BasBQ
Beef en Steak

Beijing duck

 
 
 

Stijn

Gemarineerd
Berichten
1.614
Na mijn trip naar China stond Peking eend of Beijing duck nog op mijn Todo lijstje.

Eerst een eend zien te regelen.
Uit ervaring weet ik dat mijn Franse slager alles kan regelen dus mijn kans gewaagd.

Zijn eerste reactie, dan wil je waarschijnlijk een wijfje, Oja zeker. Week later lag ze klaar.

Het recept had ik verkregen via mijn Chinese contacten.
IMG_20230728_113743.jpg


Eerst een soort van blancheren in water/azijn mengsel.
Telkens aantal seconden onderdompelen en wachten tot ze terug is afgekoeld en herhalen.
Vel trekt dan wat samen.
IMG_20230728_113853.jpg


Daarna mag de 5-spice, die bestaat uit 7 kruiden, ingebracht worden.
IMG_20230712_190605.jpg

En dan tijdje drogen in de koelkast waarna ze gelakt mag worden.
Bij gebrek aan maltose maar honing gebruikt.
Verschillende lagen aanbrengen met droogtijd ertussen.
IMG_20230729_162921.jpg


Dan mag ze eindelijk in de oven.
Daar het recept toch maar even aangepast en de rode rakker aan het werk gezet.
Naar 200° , eend erin en terug laten vallen naar 160°.
Verder nog gefreestyled door paar blokjes appel rookhout toe te voegen.

IMG_20230729_183727.jpg


Het recept sprak van 1h30 op 160° maar daar heb ik toch mijn thermometer gebruikt ipv tijd de borst tot 65° gegaard.

Ondertussen onverwachts een vriendin op bezoek dus door de nodige wijntjes en gezelligheid wat minder foto's.

Aangezien het velletje niet krokant aanvoelde de bunzenbrander bovengehaald.
IMG_20230729_191154.jpg


Daarna aangesneden en was nog mooi roze.
IMG-20230729-WA0022.jpeg


Dit was de laatste foto 🙃.

Conclusie, de chinezen garen veel verder tot het vlees doorbakken is waardoor ze waarschijnlijk ook een veel krokanter vel verkrijgen.

Anderzijds vind ik een sappige borst veel lekkerder dan de doorbakken versie die ik daar at.

Wil dit zeker nog eens opnieuw proberen met nog enkele aanpassingen.
1, maltose gebruiken
2, langer, beter laten drogen om zo een krokanter vel te krijgen. @Ridevi71 opperde om in mijn dry age kast te hangen.
Dat lijkt mij misschien nog wel eens de goede techniek.

Al bij al lekker stukje vlees en leuk om te maken, het onverwachte bezoek was ook lovend over het resultaat, ook de 5 spice vond ze zalig.
 
Lekker duckie Stijn!
 
Ik dacht altijd dat Beijing Eend met sinaasappel was. Is dat een variant of zit ik er gewoon naast?
 
Ik dacht altijd dat Beijing Eend met sinaasappel was. Is dat een variant of zit ik er gewoon naast?
In de 5 spice zit zeste van sinaas.
Ben er geen specialist in, volg gewoon het recept van mijn chinese contacten.
 
Goed bezig stijn

En wat is er leuker dan een mooi recept tot perfectie te krijgen.

Hou vol makker. Het begin is al geweldig 👊

Ps
Ik had best jou vriendin willen zijn
 
Leuk experiment. Heb je het vel los gehaald? Dat is één van de dingen die bijdraagt aan een krokant velletje. Ik zie ze dat in China weleens met een compressor doen 😁
 
Dat lijkt me wel heel erg lekker. Nooit bij stil gestaan om het zelf eens te maken. Wel al gegeten in Chinatown in San Francisco.
 
Leuk experiment. Heb je het vel los gehaald? Dat is één van de dingen die bijdraagt aan een krokant velletje. Ik zie ze dat in China weleens met een compressor doen 😁
Jazeker, hier (nog) geen compressor ter beschikking in ons buitenverblijf dus manueel gedaan.
Vandaar een aantal gaten in het vel.
 
Laatst bewerkt:
Mooi experiment Stijn en het ziet er goed uit, volgende keer iets grotere foto's, ik heb al een bril.;)
De originele 5-spice bestaat uit de 5 basissmaken en dat recept/ingredienten is/zijn al eeuwen oud.
De originele 5 kruiden zijn: Steranijs, Venkelzaad, Kaneel, Schezuan peper, en kruidnagel.
Door de eeuwen heen zijn daar varities op gemaakt en kruiden toegevoegd en weer weggelaten.
zoals inderdaad sinaasappelzest, Gember, Komijn, Korianderzaad en nog meer.
Maar de originele bestaat uit de 5 die ik als eerste benoemde.
Vele merken maken hun 5-spice met de bedoeling om zo goedkoop mogelijk een product op de markt te brengen, want met name Steranijs en Schezuan peper zijn best prijzig. Die vervangen ze voor het goedkopere anijszaad en gewone peper.
Vooral, en daar kom ik weer Mee chun heeft daar een houtje van, zelfs hun sesamolie is niet eens puur maar "flavoured"
Gelukkig hebben we in Nederland onze sterren Chef Jonnie Boer die voor het merk Euroma fantastische kruiden heeft samengesteld.
Ook de Chinese 5 spice van hem is origineel en super! Voorheen maakte ik het zelf, maar deze is gewoon erg goed.
Zover ik heb kunnen achterhalen wordt er Plum Sauce (pruimen saus) bij de Peking Eend (flensjes) geserveerd.
 
Mooi experiment Stijn en het ziet er goed uit, volgende keer iets grotere foto's, ik heb al een bril.;)
De originele 5-spice bestaat uit de 5 basissmaken en dat recept/ingredienten is/zijn al eeuwen oud.
Thx Ewald, heb hier gewoon het recept gevolgd en dacht bij mezelf ook 5 spice + zout + look.
Dit mengsel was in ieder geval top naar mijn smaak.

PS: met vakantie dus alles op gsm geregeld ivm fotoformaat
 
Terug
Bovenaan Onderaan