- Berichten
- 1.983
Buikribben zijn verreweg mijn favoriet! Niet enkel om de smaak, maar het hele gebeuren. Lekker bezig zijn tussendoor kunnen werken en af en toe weer een handeling uitvoeren; spuiten, inpakken, insmeren, etc.
Kortom heb al diverse sessies achter de rug en probeer ze voor mezelf te perfectioneren,.... althans in hoeverre ik dat kan en dat ?berhaupt mogelijk is. Het laatste omdat ik niet geloof in al die exacte wetenschap achter een bbq-sessie. Er zijn gewoon te veel variabelen en dat is maar goed ook!! Kan ik met mijn stomme kop het gewoon blijven proberen. Elke keer probeer ik maar ??n ding te wijzigen zodat ik 'beter' zou kunnen bepalen wat het precies doet. Zo maak ik ook vooruit gelijk heel veel potjes rub.
Enkele van deze sessies staan hier op het forum, maar deze verdiend zijn eigen topic.
http://www.bbqgenootschap.nl/forum/low-slow/nog-eens-3-2-1-delen-)/
Voelde me goed dus bij deze vergelijking wat meer mijn best kunnen doen om het een iets beter te laten verlopen. Enkele gegevens:
De buikribben:
2x buikribben beide netjes getrimd op 1,3kg. Had al erg mijn best gedaan om twee gelijke te krijgen. Uiteindelijk niet de garantie dat het uit hetzelfde varken komt, maar dat mag de pret niet drukken.
Benodigde ingredi?nten:
2x eigen gemaakte rub netjes dezelfde hoeveelheid aangehouden
2x bbq-saus en ook hier precies dezelfde hoeveelheid aangehouden
1x spuitfles met enkel appelsap en beide om het uur voorzien met 5 'knijpen'
2x dezelfde hoeveelheid houtsnippers van een appelboom
2x appelsap met een heel klein beetje appelazijn om bij te voegen tijdens het inpakken
Het materiaal:
1x WSM 57cm voorzien van een zwarte DX2, met Dammers briketten
1x BGE XL voorzien van een groene (yep, daar gaan we al; een verschil) DX2, met houtskool van BGE.
Alles klaarmaken zodat de ribbels erop konden en ik had er echt zin in, want hier al een paar maanden naar uitgekeken.
Het materiaal aangestoken de BGE met een looftlighter en de WSM met een kleine brikettenstarter.

2014-11-01 Ribs 3-1-1 01 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 02 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 04 by Bidle, on Flickr
Maak kennis met twee opgerolde racks die inmiddels niet meer zijn,...

2014-11-01 Ribs 3-1-1 05 by Bidle, on Flickr
Q's op temperatuur dus houtsnippers erop gevolgd door de buikribben:

2014-11-01 Ribs 3-1-1 06 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 07 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 08 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 09 by Bidle, on Flickr
Oi oi,... heerlijk die rooklucht. De rook bleef mooi hangen en ik vond het prima en had het reuze naar mijn zin. Thuis moest natuurlijk iedereen even kijken naar mijn fantastische rooksignalen.
Het eerste uur vliegt altijd voorbij, zelf denk ik dat het door de rook komt. Het is makkelijk om even bij weg te dromen. Na het eerste uur even beide voorzien van 5 'knijpen' met de plantenspuit.

2014-11-01 Ribs 3-1-1 10 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 11 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 12 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 13 by Bidle, on Flickr
Na het spuiten doen beide het natuurlijk perfect, want ze worden goed in de gaten gehouden door de DX2's. Dit keer tussendoor weinig gewerkt want ook ik wilde niet te veel aan het toeval overlaten. Dus gewapend met de plantenspuit liep ik regelmatig op en neer.

2014-11-01 Ribs 3-1-1 14 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 16 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 15 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 17 by Bidle, on Flickr
De plantenspuit,.. overigens een echte aanrader en heb veel andere gehad!! Inmiddels is het weer zo ver dus spuiten maar:

2014-11-01 Ribs 3-1-1 18 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 19 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 20 by Bidle, on Flickr
Beide Bidle's doen goed hun werk en uiteraard i.c.m. de DX2's. Toch wel erg makkelijk die apparaten, zeker bij een vergelijking als deze.

