Nog niet eerder heb ik een Beer Can Chicken gemaakt terwijl hij al heel lang op mijn bucketlist staat. Nu liep ik gisteren in de winkel van meneer Lidl en zag een mooie Wittehoeve kip liggen. Het beestje had het koud aan het kippenvel te zien en bedacht dat deze wel wat warmte kon gebruiken. Zo gezegd zo gedaan... Blikje van de Hertog van Jan erbij en hopelijk met succes een 2e badge/sticker hier bemachtigen.
Vanmiddag gaat ze op het blik en op de BBQ met wat LetzQ chicken rub en wat appelhout. Fotos en ervaring zullen nog volgen.
Ik lees namelijk veel verschillende methodes. Bijv de kolen aan weerszijden van de kip. Of de kolen naar 1 kant en de kip met de rug naar de kolen toe. Of de kip op het grillrooster of de kip op het kolenrooster. Duidelijk is mij wel dat ik zoveel mogelijk probeer de borst te beschermen. We willen immers geen droge hap hebben.
Ook heb ik ergens gezien dat de kip op de onderrug 2 haasjes zou moeten hebben. Die gaan wij eens zoeken en kijken of het verschil maakt.
Word vervolgt dus...
Edit:
Ik kwam op het idee om de kip af te schermen met 2 bakstenen. Een methode die ik graag gebruik voor het indirect BBQen op mijn Boretti. Dit past dus ook prima op mijn Weber. Ook heb ik het blik een beetje leeg gegoten in de aluminium bak waar de kip in staat. Het idee om uitdrogen iets te voorkomen en de BBQ wat stabiel te krijgen qua temperatuur. Het idee van de waterbak maar dan met bier.
Na verloop van tijd (rond de 45 graden kern) vond ik het tijd om haar zonder bakstenen verder te laten gaan en rond de 60 graden kern om te draaien.
Moet zeggen dat het best wel wat goochelen is om haar op een kern van 87 dij en 75 borst uit de BBQ te krijgen en het blik te verwijderen.
Persoonlijk vond ik haar zeer geslaagd! De kip was sappig en mals. De borst was op een enkele plek net te droog maar dit hinderde niet en was op te vangen door wat van de lekkere huid om te wikkelen en te dopen in het vet wat in de ovenschaal uit lekte.
We aten het met worteltjes en gebakken aardappeltjes. Wat ik wel weet is dat het niet de eerste keer is dat ik hem maak. De haasjes, geen idee of ik goed zat. Ik had 1 stukje dat net wat anders van structuur was onder op de rug. Geen idee of dit hem was of dat het gewoon een stukje goed gegrilde kip was. Op het bord liggen stukjes kip omdat mijn wederhelft niet zo'n fan is om de kip op tafel te zien. Mijn dochter van 4 vond het na 5 minuten juist wel een goed plan om de kip met ovenschaal op tafel te zetten. Die vond het namelijk ook erg lekker.
Het was weer even zoeken, maar hier een filmpje met de link waar die haasjes in voorbij komen.
https://www.youtube.com/watch?v=vli9KXdb1ME
Natuurlijk iedereen bedankt voor het meedenken! Zag dat er iemand een tip had om de kip van de kolen af te schermen. Had deze tip niet meer meegekregen maar we hadden dezelfde ideeen! Leuk om te zien trouwens dat het forum in januari nog redelijk actief is!
Vanmiddag gaat ze op het blik en op de BBQ met wat LetzQ chicken rub en wat appelhout. Fotos en ervaring zullen nog volgen.
Ik lees namelijk veel verschillende methodes. Bijv de kolen aan weerszijden van de kip. Of de kolen naar 1 kant en de kip met de rug naar de kolen toe. Of de kip op het grillrooster of de kip op het kolenrooster. Duidelijk is mij wel dat ik zoveel mogelijk probeer de borst te beschermen. We willen immers geen droge hap hebben.
Ook heb ik ergens gezien dat de kip op de onderrug 2 haasjes zou moeten hebben. Die gaan wij eens zoeken en kijken of het verschil maakt.
Word vervolgt dus...

Edit:
Ik kwam op het idee om de kip af te schermen met 2 bakstenen. Een methode die ik graag gebruik voor het indirect BBQen op mijn Boretti. Dit past dus ook prima op mijn Weber. Ook heb ik het blik een beetje leeg gegoten in de aluminium bak waar de kip in staat. Het idee om uitdrogen iets te voorkomen en de BBQ wat stabiel te krijgen qua temperatuur. Het idee van de waterbak maar dan met bier.

Na verloop van tijd (rond de 45 graden kern) vond ik het tijd om haar zonder bakstenen verder te laten gaan en rond de 60 graden kern om te draaien.

Moet zeggen dat het best wel wat goochelen is om haar op een kern van 87 dij en 75 borst uit de BBQ te krijgen en het blik te verwijderen.

Persoonlijk vond ik haar zeer geslaagd! De kip was sappig en mals. De borst was op een enkele plek net te droog maar dit hinderde niet en was op te vangen door wat van de lekkere huid om te wikkelen en te dopen in het vet wat in de ovenschaal uit lekte.
We aten het met worteltjes en gebakken aardappeltjes. Wat ik wel weet is dat het niet de eerste keer is dat ik hem maak. De haasjes, geen idee of ik goed zat. Ik had 1 stukje dat net wat anders van structuur was onder op de rug. Geen idee of dit hem was of dat het gewoon een stukje goed gegrilde kip was. Op het bord liggen stukjes kip omdat mijn wederhelft niet zo'n fan is om de kip op tafel te zien. Mijn dochter van 4 vond het na 5 minuten juist wel een goed plan om de kip met ovenschaal op tafel te zetten. Die vond het namelijk ook erg lekker.

Het was weer even zoeken, maar hier een filmpje met de link waar die haasjes in voorbij komen.
https://www.youtube.com/watch?v=vli9KXdb1ME
Natuurlijk iedereen bedankt voor het meedenken! Zag dat er iemand een tip had om de kip van de kolen af te schermen. Had deze tip niet meer meegekregen maar we hadden dezelfde ideeen! Leuk om te zien trouwens dat het forum in januari nog redelijk actief is!