4A8-4F6C-A502-B321508C230F.jpeg


De kamado aangemaakt en een grote Dutch oven alvast op laten warmen.

5BFC3C82-3AF9-4868-AC5F-C9D6804CD187.jpeg


Hierna ruim extra verge olijfolie erin gedaan en dit even op laten warmen.
Hierna de ui glazig tot goudkleurig gefruit.

5D633684-6730-49F8-80BC-9C68AC25DDF7.jpeg


Echt fijn met dit weer buiten koken, zie je gelijk niks meer.

C640EAEF-3F7D-4667-9FC4-969C3700889B.jpeg


Toen de mist geklaard was de bleekselderij en wortel toegevoegd.

234C732E-443A-4727-AE9C-D9A8B372A3D2.jpeg


Deze heb ik een minuutje of 5 mee gebakken.

Toen mocht er een glas wijn bij.

F51CB0E7-1366-4141-B955-3FE0EFCDEF7D.jpeg


Ik heb gekozen voor rood omdat dit de smaak ten goede komt, maar wit is ook geen probleem.

Dit heb ik geroerd tot de wijn bijna volledig verdampt was.

3A871D09-D2BD-4AED-A2FC-0AF5CA092622.jpeg


Hierna mocht het gehakt erbij.

A2FE055F-9ADE-41BB-BF43-A0FC4FBC4C3D.jpeg


Dit heb ik rul gebakken.

0CECA07E-5941-4502-953D-D86531C02C43.jpeg


Nu is het een kwestie van geduld, het vocht wat nu uit het gehakt komt moet helemaal verdampen.
Als je denkt dit even te maken kun je beten een potje in de winkel gaan halen.

7966EE95-109E-4281-A98B-C738B1B0E2A6.jpeg


Vergis je niet, we zijn nu ruim een uur onderweg en het vocht is verdampt.

Tijd voor nog een glas wijn!

B5053D85-6113-4358-A7BD-C396B9B9200D.jpeg


Als ook hier het vocht van verdampt is kun je hem op smaak brengen met peper en zout.
(kun je doen, in principe heeft het niks meer nodig)
Nu mag de tomatenpassata en tomatenpuree erbij.
De gepelde tomaten heb ik in een schaaltje fijn geknepen en ook deze mogen erbij.

C1137739-C34F-4398-9A3F-B5189A0A5CA0.jpeg


Nu komt het geduld pas echt, dit laten we voor minimaal anderhalf uur pruttelen.
Af en toe roeren, de rest van de fles wijn leegdrinken.

Let ook een beetje op, doordat je het eerste uur bijna de hele tijd het deksel van de Kamado open hebt gehad is de kans dat je nu een backdraft krijgt behoorlijk groot.

Ook zie je als je goed kijkt naar de foto’s dat de dutch oven regelmatig hoger of lager staat.
In principe gebeurd het eerste deel op midden/hoog vuur en het tweede deel op midden/laag vuur.
Ik verwacht dat de dometemperatuur rond de 150 graden heeft gezeten de meeste tijd.

Als je nu geen geduld meer hebt haal je hem eraf en heb je een soort van sloppy Joe, anders gaan we nog even door.

486ABAF0-FF83-43EA-98A1-6ADBC2C11638.jpeg


3D8AD8BD-1796-4F47-8543-B8F5D26F0729.jpeg


Na anderhalf uur pruttelen zal hij een heel eind ingekookt zijn.
Nu doe je er ongeveer een liter kokend! water erbij.

Dit mag weer voor minimaal een uur reduceren.
Beetje pruttelen en beetje roeren.

Al met al heeft het een uurtje of 4/5 nodig om helemaal tot smaak te komen.

Je blijft kokend! water toevoegen net zoveel als nodig is om hem niet droog te koken.

Toen het zo ongeveer klaar was ben ik binnen verse pappardelle gaan koken, deze had ik zelf willen maken maar dat is er door omstandigheden niet van gekomen.

0E5B9D53-26B0-42ED-B0BB-0E8BF863E53A.jpeg


Toen deze gaar was heb ik in de ragù een grote mok volle melk gedaan en dit nog een paar minuutjes mee laten pruttelen.

E1CDC0AD-6FE9-44D2-925E-8B42A701BE87.jpeg


Hij zag er inmiddels prachtig uit.

Een inductieplaatje met pan klaargezet en we konden naar het laatste deel.

Een flinke schep van de ragù in de pan en hier de pappardelle bij.

8F1B1686-3123-4458-864B-53FB2C58BE04.jpeg


Dit samen met wat kookvocht doorgeroerd en samen gebracht.

Hierna meteen in het bord en wat geraspte gran padano eroverheen.

BF865A2A-F88A-41E5-9EB1-E6BF7044EC9D.jpeg


5DB21778-C4B6-4529-A3EC-2625844548F1.jpeg


Nee, het is geen fancy kookfoto, maar man wat is dit lekker.

Koken met liefde, en de ingrediënten recht aan doen.

grazie per la lettura e buon appetito!
 
Laatst bewerkt:
Ziet er geweldig uit, en de smaak zal ook wel geweldig zijn.
Ik ben benieuwd wat de Italianen op mijn werk zouden zeggen als ze kunnen proeven.

hihihi mooi pech voor hun dus.:p
 
Ben geen pasta fan ,maar had deze graag geproefd. 👌🏻
 
Ziet er geweldig uit, zeg!
 
@Zzzjon , w a t een mooi begin van een nieuwe werkweek.
Met het lezen van dit verslag ben ik al te laat de deur uit, maar wel weer met nieuwe inspiratie.

Als er wat over is, schuif datmeer ff door. 🤪
 
Ziet er lekker uit! Zou me nu wel smaken.

Ik heb vrienden in Bologna wonen. Al enkele keren daar geweest. In verschillende eetzaken al "tagliatelle al ragu" gegeten. En ook paar keer van la mama zelf (in 2 verschillende gezinnen). Zij doen daar nooit tomaten in! Enkel wat concentraat. Het is echt een vleessaus. Veel gehakt, wat pancetta en vleesbouillon geven het echt een heel volle vleessmaak.
Het recept van Carluccio (online te vinden) komt erg goed in de buurt.

(Hier maken we wel bijna altijd de Belgische/Nederlandse variant met tomaten, champignons, paprika,... Toch wat meer vitamientjes binnen zo ;-) )

Verstuurd vanaf mijn SM-A530F met Tapatalk
 
Kost wat tijd, maar niets uit een pakje of blik wat er bij in de buurt komt qua smaak.

buon appetito 🤌
 
Ik ben over het algemeen geen fan van pasta met rode saus, maar ik geloof dat ik dit wel zou lusten!
 
Ik voeg de melk altijd helemaal aan het begin toe aan het vlees, en laat dat dan helemaal wegkoken. Dit zorgt voor een hele zachte saus waarin alleen de melkvetten zit. Daarna pas de wijn.
 
Heerlijk. Pas ook klaargemaakt maar niet op de bbq en er lasagne van gemaakt. Zo ontzettend lekker. Bijna jarig en dan krijg ik mijn 9 ft Petromax. Doe al heel wat ideeën op in ieder geval.
 
Alleen al de aandacht en de liefde die in dit gerecht gestoken Is moet fantastisch smaken.
Complimenten John. Fantastisch gedaan.

PS
Aan fussili blijft ook lekker veel saus plakken 😋
 
Terug
Bovenaan Onderaan