- Berichten
- 771
Ik ben dit draadje begonnen met alleen deel 1, maar inmiddels is deel 2 ook uitgewerkt en verwerk ik het geheel dus tot één topic.
Deel 1 zijn de bierbroodjes:
Doordat ik een pizza steen voor mijn verjaardag heb gekregen wil ik deze graag gebruiken, omdat pizza mij nog wat moeilijk lijkt heb ik er voor gekozen om met broodjes te beginnen.
De bierbroodjes dus, ik heb verschillende recepten geraadpleegd, maar allemaal komen op hetzelfde uit qua ingrediënten:
- 400 gram meel (patent bloem)
- 100 gram volkoren meel
- 10 gram zout
- 10 gram instant gist
- 30 gram boter
- 1 flesje bier naar keuze (voor mij een Texels Skuumkoppe)
(De beide meel soorten als ook het zout zit al in de kom)
De ingrediënten, behalve het bier, heb ik in de kom gedaan. Hierbij een 3/4 deel van het flesje bier, en de keukenmachine met de K haak op een lage stand rustig laten mengen.
Langzaam de rest van het bier toegevoegd tot een mooie egale massa.
Vervolgens de kneedhaak erop en even stevig kneden.
Daarna de kom licht ingevet met olijfolie, en de deegbol erin om een uurtje te rijzen onder een theedoek.
Na dit uurtje het deeg nog eens met de deeghaak gekneed.
Vervolgens in 6 bollen verdeeld op een bakplaat in een stervorm, losjes keuken folie eroverheen voor nog een uurtje rijzen.
In de tussentijd een grote starter briketten heet maken en de pizza steen in de BBQ leggen.
Na de rijs:
En op de pizza steen:
Na een paar minuutjes het bakpapier verwijderd. Totaal een ruim half uur op de BBQ gelegen bij ongeveer 190 graden, even op de onderkant getikt, en de broodjes klinken hol, klaar dus (blijkbaar
).
Dan deel 2, de vulling van het broodje. De bierworst, want zeg nou zelf, het beste bij bier, is meer bier
.
Voor de bierworst heb ik gekozen voor een kasteel bruin, een aardig zwaar bier, zowel qua alcohol percentage als smaak. Verder heb ik uit de supermarkt een viertal saucijzen meegenomen. Tot slot een aantal uien en een flinke klont roomboter.
De barbecue trouwens verbouwd voor twee mandjes hete kolen aan de ene zijde met een chunks kersenhout en een indirecte zone aan de andere kant. Grofweg een 190 graden dome temperatuur.
Als eerste de boter gesmolten recht boven de kolen, en de worsten alvast indirect gelegd om wat rook op te nemen.
In de gesmolten boter de uien zacht gegaard zonder te bruinen.
Hierna het bier toegevoegd en aan de kook gebracht.
Vervolgens de worsten een mooie grillstreep gegeven direct boven de gloeiende kolen.
De worsten lekker laten badderen in het bier ui mengsel
En afgedekt met aluminiumfolie 20 minuten indirect laten sudderen.
Uiteindelijk nog een 20 minuten direct laten inkoken terwijl de folie verwijderd was.
Eindelijk was het tijd om het broodje en de worst te herenigen tot een smaakvol geheel:
Uiteraard zijn de uien ook op het broodje beland, net als wat mosterd.
Geslaagde BBQ dag zo, lekker bezig geweest met een smaakvol resultaat!
De volgende keer zal ik wel het volgende veranderen:
- Iets meer geduld met de pizza steen, volgens mij was deze nog niet heet genoeg, waardoor de onderkant van de broodjes wat vast zijn.
(1e keer de pizza steen gebruikt, als ook de 1e keer ooit broodjes gemaakt)
- Een andere worst, wat een smaakloos ding was dit. Uiteraard had ik de worst zelf kunnen maken, ik heb immers inmiddels al de benodigde apparatuur, maar ik durfde dat nu nog niet aan
en het is aardig wat werk.
P.s. ik kon het niet laten een pilsje te pakken tijdens de bereiding...
Deel 1 zijn de bierbroodjes:
Doordat ik een pizza steen voor mijn verjaardag heb gekregen wil ik deze graag gebruiken, omdat pizza mij nog wat moeilijk lijkt heb ik er voor gekozen om met broodjes te beginnen.
De bierbroodjes dus, ik heb verschillende recepten geraadpleegd, maar allemaal komen op hetzelfde uit qua ingrediënten:
- 400 gram meel (patent bloem)
- 100 gram volkoren meel
- 10 gram zout
- 10 gram instant gist
- 30 gram boter
- 1 flesje bier naar keuze (voor mij een Texels Skuumkoppe)
(De beide meel soorten als ook het zout zit al in de kom)
De ingrediënten, behalve het bier, heb ik in de kom gedaan. Hierbij een 3/4 deel van het flesje bier, en de keukenmachine met de K haak op een lage stand rustig laten mengen.
Langzaam de rest van het bier toegevoegd tot een mooie egale massa.
Vervolgens de kneedhaak erop en even stevig kneden.
Daarna de kom licht ingevet met olijfolie, en de deegbol erin om een uurtje te rijzen onder een theedoek.
Na dit uurtje het deeg nog eens met de deeghaak gekneed.
Vervolgens in 6 bollen verdeeld op een bakplaat in een stervorm, losjes keuken folie eroverheen voor nog een uurtje rijzen.
In de tussentijd een grote starter briketten heet maken en de pizza steen in de BBQ leggen.
Na de rijs:
En op de pizza steen:
Na een paar minuutjes het bakpapier verwijderd. Totaal een ruim half uur op de BBQ gelegen bij ongeveer 190 graden, even op de onderkant getikt, en de broodjes klinken hol, klaar dus (blijkbaar

