BasBQ
Beef en Steak

Als de as is neergedaald

 
 

Teddo

Pitmaster
Berichten
523
Hey Pittmasters,

Soms kan het voorkomen dat je als leidend team (chef kok en sous chef) van de gaarkeukens van huize Jachtfestijn gezamenlijk niet meer in staat bent om voor iedere bewoner een dusdanig uitdagend menu op de kaart te zetten dat er naar andere smaken geen behoefte meer is. Ondanks de gevarieerde menukaart en de diversiteit van kennis, ervaring en de frequente hulp die we als gaarkeukenteam van externe specialisten krijgen hebben we deze week toch van ??n van de bewoners tijdelijk afscheid moeten nemen.

Een opname in het Bauhuus in Groningen bleek noodzakelijk. Het mag bekend zijn dat de zeer uitgebreide gaarkeukens in het Bauhuus niet alleen gerund worden door een uitmuntende chef kok en sous chef, maar deze worden bijgestaan door een team van specialisten die vrijwel iedere bewoner weer terug op de menukaart kan krijgen.

Dat een dergelijke actie weerslag heeft op de overige bewoners van huize Jachtfestijn mag duidelijk zijn. Ondanks dat het altijd een langdurig proces is en je het van verre al ziet aankomen blijft het toch, zelfs voor de betrokkene, een schok. Een ieder gaat hier op zijn eigen manier mee om .
Voor ondergetekende blijkt maar weer dat bbq-en een bezigheid is waar je je gedachten bij moet houden. Want ondanks dat de offset vrijwel de gehele week gedraaid heeft, bleek het deze week toch lastig om het eten naar het zin te presenteren.

Bijgaand een collage van verschillende maatlijden deze week, op de offset bereidt. Voor het weekend staan weer de grotere stukken vlees op de menukaart die veiligheidshalve op de kamado worden bereidt.

Het moet overigens gezegd dat de offset een geweldige bbq is. Het is geen bbq om met dikke hittebestendige handschoenen aan te pakken. Met zijde handschoenen gaat het een stuk beter. En ondanks de vele negatieve uitlatingen omtrent het fenomeen offset smoker op allerhande site?s en fora, blijf ik erbij dat wanneer je je specialiseert in dit systeem, de houtgestookte offset qua mogelijkheden leading is ten opzichte van andere bbq?s. Daar staat dan wel tegenover dat de totale bereiding dan ook een stuk arbeidsintensiever is.

Varkenshaas naar het recept van Steven. Echter wij waren niet overtuigt dat pruimen langdurig op de bbq hun smaak behouden. Vandaar dat de varkenshaas met mango is gevuld.
image_zps2b31c9e4.jpg


image_zps37b5be2c.jpg


image_zps9683f060.jpg


image_zpsd84da791.jpg


image_zps71de432f.jpg


image_zps7c918df9.jpg


image_zpsd28635a7.jpg


Schweinehaxe
image_zps3ad89bf7.jpg


image_zps2b1f73f0.jpg


image_zps0ab1a6ea.jpg
 
Wederom erg smakelijk!
 
Ziet er allemaal goed uit, maar die Schweinehaxe.....m?n..... :p
Wat voor stuk varken gebruik daarvoor Teddo?
 
El Fumarole zei:
Ziet er allemaal goed uit, maar die Schweinehaxe.....m?n..... :p
Wat voor stuk varken gebruik daarvoor Teddo?

Varkens schenkel....bovenste deel van het onderbeen van het varken. Je koopt dit voor een paar euro per stuk en zit qua gewicht tegen een kilo aan.

Overigens heeft niet iedere NL slager dit zomaar liggen. In Duitsland struikel je erover, maar hier gaat het al gauw op bestelling.
 
Die offset doet goed dienst daar tegenwoordig, bevalt deze beter dan je ei ?
 
Ziet er weer super uit Teddo, ik had je al gemist...
 
Teddo, ik hoop dat je medebewoner snel weervan de reguliere menukaart gaat kiezen en weer lekker in de gaarkeuken kan aanschuiven. Succes.
Ondanks de treurnis ziet het eten er wel fijn uit!
 
Dominique zei:
Teddo, ik hoop dat je medebewoner snel weervan de reguliere menukaart gaat kiezen en weer lekker in de gaarkeuken kan aanschuiven. Succes.
Ondanks de treurnis ziet het eten er wel fijn uit!

Dank dank!!

We gaan er vanuit dat met een week of 4 huize Jachtfestijn (met de nodige begeleiding) weer compleet is.
 
Boldeagle zei:
Die offset doet goed dienst daar tegenwoordig, bevalt deze beter dan je ei ?

Het antwoord op de vraag dient bedachtzaam gegeven te worden. Ga het proberen.

We kunnen niet anders zeggen dat we wild enthousiast zijn over de offset. Het werken ermee, het resultaat etc. is geenszins te vergelijken met de kamado. Uiteraard is het zo dat de kamado procesmatig ver boven iedere andere bbq uitsteekt. Maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Het vlees van een houtgestookte offset is totaal anders dan van een houtskool / briketten bbq. Daarnaast is er ook nog een belangrijke fun factor. Dit speelt ook een belangrijke rol.

Het werken met de offset vind ik persoonlijk veel leuker als met de kamado. Dit heeft met het werk te maken dat een offset nou eenmaal met zich meebrengt. Maar de inmiddels vertrouwde zoete geur van het beukenhout, het zeer snel kunnen schakelen met de temperatuur en het enorme gemak van verschillende temperatuurzones op het zelfde moment. .

