- Berichten
- 3.095
Beste BBQ vrienden,
Elk jaar togen wij met een bevriend stel naar Belgi? om een lang weekend te kamperen in de Ardennen. En uiteraard moet daar ook gegeten worden, anders...tja, dan zit je daar alleen maar bier te drinken.
Om eens 'iets anders' te doen, besloot ik dit jaar om eens te proberen een stuk shortrib te bereiden boven het kampvuur.
De shortrib (ca 2,2 kilo) werd ingesmeerd met olijfolie en bestrooid met zout. Het bier (Een sixpack La Chouffe's, wat Grand Prestiges en een sixpack Bloedbroeders van Kompaan) lag in de rivier te koelen, dus in principe waren we er klaar voor.
Met wat ijzerdraad werd de shortrib provisorisch bevestigd aan een driepoot, die we bij het vuur plaatsten.
Geen idee hoe lang dit ging duren, dus we stelden ons in op 'redelijk lang' en dronken dus in rustig tempo ons eerste biertje. De zon scheen. Het vuur knapperde. Er was wat rook wat om het vlees begon te kringelen. Langzaam begon er wat sap uit de botten te stromen voor een fijn dramatisch effect.
We namen voorzichtig een tweede biertje.
Af en toe keerden we het vlees, zodat beide kanten met het vuur te maken kregen. En ook met de rook. We voelden op ??n of andere manier dat dat zo moest.
Ik weet niet meer zeker of we ook een derde biertje genomen hebben toen, of dat dat later was. Soms slaan we de derde over en beginnen we gelijk aan de vierde, maar dat kan ook gezichtsbedrog zijn tijdens dit soort situaties.
Hier, kijk nou...
Na een uur of vier vielen we beiden heel even in slaap. In de zon. En dat was heerlijk. Gelukkig werden we op tijd wakker en was het vlees nog in orde. Kan zomaar zijn dat we op dat moment nog een biertje namen.
Plotseling kwamen onze kleine mannen aan met een paar rivierkreeftjes die ze hadden gevangen.
En die liepen zo een pannetje in.
En werden volledig De Moeder geflambeerd:
En aldus eindigde het leven van vijf rivierkreeftjes
<burp>
Maar we moesten door, want het vlees was bijna gaar!
En er was ook ineens sla en in het vuur geroosterde paprika. En er bleken ook wraps te zijn.
Dus we sneden het vleesch
En wrapten
En toen dronken we de laatste bieren en werden de volgende dag wakker. Gelukkig hadden we de foto's nog. Het was TOP.
Het vlees was mals genoeg, maar had nog een uurtje gemogen om echt helemaal los van het bot te vallen. Maar voor zo'n eerste keer en ook gezien de omstandigheden (Bloedbroeder is echt vrij zwaar bier, kinderen die ook aandacht willen met hun kreeftavonturen enzo) vond ik het helemaal geen verkeerd hapje!
Dus, als je kampvuur mag maken, maak dit dan ook. Het is fijn.
Proost,
Jeroen
Elk jaar togen wij met een bevriend stel naar Belgi? om een lang weekend te kamperen in de Ardennen. En uiteraard moet daar ook gegeten worden, anders...tja, dan zit je daar alleen maar bier te drinken.
Om eens 'iets anders' te doen, besloot ik dit jaar om eens te proberen een stuk shortrib te bereiden boven het kampvuur.
De shortrib (ca 2,2 kilo) werd ingesmeerd met olijfolie en bestrooid met zout. Het bier (Een sixpack La Chouffe's, wat Grand Prestiges en een sixpack Bloedbroeders van Kompaan) lag in de rivier te koelen, dus in principe waren we er klaar voor.
Met wat ijzerdraad werd de shortrib provisorisch bevestigd aan een driepoot, die we bij het vuur plaatsten.

Geen idee hoe lang dit ging duren, dus we stelden ons in op 'redelijk lang' en dronken dus in rustig tempo ons eerste biertje. De zon scheen. Het vuur knapperde. Er was wat rook wat om het vlees begon te kringelen. Langzaam begon er wat sap uit de botten te stromen voor een fijn dramatisch effect.

We namen voorzichtig een tweede biertje.
Af en toe keerden we het vlees, zodat beide kanten met het vuur te maken kregen. En ook met de rook. We voelden op ??n of andere manier dat dat zo moest.

Ik weet niet meer zeker of we ook een derde biertje genomen hebben toen, of dat dat later was. Soms slaan we de derde over en beginnen we gelijk aan de vierde, maar dat kan ook gezichtsbedrog zijn tijdens dit soort situaties.
Hier, kijk nou...

Na een uur of vier vielen we beiden heel even in slaap. In de zon. En dat was heerlijk. Gelukkig werden we op tijd wakker en was het vlees nog in orde. Kan zomaar zijn dat we op dat moment nog een biertje namen.

Plotseling kwamen onze kleine mannen aan met een paar rivierkreeftjes die ze hadden gevangen.

En die liepen zo een pannetje in.

En werden volledig De Moeder geflambeerd:

En aldus eindigde het leven van vijf rivierkreeftjes

<burp>
Maar we moesten door, want het vlees was bijna gaar!
En er was ook ineens sla en in het vuur geroosterde paprika. En er bleken ook wraps te zijn.

Dus we sneden het vleesch

En wrapten

En toen dronken we de laatste bieren en werden de volgende dag wakker. Gelukkig hadden we de foto's nog. Het was TOP.
Het vlees was mals genoeg, maar had nog een uurtje gemogen om echt helemaal los van het bot te vallen. Maar voor zo'n eerste keer en ook gezien de omstandigheden (Bloedbroeder is echt vrij zwaar bier, kinderen die ook aandacht willen met hun kreeftavonturen enzo) vond ik het helemaal geen verkeerd hapje!
Dus, als je kampvuur mag maken, maak dit dan ook. Het is fijn.
Proost,
Jeroen