2014-11-01 Ribs 3-1-1 21 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 23 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 22 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 24 by Bidle, on Flickr
Zoals te zien is, is het alweer bijna inpak tijd. Moet zeggen dat ik merk dat de buikribben tijdens het tweede uur er op de BGE er iets donkerder uit zagen. Iets wat me ook al opgevallen was bij het bereiden van "low&slow" kip. Dus benieuwd naar de huidige stand van zaken. Ik kan met zekerheid zeggen dat het goed ruikt en er ook al erg goed uit ziet.....

2014-11-01 Ribs 3-1-1 25 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 26 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 27a by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 28 by Bidle, on Flickr
intermezzo
Gelijk maar even de 'standaard' maiskolven gemaakt, zodat die straks op de Bidle05 klaar gemaakt kunnen worden. Via de link is het makkelijke recept te vinden: http://www.bbqgenootschap.nl/forum/bijgerechten/honey-corn/
Ondertussen doen de Q's het beide nog perfect op schema:

2014-11-01 Ribs 3-1-1 29 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 30 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 31 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 32 by Bidle, on Flickr
Het laatste uur is dan aangebroken dus uitpakken en de bbq-saus erop. Waarna een 20min Bidle05 kan worden opgestart voor de mais en dan maar ongeduldig aftellen. Hoe zouden ze er beide uitkomen,.......

2014-11-01 Ribs 3-1-1 33 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 34 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 35 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 36 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 37 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 38 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 39 by Bidle, on Flickr
En al snel werd het nog spannender, maar over niet al te lange tijd ben ik alweer alle foto's aan het uploaden en een verhaaltje aan het schrijven. Dus die twee minuten red ik ook nog wel.

2014-11-01 Ribs 3-1-1 40 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 41 by Bidle, on Flickr
H? h?, we zijn er en jullie inmiddels ook waarvoor dank. De bovenste is degene die uit de BGE komt en het plankje van IKEA.

2014-11-01 Ribs 3-1-1 42 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 43 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 44 by Bidle, on Flickr
Met vrouwlief afgesproken dat zij drie dezelfde stukken uit het midden zou snijden en deze op een bord zou plaatsen. Dit omdat het toch weleens zou kunnen zijn dat mijn voorkeur uitgaat naar de BGE,... het is immers niet voor niets mijn laatste investering qua Q. Zo gezegd, zo gedaan. Moet zeggen dat ze het er prachtig uitziet, want zie nagenoeg geen verschil en lijken wel exact dezelfde stukken,.... jullie een idee??
Precies 6 stukken,... helaas geen wedstrijdbakje in huis.

2014-11-01 Ribs 3-1-1 45 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 46 by Bidle, on Flickr
Dus nu de test,.... meteen is het duidelijk dat eentje erg goed is,.... en echt zowat precies goed,... Wow. Dus vol verwachting kijkend naar vrouwlief; en?? Dat is die van de WSM,.... wat?? Inderdaad ik voelde teleurstelling dus de keuze om haar te laten snijden was op zich geen verkeerd en leuk idee. Al snel liet ze blijken dat het een grapje was en dat ik de BGE het lekkerste vond.
De BGE versie was echt sappiger maar ook qua gaarheid echt nagenoeg perfect. Om eerlijk te zijn,... lekker cliche, de beste sessie tot nu toe. Om nog eerlijker te zijn, weet ik bijna zeker dat als de WSM rack nog een 15min langer ingepakt had gelegen dat deze nagenoeg hetzelfde zou zijn. Wellicht niet zo sappig, maar toch. Beetje zoals een TV in een winkel, daar zie je het verschil. Echter thuis aangekomen ben je dat al bijna weer vergeten.
Al met al was het een heerlijke dag en heb ik met name genoten van het bereiden. Bedankt voor het meelezen!!

