Hoi allemaal,
Ik ben nieuw hier en heb inmiddels meerdere topics over de aanschaf van een kamado gevonden, echter nog niet met de specifieke wensen die ik heb. Daarom open ik toch een topic met de vraag of jullie met alle kennis en ervaring wellicht kunnen helpen
Inmiddels BBQ ik een jaartje of 3 ? 4 op een Outdoorchef (houtskool) van zo'n 47cm in doorsnede. Een flinke afmeting waar ik erg blij mee ben, echter is het werken op een dergelijke BBQ niet perse ideaal; het verlies van warmte, lastig temperatuur te regelen (laat staan voor lange tijd constant houden) en ga zo maar verder.
Daarom wil ik kijken naar een kamado. Er zijn inmiddels tal van opties en na een paar keer vergelijken en uitzoeken ben ik tot het lijstje gekomen van:
- Big Green Egg (L of XL)
- Kamado Joe
- Yakiniku (21 of 24 inch) (NL merk, redelijk nieuw in de markt)
Graag zou ik de kamado ook willen (laten) inbouwen in een buitenkeuken woordoor de kamado nog functioneler is en het gebruik eenvoudiger. Ik BBQ thuis vaak voor m'n vriendin en mezelf, maar ook met regelmaat voor familie en vrienden in groepen van 7 ? 9 personen. Over het algemeen eten we vegetarisch, niet dat het perse relevant is, maar de nadruk zal dus liggen op roken, brood/pizza's en grillen van groenten etc. Uiteraard zal er ook wel eens een stukje zalm op deze kamado verdwijnen ;-). Idealiter zou DIT
( https://www.beleefgreenegg.nl/product/tafel-extra-lang-2-betonnen-bladen-big-green-egg-xl/ ) mijn ideale opstelling zijn. Let wel, ik weet dat er een hoop handige mensen hier rondlopen, maar zelf kan ik n?t een kruiskop- en een platte schroevendraaier uit elkaar houden, dus om zelf een constructie te maken zie ik niet zitten.
Nu zou ik graag met jullie expertise vernemen wat het slimste is om te doen. Gezien de opzet van een kamado is om hem praktisch voor je levenlang te kopen, wil ik een investering doen die voor langer dan de komende 4 tot 5 jaar is. Is het dan bijvoorbeeld slim om in het geval van een Big Green Egg een Large variant, of de XL variant te nemen? Welk merk kamado zouden jullie aanraden? Hoe gebruiken jullie zelf de kamado? Is hij aangeschaft voor de zomer, of ben je iemand die er bijvoorbeeld meerdere keren per week mee aan de slag gaat? ?s een kamado een re?le kook set-up om daadwerkelijk door de weeks gerechten op te maken?
Al met al, een hele hoop vragen waarvan ik graag wil weten hoe jullie hierover denken.
Ik ben nieuw hier en heb inmiddels meerdere topics over de aanschaf van een kamado gevonden, echter nog niet met de specifieke wensen die ik heb. Daarom open ik toch een topic met de vraag of jullie met alle kennis en ervaring wellicht kunnen helpen
Inmiddels BBQ ik een jaartje of 3 ? 4 op een Outdoorchef (houtskool) van zo'n 47cm in doorsnede. Een flinke afmeting waar ik erg blij mee ben, echter is het werken op een dergelijke BBQ niet perse ideaal; het verlies van warmte, lastig temperatuur te regelen (laat staan voor lange tijd constant houden) en ga zo maar verder.
Daarom wil ik kijken naar een kamado. Er zijn inmiddels tal van opties en na een paar keer vergelijken en uitzoeken ben ik tot het lijstje gekomen van:
- Big Green Egg (L of XL)
- Kamado Joe
- Yakiniku (21 of 24 inch) (NL merk, redelijk nieuw in de markt)
Graag zou ik de kamado ook willen (laten) inbouwen in een buitenkeuken woordoor de kamado nog functioneler is en het gebruik eenvoudiger. Ik BBQ thuis vaak voor m'n vriendin en mezelf, maar ook met regelmaat voor familie en vrienden in groepen van 7 ? 9 personen. Over het algemeen eten we vegetarisch, niet dat het perse relevant is, maar de nadruk zal dus liggen op roken, brood/pizza's en grillen van groenten etc. Uiteraard zal er ook wel eens een stukje zalm op deze kamado verdwijnen ;-). Idealiter zou DIT
( https://www.beleefgreenegg.nl/product/tafel-extra-lang-2-betonnen-bladen-big-green-egg-xl/ ) mijn ideale opstelling zijn. Let wel, ik weet dat er een hoop handige mensen hier rondlopen, maar zelf kan ik n?t een kruiskop- en een platte schroevendraaier uit elkaar houden, dus om zelf een constructie te maken zie ik niet zitten.
Nu zou ik graag met jullie expertise vernemen wat het slimste is om te doen. Gezien de opzet van een kamado is om hem praktisch voor je levenlang te kopen, wil ik een investering doen die voor langer dan de komende 4 tot 5 jaar is. Is het dan bijvoorbeeld slim om in het geval van een Big Green Egg een Large variant, of de XL variant te nemen? Welk merk kamado zouden jullie aanraden? Hoe gebruiken jullie zelf de kamado? Is hij aangeschaft voor de zomer, of ben je iemand die er bijvoorbeeld meerdere keren per week mee aan de slag gaat? ?s een kamado een re?le kook set-up om daadwerkelijk door de weeks gerechten op te maken?
Al met al, een hele hoop vragen waarvan ik graag wil weten hoe jullie hierover denken.