Beef en Steak

Barilo test run 3-2-1 ribs

 
 

Welmer

Pitmaster
Berichten
738
Vandaag de "grote" dag...de test run low&slow met de Boretti Barilo. Na alle negatieve recensies (vaak oud) toch de gok genomen.
Zaterdag middag eerst even mijn kilo bestelde ribs ophalen om met 2 kilo zeeuws scharrelvarken ribs uit eindelijk naar buiten te komen.
Vanochtend lieten de bbq goden mij al weten dat het wel goed zou komen door de zonnestralen meteen te laten weerkaatsen op het matzwarte staal. Na een snelle aanpassing aan de aslade ( stukje uitgeslepen en wat gaatjes erbij ) voor de lucht stroom, gingen we van start.
Ik heb een soort minnion methode toegepast, stuk of 15 gloeiende kolen op een laag koude kolen gelegd.
Nadat ik de ribs ontvliest had even ingesmeerd met mosterd als lijm voor de rub. Helaas komen mijn eco brasa kolen en noskos rubs dinsdag pas binnen, dus zelf maar een rub gemixed.
Mijn kolen waren op temperaruur dus klaar voor het eerste deel. 2 chunks apple wood bij de kolen en temperatuur van 105 tot 120 leek mij perfect en warempel de Barilo blijft netjes op temperatuur. Het deksel is niet luchtdicht dus daar ontsnapt wat rook door, maar verder niks te klagen. Ik besluit nadat mijn temp geleidelijk naar de 120 gaat dat ik hem ga knijpen naar 105 om het laatste half uurtje van de 1ste 3 uur nog even op 130 te gaan zitten. So far so good. Na 3 uur hebben ze een mooi kleurtje, tijd voor deel 2 in de folie. Ik houd de temp nu rond de 130/120, ook dat lukt zonder veel poespas. Nu nog een uurtje afgrillen en een mooie glaze creëren. 2 maïs kolfjes erbij en klaar.We kunnen eten.
De spareribs waren qua garing/rub/glaze fantastisch! Maar ik, als bbw/rook noob, dacht dat 2 chunks apple wood gevolgd door 1 chunk hickory een goed idee was in de eerste 3 uur 🙃. Best straf spul dat rook hout, helaas net te overheersend zeg maar 😄🤐. Mijn zelfgemaakte knoflooksaus kon het gelukkig iets verbloemen.
Dit gezegd te hebben was mijn eerste ervaring low and slow op de Barilo een succes en smaakt zeker naar meer!

20200516_135804.jpg


20200517_084114.jpg


20200517_111729.jpg


20200517_093616.jpg


20200517_092919.jpg


20200517_092823.jpg


IMG_20200517_121332.jpg


20200517_180909.jpg


20200517_174206.jpg


20200517_170946.jpg


20200517_144543.jpg


20200517_144106.jpg


20200517_141823.jpg


20200517_114140.jpg


Screenshot_20200517-160145_Weber iGrill.jpg
 
Dit alles met gewone "bonfire" houtskool briketten bye the way. Ik heb voor het laatste uur 5 briketten er nog bij gegooid.
 
Het heeft gesmaakt zo te zien op één van de foto’s
 
Mooie ribben maar i.d.d. grote brokken rookhout, volgende keer tikkie minder. ;)
 
Lekker ribbels vind ik echt wel lekker 😋
 
Net pas aangemeld op dit forum, dus excuseer de late reactie. Maar die modificatie aan je asla, is dat de gouden tip voor deze Boretti? Ik heb, net als veel andere op dit forum merk ik, het probleem dat de kolen doven als ik de klep dicht doe. Zou mooi zijn als dit dat probleem oplost.
 
Ze zien er heerlijk uit. Wat het rookhout betreft, zou ik ook voor 3 chunks gaan. Uurtje per chunk zoals ik wel eens lees. Maar lees ook regelmatig dat hickory nogal overheersend kan zijn als je er teveel van gebruikt. Mss was de hickory er teveel aan?
 
Net pas aangemeld op dit forum, dus excuseer de late reactie. Maar die modificatie aan je asla, is dat de gouden tip voor deze Boretti? Ik heb, net als veel andere op dit forum merk ik, het probleem dat de kolen doven als ik de klep dicht doe. Zou mooi zijn als dit dat probleem oplost.
Ik heb met deze aanpassing nog nooit gehad dat mijn kolen doven met de klep dicht dus denk dat het helpt. Zelf bij een PP run van 8 uur bleef de temp mooi constant 110 met eco brassa's kokos briketten. Ik doe altijd mijn kolen rechts en dus de schuif rechts onder open en links boven om een trek te creëren . Succes en hopelijk werkt het voor jou ook!
 
