- Berichten
- 10.061
Beste bbq collega's
Na aanleiding van de fotowedstrijd van deze maand vroeg ik enkele dagen geleden aan onze dochter wat zij nou graag zou willen eten.
Vaak is dat picanha, of ribben, maar daagde haar uit eens out-of-the-box te denken.
Bij dit winterweer past maar 1 gerecht: een lekkere stoof! was het antwoord.
Prima! Dan kan ik mijn (bijna) nieuwe DO weer eens gebruiken
Ik was op zoek naar een voor ons onbekende stoof. Kip, dat zou het worden.
Lekker wat recepten op het web gelezen maar ik kwam er niet zo goed aan uit.
Gelukkig staat hier in de kast het Indonesisch kookboek van Bep Vuijk.
Deze erbij gepakt en ja, uit de diverse recepten op het internet en van Bep is er een eigen variant ontstaan.
Deze wil ik graag met jullie delen want het smaakte heerlijk.
Ingrediënten
1 kilo kippendij
3 uien grof gesneden
3 teentjes knoflook
2 lomboks zonder zaadjes (of met zaadjes en meer lomboks als je van pit houdt)
2 sereh stengels (citroengras) Helaas waren deze uitverkocht dus heb ik een potje citroengraspuree gekocht 2 theelepels gebruikt
2 cm djahé (gember)
1 limoen. het sap en de zest
600-800ml kokosmelk
1 theelepel suiker
1 theelepel sumak
1 theelepel koenjit (kurkuma)
1 theelepel ketoembar (koriander)
1 theelepel djinten (komijn)
zout+olie
Bereiding
-bestrooi de kippendijen lichtjes (naar smaak) met zout
-rook de kippendijen op het rooster voor max 30 minuten bij een niet te hoge temp (je hoeft ze niet te garen namelijk)
-maak tijdens het roken een pasta van de gember, limoen, suiker, kurkuma, koriander, komijn en sumak
-snij na het roken de kippendijen in grote stukken, ca 3-4cm
-fruit de ui, knoflook en lomboks in de DO met een scheutje olie
-voeg vervolgens de kip, kokosmelk en de kruidenpasta toe. Zorg dat de kip zo goed als onder staat. Eventueel aanvullen met water
-stoven voor 1,5 a 2 uur tot het gaar is
Wat heb ik van bovenstaande geleerd?
1. voldoende kokosmelk kopen. Ik had maar 400ml dus de rest aangevuld met (te veel) water waardoor het even duurde totdat het de juiste consistentie had
2. op tijd boodschappen doen om geen citroengraspuree te hoeven kopen
De pic's
De ingredienten
Alles netjes voorbereid
Het roken van de kip met 1 klein stukje rookhout
Vervolgens in blokjes snijden. Ondertussen kon de DO op temp komen
En hoppa, daar gaan we
Alles bij elkaar hatseflatsen
Je ziet bij bovenstaande foto dat de kokosmelk te weinig was. Dus (te veel) water toegevoegd
Over vocht gesproken. Een pakketje Rotterdamse biertjes gekregen om eens te testen. Prima. Dat gaan we deskundig even doen Deze was ontzettend fruitig. Een zoetige geur en een duidelijk aanwezige grapefruit-smaak
Ondertussen: Die geuren, vrienden. Die geuren!!!
Maar het zou goed komen. Vocht verdampt, weet je wel?
En daarna op het bordje
En voor het noodzakelijke tegengas tegen al die smaak een heerlijk fris wegdrinkbiertje:
Wat vonden we ervan? Wat een ontzettend lekkere stoof zeg! Heerlijk anders dan met rundvlees.
Dit gaat hier een blijvertje worden.
Dank voor het kijken
Rick
Na aanleiding van de fotowedstrijd van deze maand vroeg ik enkele dagen geleden aan onze dochter wat zij nou graag zou willen eten.
Vaak is dat picanha, of ribben, maar daagde haar uit eens out-of-the-box te denken.
Bij dit winterweer past maar 1 gerecht: een lekkere stoof! was het antwoord.
Prima! Dan kan ik mijn (bijna) nieuwe DO weer eens gebruiken
Ik was op zoek naar een voor ons onbekende stoof. Kip, dat zou het worden.
Lekker wat recepten op het web gelezen maar ik kwam er niet zo goed aan uit.
Gelukkig staat hier in de kast het Indonesisch kookboek van Bep Vuijk.
Deze erbij gepakt en ja, uit de diverse recepten op het internet en van Bep is er een eigen variant ontstaan.
Deze wil ik graag met jullie delen want het smaakte heerlijk.
Ingrediënten
1 kilo kippendij
3 uien grof gesneden
3 teentjes knoflook
2 lomboks zonder zaadjes (of met zaadjes en meer lomboks als je van pit houdt)
2 sereh stengels (citroengras) Helaas waren deze uitverkocht dus heb ik een potje citroengraspuree gekocht 2 theelepels gebruikt
2 cm djahé (gember)
1 limoen. het sap en de zest
600-800ml kokosmelk
1 theelepel suiker
1 theelepel sumak
1 theelepel koenjit (kurkuma)
1 theelepel ketoembar (koriander)
1 theelepel djinten (komijn)
zout+olie
Bereiding
-bestrooi de kippendijen lichtjes (naar smaak) met zout
-rook de kippendijen op het rooster voor max 30 minuten bij een niet te hoge temp (je hoeft ze niet te garen namelijk)
-maak tijdens het roken een pasta van de gember, limoen, suiker, kurkuma, koriander, komijn en sumak
-snij na het roken de kippendijen in grote stukken, ca 3-4cm
-fruit de ui, knoflook en lomboks in de DO met een scheutje olie
-voeg vervolgens de kip, kokosmelk en de kruidenpasta toe. Zorg dat de kip zo goed als onder staat. Eventueel aanvullen met water
-stoven voor 1,5 a 2 uur tot het gaar is
Wat heb ik van bovenstaande geleerd?
1. voldoende kokosmelk kopen. Ik had maar 400ml dus de rest aangevuld met (te veel) water waardoor het even duurde totdat het de juiste consistentie had
2. op tijd boodschappen doen om geen citroengraspuree te hoeven kopen
De pic's
De ingredienten
Alles netjes voorbereid
Het roken van de kip met 1 klein stukje rookhout
Vervolgens in blokjes snijden. Ondertussen kon de DO op temp komen
En hoppa, daar gaan we
Alles bij elkaar hatseflatsen
Je ziet bij bovenstaande foto dat de kokosmelk te weinig was. Dus (te veel) water toegevoegd
Over vocht gesproken. Een pakketje Rotterdamse biertjes gekregen om eens te testen. Prima. Dat gaan we deskundig even doen Deze was ontzettend fruitig. Een zoetige geur en een duidelijk aanwezige grapefruit-smaak
Ondertussen: Die geuren, vrienden. Die geuren!!!
Maar het zou goed komen. Vocht verdampt, weet je wel?
En daarna op het bordje
En voor het noodzakelijke tegengas tegen al die smaak een heerlijk fris wegdrinkbiertje:
Wat vonden we ervan? Wat een ontzettend lekkere stoof zeg! Heerlijk anders dan met rundvlees.
Dit gaat hier een blijvertje worden.
Dank voor het kijken
Rick