Verder raken we er steeds meer van overtuigt dat een houtgestookte offset in handen van een specialist beduidend veelzijdiger is dan een weberketel of een kamado. De nadruk ligt hier wel op specialist.

Echter!!!!!!......wanneer iemand mij advies zou vragen om een offset aan te schaffen, zou ik het direct afraden. En dat staat natuurlijk haaks op hetgeen hiervoor geschreven staat. Dit komt namelijk omdat de offset veel arbeidsintensiever is en zoals we dat in Fryslan noemen..zinnig. Het proces van de offset is geheel anders dan van een weberketel, kamado en zelfs van een wsm. Dit vraagt om een andere manier van denken en doen.
De offset is eigenlijk een enorme convectorkachel waarbij er een (overdreven gezegd) woeste warme wind door de ketels blaast. Vlees, groente en aardappelen reageren hier anders op.

Daarnaast is de offset ook onderhoudsgevoeliger. Omdat ik niet kan inschatten hoe iemand zich kan aanpassen aan het offset proces, geef ik dus standaard een negatief advies.

Echter voor degene die graag een paar uur intensief met bbq bezig is, bereidt is om het bbq-en opnieuw eigen te maken met vele leermomenten en een totaal andere smaakbeleving op tafel wil, zou de offset een te overwegen keuze kunnen zijn.

Maar om 5 uur thuiskomen met het idee vlees op de offset te leggen en vervolgens de avondkrant te lezen komt behoorlijk bedrogen uit.
 
meditatief roken achter de offset... ik heb er beeld bij.

de mango ziet er goed uit, inderdaad beter dan de abrikoos die is gebruikt had, die was een beetje verdwenen.

en die schweinehaxe... ik ben volgende week toevallig in duitsland mss loop ik daar per ongeluk wel even een slager binnen. zouden ze dat ook van wild zwijn hebben ergens?
 
Marieken zei:
meditatief roken achter de offset... ik heb er beeld bij.

de mango ziet er goed uit, inderdaad beter dan de abrikoos die is gebruikt had, die was een beetje verdwenen.

en die schweinehaxe... ik ben volgende week toevallig in duitsland mss loop ik daar per ongeluk wel even een slager binnen. zouden ze dat ook van wild zwijn hebben ergens?

We zijn doorgaans een paar keer per maand in Duitsland. Schweinehaxe koop je voor een euro of 2-2,5 per stuk. Je hebt dan ongeveer 800 Gr. tot een kilo.

Wat betreft wild zien we eigenlijk weinig in Duitsland. Vergelijkbaar als in NL. Dat zou je moeten treffen door een slagerij met een breed aanbod te vinden. Zelf hebben we dat nog weinig gezien. Concentratie van deze slagerijen lijkt zich in het zuid - zuidoostelijke deel van Duitsland te bevinden.

 
Mooie serie foto's weer. Ik vind die mini pannetjes ook geweldig.

Je antwoord op de offset verdiend eigenlijk een plekje in een offset topic, mooi gedetailleerd antwoord dat verdiend goed terug gevonden te worden.
 
structor zei:
Mooie serie foto's weer. Ik vind die mini pannetjes ook geweldig.

Je antwoord op de offset verdiend eigenlijk een plekje in een offset topic, mooi gedetailleerd antwoord dat verdiend goed terug gevonden te worden.

Dank dank! Was al een review over deze offset aan het voorbereiden, met de overwegingen en ervaringen.
 
Mooie foto's Teddo, maar vindt je het raar als ik zeg dat ik niets begrijp van die woordenbrij die je boven de foto's getypt hebt.
 
Nosmo zei:
Mooie foto's Teddo, maar vindt je het raar als ik zeg dat ik niets begrijp van die woordenbrij die je boven de foto's getypt hebt.

Als ik het goed samenvat is een van de bewoners opgenomen in een verslavingskliniek.

Waarschijnlijk moet Teddo wat gevarieerder rookmateriaal in zijn smoker gaan gebruiken :D
 
Bert zei:
Nosmo zei:
Mooie foto's Teddo, maar vindt je het raar als ik zeg dat ik niets begrijp van die woordenbrij die je boven de foto's getypt hebt.

Als ik het goed samenvat is een van de bewoners opgenomen in een verslavingskliniek.

Waarschijnlijk moet Teddo wat gevarieerder rookmateriaal in zijn smoker gaan gebruiken :D

Helemaal correct!

Maar ik vrees dat als we bepaalde droge grassoorten aan het rookhout gaan toevoegen, we straks de complete bezetting van het Bauhuus Groningen hier hebben zitten.

Hmmm....zal wel een gegronde reden zijn om een professionele en grote offset aan te schaffen  ::)
 
Ziet er goed uit Teddo, en ik kan alleen maar alle punten beamen. De offset is iets arbeidintensiever, maar daartegenover staat een unieke smaak ( en bijbehorende houtbrand geur in huis gedurende drie dagen). Daarbij vinden de gasten het altijd geweldig om het vuur in de box te zien terwijl je bezig bent.

Het is dan ook zeker niet voor de snelle hap. Ik ga doorgaans uit van minimaal een uurtje of 5 voor een sessie met de offset en draai er dan tussen de 8 en 20 kilo hout door, afhankelijk van de benodigde temperatuur. M????r barbecuen is sowieso een hobby om lang van te genieten dus dat is nooit een probleem.
 
Terug
Bovenaan Onderaan