2014-11-01 Ribs 3-1-1 47 by Bidle, on Flickr
Hieronder nog twee close-ups van eerst de BGE rack gevolgd door de WSM rack:

2014-11-01 Ribs 3-1-1 48 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 49 by Bidle, on Flickr
Kortom heb al diverse sessies achter de rug en probeer ze voor mezelf te perfectioneren,.... althans in hoeverre ik dat kan en dat ?berhaupt mogelijk is. Het laatste omdat ik niet geloof in al die exacte wetenschap achter een bbq-sessie. Er zijn gewoon te veel variabelen en dat is maar goed ook!! Kan ik met mijn stomme kop het gewoon blijven proberen. Elke keer probeer ik maar ??n ding te wijzigen zodat ik 'beter' zou kunnen bepalen wat het precies doet. Zo maak ik ook vooruit gelijk heel veel potjes rub.
Enkele van deze sessies staan hier op het forum, maar deze verdiend zijn eigen topic.
http://www.bbqgenootschap.nl/forum/low-slow/nog-eens-3-2-1-delen-)/
Voelde me goed dus bij deze vergelijking wat meer mijn best kunnen doen om het een iets beter te laten verlopen. Enkele gegevens:
De buikribben:
2x buikribben beide netjes getrimd op 1,3kg. Had al erg mijn best gedaan om twee gelijke te krijgen. Uiteindelijk niet de garantie dat het uit hetzelfde varken komt, maar dat mag de pret niet drukken.
Benodigde ingredi?nten:
2x eigen gemaakte rub netjes dezelfde hoeveelheid aangehouden
2x bbq-saus en ook hier precies dezelfde hoeveelheid aangehouden
1x spuitfles met enkel appelsap en beide om het uur voorzien met 5 'knijpen'
2x dezelfde hoeveelheid houtsnippers van een appelboom
2x appelsap met een heel klein beetje appelazijn om bij te voegen tijdens het inpakken
Het materiaal:
1x WSM 57cm voorzien van een zwarte DX2, met Dammers briketten
1x BGE XL voorzien van een groene (yep, daar gaan we al; een verschil) DX2, met houtskool van BGE.
Notitie; De BGE was het eerst aan de beurt dus de foto's laten telkens eerst de BGE zien!!
Alles klaarmaken zodat de ribbels erop konden en ik had er echt zin in, want hier al een paar maanden naar uitgekeken.


2014-11-01 Ribs 3-1-1 01 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 02 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 04 by Bidle, on Flickr
Maak kennis met twee opgerolde racks die inmiddels niet meer zijn,...

2014-11-01 Ribs 3-1-1 05 by Bidle, on Flickr
Q's op temperatuur dus houtsnippers erop gevolgd door de buikribben:

2014-11-01 Ribs 3-1-1 06 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 07 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 08 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 09 by Bidle, on Flickr
Oi oi,... heerlijk die rooklucht. De rook bleef mooi hangen en ik vond het prima en had het reuze naar mijn zin. Thuis moest natuurlijk iedereen even kijken naar mijn fantastische rooksignalen.


2014-11-01 Ribs 3-1-1 10 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 11 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 12 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 13 by Bidle, on Flickr
Na het spuiten doen beide het natuurlijk perfect, want ze worden goed in de gaten gehouden door de DX2's. Dit keer tussendoor weinig gewerkt want ook ik wilde niet te veel aan het toeval overlaten. Dus gewapend met de plantenspuit liep ik regelmatig op en neer.

2014-11-01 Ribs 3-1-1 14 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 16 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 15 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 17 by Bidle, on Flickr
De plantenspuit,.. overigens een echte aanrader en heb veel andere gehad!! Inmiddels is het weer zo ver dus spuiten maar:

2014-11-01 Ribs 3-1-1 18 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 19 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 20 by Bidle, on Flickr
Beide Bidle's doen goed hun werk en uiteraard i.c.m. de DX2's. Toch wel erg makkelijk die apparaten, zeker bij een vergelijking als deze.

2014-11-01 Ribs 3-1-1 21 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 23 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 22 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 24 by Bidle, on Flickr
Zoals te zien is, is het alweer bijna inpak tijd. Moet zeggen dat ik merk dat de buikribben tijdens het tweede uur er op de BGE er iets donkerder uit zagen. Iets wat me ook al opgevallen was bij het bereiden van "low&slow" kip. Dus benieuwd naar de huidige stand van zaken. Ik kan met zekerheid zeggen dat het goed ruikt en er ook al erg goed uit ziet.....

2014-11-01 Ribs 3-1-1 25 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 26 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 27a by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 28 by Bidle, on Flickr
intermezzo
Gelijk maar even de 'standaard' maiskolven gemaakt, zodat die straks op de Bidle05 klaar gemaakt kunnen worden. Via de link is het makkelijke recept te vinden: http://www.bbqgenootschap.nl/forum/bijgerechten/honey-corn/
Ondertussen doen de Q's het beide nog perfect op schema:

2014-11-01 Ribs 3-1-1 29 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 30 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 31 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 32 by Bidle, on Flickr
Het laatste uur is dan aangebroken dus uitpakken en de bbq-saus erop. Waarna een 20min Bidle05 kan worden opgestart voor de mais en dan maar ongeduldig aftellen. Hoe zouden ze er beide uitkomen,.......


2014-11-01 Ribs 3-1-1 33 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 34 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 35 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 36 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 37 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 38 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 39 by Bidle, on Flickr
En al snel werd het nog spannender, maar over niet al te lange tijd ben ik alweer alle foto's aan het uploaden en een verhaaltje aan het schrijven. Dus die twee minuten red ik ook nog wel.


2014-11-01 Ribs 3-1-1 40 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 41 by Bidle, on Flickr
H? h?, we zijn er en jullie inmiddels ook waarvoor dank. De bovenste is degene die uit de BGE komt en het plankje van IKEA.


2014-11-01 Ribs 3-1-1 42 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 43 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 44 by Bidle, on Flickr
Met vrouwlief afgesproken dat zij drie dezelfde stukken uit het midden zou snijden en deze op een bord zou plaatsen. Dit omdat het toch weleens zou kunnen zijn dat mijn voorkeur uitgaat naar de BGE,... het is immers niet voor niets mijn laatste investering qua Q. Zo gezegd, zo gedaan. Moet zeggen dat ze het er prachtig uitziet, want zie nagenoeg geen verschil en lijken wel exact dezelfde stukken,.... jullie een idee??
Precies 6 stukken,... helaas geen wedstrijdbakje in huis.


2014-11-01 Ribs 3-1-1 45 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 46 by Bidle, on Flickr
Dus nu de test,.... meteen is het duidelijk dat eentje erg goed is,.... en echt zowat precies goed,... Wow. Dus vol verwachting kijkend naar vrouwlief; en?? Dat is die van de WSM,.... wat?? Inderdaad ik voelde teleurstelling dus de keuze om haar te laten snijden was op zich geen verkeerd en leuk idee. Al snel liet ze blijken dat het een grapje was en dat ik de BGE het lekkerste vond.
De BGE versie was echt sappiger maar ook qua gaarheid echt nagenoeg perfect. Om eerlijk te zijn,... lekker cliche, de beste sessie tot nu toe. Om nog eerlijker te zijn, weet ik bijna zeker dat als de WSM rack nog een 15min langer ingepakt had gelegen dat deze nagenoeg hetzelfde zou zijn. Wellicht niet zo sappig, maar toch. Beetje zoals een TV in een winkel, daar zie je het verschil. Echter thuis aangekomen ben je dat al bijna weer vergeten.
Al met al was het een heerlijke dag en heb ik met name genoten van het bereiden. Bedankt voor het meelezen!!


2014-11-01 Ribs 3-1-1 47 by Bidle, on Flickr
Hieronder nog twee close-ups van eerst de BGE rack gevolgd door de WSM rack:

2014-11-01 Ribs 3-1-1 48 by Bidle, on Flickr

2014-11-01 Ribs 3-1-1 49 by Bidle, on Flickr