Ze zien er heerlijk uit. Wat het rookhout betreft, zou ik ook voor 3 chunks gaan. Uurtje per chunk zoals ik wel eens lees. Maar lees ook regelmatig dat hickory nogal overheersend kan zijn als je er teveel van gebruikt. Mss was de hickory er teveel aan?
Het was een combinatie van teveel hout en inderdaad de hickory. Met appel of kersen veel minder last van. Inmiddels al weer wat sessies en ervaring rijker. Hickory is fijn met mate of echt grote stukken vlees
 
Ik heb met deze aanpassing nog nooit gehad dat mijn kolen doven met de klep dicht dus denk dat het helpt. Zelf bij een PP run van 8 uur bleef de temp mooi constant 110 met eco brassa's kokos briketten. Ik doe altijd mijn kolen rechts en dus de schuif rechts onder open en links boven om een trek te creëren . Succes en hopelijk werkt het voor jou ook!

Bedankt voor de reactie. Ik heb nog een ouder model met slechts twee schuiven, dus die keuze is makkelijk voor mij ik ga op zoek naar m’n knipschaar en metaalboortjes!


Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
 
Hickory is inderdaad heel erg sterk. Hier ben ik ook een keer mee de mist in gegaan.
 
het is echt een geweldig mooie bbq hoor. prachtig
en met de juiste aanpassingen een paar mooie ribben er op kunnen maken.
dat moet genieten geweest zijn
 
Wauw misschien een gekke vraag maar hoe oud is de barillo? De mijne heeft namelijk 4 gaten ipv 2 en al gaatjes in de aslade. Echt supermooie ribbetjes!!
 
Wauw misschien een gekke vraag maar hoe oud is de barillo? De mijne heeft namelijk 4 gaten ipv 2 en al gaatjes in de aslade. Echt supermooie ribbetjes!!
Das geen gekke vraag hoor. Ik heb hem dit voorjaar gekocht. Hij heeft 8 gaten(gaatjes), links + recht 2 onder + 2 boven ( 4 schuiven ). Gelukkig luistert Boretti wel naar klachten en proberen ze hun modellen te verbeteren. Ik ben wel benieuwt naar de nieuwe aslade heb je daar een foto van?
Hoelang het model Barillo al in the running is weet ik niet eigenlijk....wasrschijnlijk bedoelde je dat bedenk ik me nu pas. :unsure: :ROFLMAO:
 
Das geen gekke vraag hoor. Ik heb hem dit voorjaar gekocht. Hij heeft 8 gaten(gaatjes), links + recht 2 onder + 2 boven ( 4 schuiven ). Gelukkig luistert Boretti wel naar klachten en proberen ze hun modellen te verbeteren. Ik ben wel benieuwt naar de nieuwe aslade heb je daar een foto van?
Hoelang het model Barillo al in the running is weet ik niet eigenlijk....wasrschijnlijk bedoelde je dat bedenk ik me nu pas. :unsure: :ROFLMAO:
Haha nee puur hoe oud de jouwe is. Ik zal binnenkort even een foto van de aslade maken
 
Hey mannen, bij deze de foto van dr aslade van de barillo op dit moment zo is die geleverd, misschien meer gaten bij boren? Opzich valt de temperatuur goed te regelen (ook afhankelijk van hoeveel kolen/briketten erin liggen)

20200827_182448.jpg
 
Hey mannen, bij deze de foto van dr aslade van de barillo op dit moment zo is die geleverd, misschien meer gaten bij boren? Opzich valt de temperatuur goed te regelen (ook afhankelijk van hoeveel kolen/briketten erin liggen)

Bekijk bijlage 8023
Thanks voor de foto. Slim dat ze in plaats van 2 ,4 gaten gemaakt hebben + zo te zien iets hoger geplaatst. Innovatie is altijd goed.
 
Hey mannen, bij deze de foto van dr aslade van de barillo op dit moment zo is die geleverd, misschien meer gaten bij boren? Opzich valt de temperatuur goed te regelen (ook afhankelijk van hoeveel kolen/briketten erin liggen)

Bekijk bijlage 8023

Ah, nu snap ik wat je bedoelt met 4 gaten. Slim inderdaad, geeft 2x zoveel zuurstof door. En met gaten in de asla komt dat idd beter langs de kolen.
Bedankt voor de foto, maakt veel duidelijk.
 
Terug
Bovenaan Onderaan