Dan deel 2, de vulling van het broodje. De bierworst, want zeg nou zelf, het beste bij bier, is meer bier

Voor de bierworst heb ik gekozen voor een kasteel bruin, een aardig zwaar bier, zowel qua alcohol percentage als smaak. Verder heb ik uit de supermarkt een viertal saucijzen meegenomen. Tot slot een aantal uien en een flinke klont roomboter.
De barbecue trouwens verbouwd voor twee mandjes hete kolen aan de ene zijde met een chunks kersenhout en een indirecte zone aan de andere kant. Grofweg een 190 graden dome temperatuur.
Als eerste de boter gesmolten recht boven de kolen, en de worsten alvast indirect gelegd om wat rook op te nemen.
In de gesmolten boter de uien zacht gegaard zonder te bruinen.
Hierna het bier toegevoegd en aan de kook gebracht.
Vervolgens de worsten een mooie grillstreep gegeven direct boven de gloeiende kolen.
De worsten lekker laten badderen in het bier ui mengsel
En afgedekt met aluminiumfolie 20 minuten indirect laten sudderen.
Uiteindelijk nog een 20 minuten direct laten inkoken terwijl de folie verwijderd was.
Eindelijk was het tijd om het broodje en de worst te herenigen tot een smaakvol geheel:
Uiteraard zijn de uien ook op het broodje beland, net als wat mosterd.
Geslaagde BBQ dag zo, lekker bezig geweest met een smaakvol resultaat!
De volgende keer zal ik wel het volgende veranderen:
- Iets meer geduld met de pizza steen, volgens mij was deze nog niet heet genoeg, waardoor de onderkant van de broodjes wat vast zijn.
(1e keer de pizza steen gebruikt, als ook de 1e keer ooit broodjes gemaakt)
- Een andere worst, wat een smaakloos ding was dit. Uiteraard had ik de worst zelf kunnen maken, ik heb immers inmiddels al de benodigde apparatuur, maar ik durfde dat nu nog niet aan

P.s. ik kon het niet laten een pilsje te pakken tijdens de bereiding...
Laatst bewerkt: