BasBQ
Beef en Steak

BBQ bereiding voor suiker zieke, iemand tips?

 
 
 

Ghost

Gemarineerd
Berichten
1.210
Familie van mij heeft problemen met zijn suiker.
Hij moet dus opletten wat hij eet.
Ik heb beloofd een BBQ namiddag te doen met hem en enkele anderen.
Ik wil een 5 tal gerechten maken.
Eerst een zalm bonbon, dat is geen probleem.
2de denk ik aan kip drumsticks, zal ook wel kunnen als ik de suiker uit de rub laat. De BBQ glaze wordt dan weer moeilijk, misschien enkele stuks niet lakken voor hem.
3de Wil ik gevulde kalkoen borst, ook geen probleem.
4de is wel een probleem, spare ribs.
Die maak ik altijd met boter, bruine suiker en agave siroop bij inpakken.
Op het einde ook nog aflakken met zoete BBQ saus. Dat zal ik dus niet kunnen maken voor hem. Iemand tips voor ribben zonder de zoete ingrediënten?
5de, dessert zal wellicht poffertjes niet ijs worden, hij eet graag suiker vrij ijs.
Natuurlijk zullen er ook wat groenten en brood zijn, die zijn ook geen probleem.
 
Dat word een mooi menu!
Ik zou voor de Dry Ribs Mempis Style gaan.... prima alternatief.
Deze gaan het beste op de WSM, maar op de kamado gaat het ook.... maar dan wel indirect.

Je er eventueel nog saus over heen doen voor de liefhebber.

suc6 en plezier !
 
Als je niet zoet kan kiezen bij spareribs dan maar spicy?
 
Spare ribs op de Easterwood methode? En dan niet helemaal aflakken? Daarmee bedoel ik tot driekwart aflakken en het laatste deel niet.
 
Die easterwood methode ga ik vooraf al eens proberen.
Feestje zal pas in juni zijn wellicht.
Ik heb dus nog tijd om te experimenteren 🙂
Bedankt voor de tips.
 
Allereerst wat goed van je dat je probeert rekening te houden met een familielid die kampt met deze rotziekte👍🏼

ik ben niet medisch onderlegd, maar kan je wel vertellen wat mijn specialisten me destijds hebben gezegd.

ik zie dat je erg gefocust bent op de suikers, en daar is natuurlijk niks mis mee, maar wat eigenlijk ook heel belangrijk is, is dat je ook let op het aantal koolhydraten, want juist die koolhydraten zetten zich om in suikers, waardoor het bloedglucose level ongemerkt toch stijgt.

ik heb het menu net even bekeken, en kan je alleen wat handvaten geven.

de zalmbonbon, waar wordt die mee gevuld? Met roomkaas? Let daarbij dan op het aantal koolhydraten wat in die roomkaas zit, maar ook de vetten, want ook die vetten zetten zich om in....jawel suikers.

drumsticks is erg lekker, maar net onder de huid zitten best wel veel vetten, een stukje kipfilet zou een beter alternatief kunnen zijn, maar ik begrijp maar al te goed dat dit wellicht “droger” is.

kalkoenborst is prima, hoef je niks aan te veranderen👍🏼

spareribs is inmiddels een goed alternatief voor gegeven

en poffertjes, dat ligt er een beetje aan welke je gaat gebruiken, als je de volkoren variant gaat maken dan heb je langzaam werkende koolhydraten, waardoor de glucose spiegel minder snel en heel gestaag stijgt.

suikervrij ijs, daar zit weliswaar minder suiker in, maar wel meer vetten, dus is een beetje lood om oud ijzer.

groenten is geen probleem, brood is verstandig om de volkoren of spelt variant te gebruiken, hierdoor stijgt de glucose ook minder snel.

maar dan nu het grote hekele punt: je wil als diabetespatiënt natuurlijk ook lekker en smaakvol eten, dus compleet vrij van suiker is ook weer zo wat.

tuurlijk kan je het overdrijven, maar als je een klein beetje gebruikt zou het moeten kunnen.😉

ligt er ook een beetje aan of het familielid afhankelijk is van snel werkende insuline of dat ie alleen tabletten gebruikt.

in het geval van snelwerkende insuline is het vrij eenvoudig op te lossen door eerst de normale dosis insuline te zetten, en als je familielid ziet dat ie te ver is doorgestegen na 1,5 uur, alsnog een klein beetje bij spuiten, zoals @Zzzjon al aangaf.

indien hij tabletten gebruikt, dan wordt het iets lastiger.🙈

weet je familielid dat je dit probeert zo goed mogelijk probeert te doen voor hem?

wellicht dat je het anders met hem kan bespreken voordat je het gaat maken? Of als de mogelijkheid er is het menu (met ingrediëntenlijst) aan hem te geven zodat ie het met zijn specialist kan bespreken?

moet ie wel aangeven dat dit een eenmalig iets is, want anders zijn ze al gauw geneigd overal een streep door te zetten🙈

hun kunnen vanuit hun expertise dan vaak wel een goed advies geven, en een mogelijke aanpassing aan de insuline(indien hij deze gebruikt).

