Stroom
Tondelzoeker
- Berichten
- 14
Vorige week stond mijn eerste stoofvlees op het programma. Alles in huis, maar wat een slecht weer! Dus alles in de crockpot slowcooker. Lekker, maar geen lol aan!
Dus van de week, dacht ik, wat voor stoofgerecht kun je maken met kip? Ja natuurlijk, rendang van kippendijen. Daarna heb ik mijn nieuwste vriend Google Gemini (AI) gevraagd om een recept te genereren. Tadaaa…
Rendang Ajam (Indonesische Kip Rendang)
Dit recept is voor kip rendang, een heerlijk en pittig gerecht uit Indonesië.
**Ingrediënten:**
* 600 gram kip (drumsticks, kippendijen of kipfilet)
* 1 eetlepel sambal oelek
* 2 centimeter verse gember
* 5 tenen knoflook
* 6 plakjes verse galangal (of 1 theelepel gemalen laos)
* 1 flinke theelepel gemalen kurkuma
* 2 sjalotten
* 2 sereh stengels
* 2 blaadjes djeroek poeroet (optioneel)
* 2 eetlepels olie
* 400 ml kokosmelk
* 2 eetlepels ketjap manis
* 1 theelepel suiker
* Zout en peper naar smaak
Of gebruik Conimex Boemboe Rendang
**Bereiding:**
1a. Maak de boemboe: hak de sjalotten, knoflook, gember, galangal en sereh fijn in een keukenmachine of met een vijzel. Voeg de sambal oelek, kurkuma, gemalen laos en djeroek poeroet blaadjes (indien gebruikt) toe en maal tot een gladde pasta.
1b. Of gebruik Conimex Boemboe Rendang
Om rendang op een kamado te maken, volg je de stappen:
Voorbereiding:
2a. Stook de kamado indirect op tot 120 graden Celsius. Leg er een stukje rookhout op.
2b. Leg de kippendijen op het rooster en laat ze in 5 tot 10 minuten verkleuren door de rook van de kersen-of appelchuck.
Bereiding:
3. Plaats een Dutch oven op het rooster van de kamado.
4. Verhit de olie in de Dutch oven en bak de boemboe 5 minuten op middelhoog vuur.
5. Voeg de kip toe
6. Schenk de kokosmelk erbij en voeg de ketjap manis, suiker, zout en peper naar smaak toe.
7. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens sudderen op de kamado.
8. Houd de temperatuur van de kamado constant op 120 graden Celsius. Dit kan je doen door de luchtinlaten en -uitlaten te regelen.
9. Laat de rendang 2-3 uur stoven zonder deksel tot de kip gaar is en de saus dik en geconcentreerd is. Schep af en toe om.
Tips
Controleer de rendang af en toe en voeg indien nodig extra kokosmelk toe.
10. Laat de rendang na het koken 10-15 minuten rusten voordat je het serveert.
11. Serveer de rendang met rijst, atjar en sambal.
**Tips:**
* Je kunt de rendang extra pittig maken door meer sambal oelek toe te voegen.
* Voor een vegetarische variant kun je de kip vervangen door tofu of tempeh.
* Rendang is nog lekkerder als je de kokosrasp roostert voordat je deze toevoegt. Doe dit in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot de kokos goudbruin is.
* Rendang kan goed worden ingevroren.
Mooi he?
Ik heb inderdaad de Conimex boemboe gebruikt met kokosmelk. Ik vond wel dat de smaak wat miste. Daarom heb ik een schepje curry madras en wat chilivlokken toegevoegd.
En dan nog groente van de kamado? Ik zag ergens bloemkool op een skillet voorbij komen. Ik heb hem 10 minuten in zijn geheel gekookt. En daarna afgelakt met smoked bbqsaus en op de skillet op 200 graden nog 30 minuten roosteren.
Het was allebei heerlijk!
Dus van de week, dacht ik, wat voor stoofgerecht kun je maken met kip? Ja natuurlijk, rendang van kippendijen. Daarna heb ik mijn nieuwste vriend Google Gemini (AI) gevraagd om een recept te genereren. Tadaaa…
Rendang Ajam (Indonesische Kip Rendang)
Dit recept is voor kip rendang, een heerlijk en pittig gerecht uit Indonesië.
**Ingrediënten:**
* 600 gram kip (drumsticks, kippendijen of kipfilet)
* 1 eetlepel sambal oelek
* 2 centimeter verse gember
* 5 tenen knoflook
* 6 plakjes verse galangal (of 1 theelepel gemalen laos)
* 1 flinke theelepel gemalen kurkuma
* 2 sjalotten
* 2 sereh stengels
* 2 blaadjes djeroek poeroet (optioneel)
* 2 eetlepels olie
* 400 ml kokosmelk
* 2 eetlepels ketjap manis
* 1 theelepel suiker
* Zout en peper naar smaak
Of gebruik Conimex Boemboe Rendang
**Bereiding:**
1a. Maak de boemboe: hak de sjalotten, knoflook, gember, galangal en sereh fijn in een keukenmachine of met een vijzel. Voeg de sambal oelek, kurkuma, gemalen laos en djeroek poeroet blaadjes (indien gebruikt) toe en maal tot een gladde pasta.
1b. Of gebruik Conimex Boemboe Rendang
Om rendang op een kamado te maken, volg je de stappen:
Voorbereiding:
2a. Stook de kamado indirect op tot 120 graden Celsius. Leg er een stukje rookhout op.
2b. Leg de kippendijen op het rooster en laat ze in 5 tot 10 minuten verkleuren door de rook van de kersen-of appelchuck.
Bereiding:
3. Plaats een Dutch oven op het rooster van de kamado.
4. Verhit de olie in de Dutch oven en bak de boemboe 5 minuten op middelhoog vuur.
5. Voeg de kip toe
6. Schenk de kokosmelk erbij en voeg de ketjap manis, suiker, zout en peper naar smaak toe.
7. Breng het geheel aan de kook en laat het vervolgens sudderen op de kamado.
8. Houd de temperatuur van de kamado constant op 120 graden Celsius. Dit kan je doen door de luchtinlaten en -uitlaten te regelen.
9. Laat de rendang 2-3 uur stoven zonder deksel tot de kip gaar is en de saus dik en geconcentreerd is. Schep af en toe om.
Tips
Controleer de rendang af en toe en voeg indien nodig extra kokosmelk toe.
10. Laat de rendang na het koken 10-15 minuten rusten voordat je het serveert.
11. Serveer de rendang met rijst, atjar en sambal.
**Tips:**
* Je kunt de rendang extra pittig maken door meer sambal oelek toe te voegen.
* Voor een vegetarische variant kun je de kip vervangen door tofu of tempeh.
* Rendang is nog lekkerder als je de kokosrasp roostert voordat je deze toevoegt. Doe dit in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot de kokos goudbruin is.
* Rendang kan goed worden ingevroren.
Mooi he?
Ik heb inderdaad de Conimex boemboe gebruikt met kokosmelk. Ik vond wel dat de smaak wat miste. Daarom heb ik een schepje curry madras en wat chilivlokken toegevoegd.
En dan nog groente van de kamado? Ik zag ergens bloemkool op een skillet voorbij komen. Ik heb hem 10 minuten in zijn geheel gekookt. En daarna afgelakt met smoked bbqsaus en op de skillet op 200 graden nog 30 minuten roosteren.
Het was allebei heerlijk!