BasBQ
Beef en Steak

Als de rook is opgetrokken

 
 

Teddo

Pitmaster
Berichten
523
Hi Pitmasters,

Het is een tijd geleden dat ik op het forum ben geweest. De laatste keer in een lastige situatie omdat ??n van de jeugdige bewoners in huize jachtfestijn zijn eigen opvattingen had over 'low & slow smoking'. Al met al en met de nodige hulp is de rust in huize Jachtfestijn hersteld en zit onze zoon nu in een disciplinaire omgeving.


Wat is er in de tussentijd gebeurd.
De BBQ collectie is inmiddels uitgebreid met een Cobb. Prachtig ding en zeer capabel voor allerhande BBQ toepassingen. De het voorjaar en zomer heeft de Cobb ons op de boot vergezeld en vrijwel dagelijks voorzien lunch en diner. Enig punt is de warmte huishouding in de Cobb. Zeker op de boot, open water, is de Cobb windgevoelig. Met de 'Cobble stones' is het redelijk te doen. Echter toen deze op waren en wij vanaf de verschillende jachthavens op briketten jacht gingen bij verschillende supermarkten, werd het bij fris winderig weer lastig om de juiste vlees kerntemperatuur te bereiken.

Komend seizoen gaan we eens met kokosbriketten aan de slag.

Verder natuurlijk onze kamado topper de Black Egg Large. Ja,...hij doet het nog steeds, geen scheuren of breuken maar wel het vilt vervangen voor BGE vilt. Prima BBQ en draait met grote regelmaat. Dammers kolen zijn vertrouwt. Eens een poging gedaan met supermarkt kolen, maar voor de lange runs (>12 uur) niet geschikt.

De grote verrassing, onze Oklahoma Offset smoker blijft een geweldig werkpaard. Dat wil zeggen, de offset is geweldig en ondergetekende werk als een paard. Het gemak van de kamado is ver te zoeken, maar de fun met de offset is er niet minder om.

Inmiddels zijn we met de offset wel gestopt om deze volledig op beukenhout te stoken. Dit is buitensporig hard werken. We gebruiken nu briketten met daarop stroken beukenhout.

Grappig is dat zo'n offset dan toch weer totaal anders functioneert. Op hout gestookt ontstaat er een woeste mistral dat door de compartimenten raast en daarmee een onmiskenbaar specifieke structuur en smaak aan het vlees geeft.

Op kolen gaat alles gezapiger en lijkt het dan toch weer meer op de kamado. Los van de enorme ruimte en het gemak om met verschillende temperatuur zones te werken.

Inmiddels staat de offset in de revisie. In onderdelen in de schuur om in het voorjaar opnieuw geschilderd en gemonteerd te worden waarbij we van uitlaat textiel tape / rollen gebruik gaan maken, zodat alle naden weer goed worden afgedicht.

In de keuken van huize Jachtfestijn heeft ook een kleine transformatie plaatsgevonden. De collectie gietijzer is noemenswaardig uitgebreid zodat nu vrijwel alles (ja, zelfs de boerenkool) in gietijzer wordt klaargemaakt.

Inmiddels dreigen we wel uit ons gasfornuis jasje te groeien en wordt er door de vrouw des huizes al slinks naar een nieuwe keuken gekeken.

Verder heeft het werk een behoorlijke vlucht genomen en wordt een belangrijk deel van de beschikbare tijd hierdoor in beslag genomen. De BBQ's draaien nu iets minder, maar wel langer.
Onlangs nog om 23.00 de kamado aangezet, temperatuur alarm naast het bed en de volgende middag de gasten verwend met een paar mooie stukken vlees.

Al met al keren we weer langzaam terug in het oude patroon en kijken we verlangend uit naar een iets warmer weer beeld.
 
Goed verhaal, leuk om te lezen. Welkom terug! ;)
 
heeee kijk nou, welkom terug! maar wat een heftige intro...
ook hier benieuwd naar de nieuwe epistels!  :)

 
blij dat je er weer bent, heb je verhalen gemist hoor
 
Terug
Bovenaan Onderaan