het valt te prijzen dat je bereid bent om deze extra stap voor hem te willen nemen, ik neem m’n petje voor je af👍🏼
 
Bedankt voor uw uitgebreide mening.
Daarvoor dat ik de vraag hier stelde.
De zalm bonbons zullen niet gevuld worden, enkel een korstje rond.
De poffertjes heeft hij zelf al een bloem aangeboden die hij lekker vind en mag eten, wordt dan samen klaargemaakt.
Dat vond ik dus al een zalige aanbieding van hem.
Mijn nonkel kan nog wel iets zondigen elke dag. Echter diverse BBQ gerechten proeven op dezelfde dag zal wellicht wat veel worden.
Ik ga hem zeker enkele dagen vooraf laten weten wat ik ga klaarmaken en waar wat inzit.
Mijn tante rekent dan gewoonlijk uit wat mag en wat niet 😀
 
Top dat je dat in overleg doet, denk dat dat de beste manier is inderdaad 👍🏼
 
Het is natuurlijk niet wereldvreemd om zonder toegevoegde suiker te werken, maar dan moet je alles vanaf de basis zelf maken bijna.
Er zijn ook zat suikervrije marinades, sausen en rubs, maar te koop is het vast goed zoeken.

Het is dan wel ook weer zo, zoals al eerder gezegd, dat koolhydraten, natuurlijke suikers en vetten ook meespelen in je gerecht.

Mijn bijdrage en al 2 jaar een vaste prik bij ons:

Neem een mooie ribeye, 1,5kg, ~ uurtje indirect op 110 C (thermometer erin is nog beter) met wat mooi kersenhout tussen de kolen.
Als je het nodig vindt een reverse sear.

Even laten rusten en dan aansnijden. 😚

Waanzinnig mooi alternatief voor bijv een gegrild biefstukje.
Peper en zout op tafel erbij voor diegene die het nodig vindt.
 
Die ribeye is ook zeer lekker dat geloof ik zeker.
Morgen ga ik een proefrun doen met spareribs zonder suiker.
Houd jullie op de hoogte.
 
Laatst bewerkt:
Ik zie al veel alternatieven. Fijn om rekening te houden met je gasten.

Heb je ook gedacht aan vega recepten?
Ik weet niet of het in het menu past, maar groenten, gevulde paprika's met geitenkaas, gerookte camenbert, champignons, etc.

Succes.
 
Puur Vega gerechten niet nee.
Wel zullen er groeten als side dish zijn
Zowel koud als warm.
Met quinoa en feta gevulde kleine trostomaten en kleine paprika's al zeker.
 
Laatst bewerkt:
Ik kwam twee jaar geleden dit tegen op internet.
Is lekker als bruine suiker maar dan zonder suiker.

20220420_110201[3892].jpg
 
Die ribeye is ook zeer lekker dat geloof ik zeker.
Morgen ga ik een proefrun doen met spareribs zonder suiker.
Houd jullie op de hoogte.

Daar hoef je geen proef voor te doen. Ribjes kan perfect zonder suiker. Maar je moet wel van hartig houden. Voor mij kan het perfect.
Velen voegen bij het inpakken nog bruine suiker toe, maar dat doe ik zelfs al niet.

Komt goed.
 
De proefrun is bezig🙂
Wil voor mezelf ook wel eens iets anders proberen.
Dus vandaag een rib volgens mijn standaard 321 recept, rub pikant van ALDI, dan inpakken met boter en bruine suiker en agave siroop. Daarna na een tijdje terug drogen en dan nog een glazen met zelfgemaakte zoete BBQ saus.
De 2de rib heb ik met een kruiden mix zonder suiker gerubt, ga ze inpakken met boter en een scheutje whisky, daarna nog drogen tot ze gaar zijn.
Is eens iets anders
 
De BBQ is intussen voorbij.
Alles was zeer lekker volgens mijn gasten.
Ik blij natuurlijk.
heb uiteindelijk gekozen voor kip drum stick hapje, dan zalm bonbons als 2de hapje.
Daarna voorgerecht vitello tonato.
Hoofdgerecht kalkoenrolade en spareribs, 2 ssorten, eentje zondersuiker.
Daarbij gebakken krieltjes, bbq groentenschotel en wat koude groenten.
Nagerecht is een chocolade moulleux van de bbq geworden.
Voor bij de koffie had ik nog een gevulde speculaas volgens noskos recept.
Mijn nonkel wou dat wel een zien vanop de bbq en heeft zelf een klein stukje van zijn vrouw geproefd.
Iedereen tevreden, vooral ik;)
Mijn broer heeft me enkele foto's gestuurd die ik hier nog graag deel met jullie.

0R6A4962.jpg


0R6A4966.jpg


0R6A4967.jpg


IMG_20220710_165347.jpg


IMG_20220709_114748.jpg


IMG_20220709_114742.jpg


0R6A4972.jpg


0R6A4973.jpg


0R6A4976.jpg


IMG_20220706_173335.jpg
 
Schitterende foto's
 
Terug
Bovenaan Onderaan