- Berichten
- 262
Omdat ik onlangs op zondagavond pas om half 9 mijn kippetje van de smoker kon halen heb ik besloten het zaakje wat te gaan verbeteren. Het ding was zo lek als een vergiet, waardoor ik de temperatuur slecht onder controle had en ook niet hoog genoeg kreeg naar mijn zin. Zojuist heb ik (voorlopig) de laatste hand er aan gelegd, dus nu is het tijd om eea te delen.
Na heel wat gegoogle tot een aantal verbeteringen gekomen welke ik wilde doen, en welke niet al te moeilijk gingen worden:
-Het verlengen van de schoorsteen naar binnen toe, tot net boven het rooster. warme lucht (+rook) kan dan niet gelijk naar boven en door het pijpje eruit, maar blijft wat langer in de deksel hangen. Ik lever hier wel wat roosterruimte voor in, maar dat moet dan maar.
-Het verstevigen van het geheel: wanneer ik mijn bbq'tje wilde verplaatsen ging het hele ding als een harmonica op en neer. Omdat ik ook wat naden moet afkitten mogen die oppervlakken niet naast elkaar bewegen, dus moest ik het geheel maar wat verstevigen met wat schoren.
-Verstevigen deurtje firebox: het deurtje was zo krom als een hoepel waardoor er langs alle kanten zuurstof binnen kon komen. Hierdoor was de temperatuur niet goed te temperen.
-Afdichten van naden: om rook en warmte langer binnen te houden, en om temperatuur beter te controleren, want nu lekte beide deurtjes in de firebox.
-Warmtebuffer: het vullen van de bodem van de smoker met wat lavastenen, zodat de temperatuur beter stabiel blijft, minder verschil tussen links en rechts, en sneller terug op temperatuur na openen.
Als laatste zag ik op internet veel smokers met een zogenaamde baffle plate: een plaat die ervoor zorgt dat de hele lucht uit de firebox wat verderop de gaarkamer binnen komt. Dit moet de temperatuursverschillen tussen links en rechts kleiner laten worden. Ik heb dit nog even achterwege gelaten, mede omdat mijn smoker toch maar een kleintje is, en omdat dit de meest arbeidsintensieve ingreep zou zijn, waar ik net even geen materiaal voor had liggen. Als ik het na mijn test nog nodig vind ga ik dat alsnog doen.
Om te beginnen: een foto van mijn bbq om het plaatje compleet te maken:
Ik ben helaas vergeten foto's te maken van de verstevigingen die ik heb aangebracht, maar die zijn dan ook het minst spannend.
De schoorsteen: RVS pijp in de huidige schoorsteen bevestigd met rvs popnagels. De binnenkant afgekit met hittebestendige (tot 250 graden celsius, kortstondig 300) siliconen, blijvend flexibel.
Verstevigen deur firebox: dit ziet er niet heel sexy uit, maar het was nodig. Wat rvs hoekprofielen met popnagels op het deurtje bevestigd zodat het niet meer kan buigen. Anders krijg je de naden nooit afgesloten.
Afdichten van de naden: hiervoor keramisch vilt gebruikt in combinatie met vuurvaste lijm (tot 1100 graden celsius ofzo). Dit vilt is 3mm dik, maar veert wat in, waardoor het ook de minder rechte naden afdicht.
Nog wat andere naden afgedicht met de siliconen kit. Ook 2 hoekjes moeten bevestigen, omdat deze plaat wat los zat (op bewegende delen kitten is geen succes), en omdat er een gat in zat wat te groot was om met alleen kit te dichten.
En als laatste de bodem gevuld met 2 dozen lavastenen.
Dat waren de foto's. Aanstaande zaterdag ga ik testen. Kijken of ik het ding nu beter op temperatuur kan houden, en of er nog ergens rook uit een ongewenste opening komt. Tevens ben ik benieuwd naar de maximale temperatuur die ik kan halen (met kokosbriketten), en wat het verschil tussen links en rechts in de gaarkamer zal zijn. En als hij dan toch staat te roken... gelijk maar wat MOINK balls uitproberen
Na heel wat gegoogle tot een aantal verbeteringen gekomen welke ik wilde doen, en welke niet al te moeilijk gingen worden:
-Het verlengen van de schoorsteen naar binnen toe, tot net boven het rooster. warme lucht (+rook) kan dan niet gelijk naar boven en door het pijpje eruit, maar blijft wat langer in de deksel hangen. Ik lever hier wel wat roosterruimte voor in, maar dat moet dan maar.
-Het verstevigen van het geheel: wanneer ik mijn bbq'tje wilde verplaatsen ging het hele ding als een harmonica op en neer. Omdat ik ook wat naden moet afkitten mogen die oppervlakken niet naast elkaar bewegen, dus moest ik het geheel maar wat verstevigen met wat schoren.
-Verstevigen deurtje firebox: het deurtje was zo krom als een hoepel waardoor er langs alle kanten zuurstof binnen kon komen. Hierdoor was de temperatuur niet goed te temperen.
-Afdichten van naden: om rook en warmte langer binnen te houden, en om temperatuur beter te controleren, want nu lekte beide deurtjes in de firebox.
-Warmtebuffer: het vullen van de bodem van de smoker met wat lavastenen, zodat de temperatuur beter stabiel blijft, minder verschil tussen links en rechts, en sneller terug op temperatuur na openen.
Als laatste zag ik op internet veel smokers met een zogenaamde baffle plate: een plaat die ervoor zorgt dat de hele lucht uit de firebox wat verderop de gaarkamer binnen komt. Dit moet de temperatuursverschillen tussen links en rechts kleiner laten worden. Ik heb dit nog even achterwege gelaten, mede omdat mijn smoker toch maar een kleintje is, en omdat dit de meest arbeidsintensieve ingreep zou zijn, waar ik net even geen materiaal voor had liggen. Als ik het na mijn test nog nodig vind ga ik dat alsnog doen.
Om te beginnen: een foto van mijn bbq om het plaatje compleet te maken:

Ik ben helaas vergeten foto's te maken van de verstevigingen die ik heb aangebracht, maar die zijn dan ook het minst spannend.
De schoorsteen: RVS pijp in de huidige schoorsteen bevestigd met rvs popnagels. De binnenkant afgekit met hittebestendige (tot 250 graden celsius, kortstondig 300) siliconen, blijvend flexibel.


Verstevigen deur firebox: dit ziet er niet heel sexy uit, maar het was nodig. Wat rvs hoekprofielen met popnagels op het deurtje bevestigd zodat het niet meer kan buigen. Anders krijg je de naden nooit afgesloten.

Afdichten van de naden: hiervoor keramisch vilt gebruikt in combinatie met vuurvaste lijm (tot 1100 graden celsius ofzo). Dit vilt is 3mm dik, maar veert wat in, waardoor het ook de minder rechte naden afdicht.





Nog wat andere naden afgedicht met de siliconen kit. Ook 2 hoekjes moeten bevestigen, omdat deze plaat wat los zat (op bewegende delen kitten is geen succes), en omdat er een gat in zat wat te groot was om met alleen kit te dichten.


En als laatste de bodem gevuld met 2 dozen lavastenen.

Dat waren de foto's. Aanstaande zaterdag ga ik testen. Kijken of ik het ding nu beter op temperatuur kan houden, en of er nog ergens rook uit een ongewenste opening komt. Tevens ben ik benieuwd naar de maximale temperatuur die ik kan halen (met kokosbriketten), en wat het verschil tussen links en rechts in de gaarkamer zal zijn. En als hij dan toch staat te roken... gelijk maar wat MOINK balls uitproberen
