BasBQ
Beef en Steak

1e keer Short Ribs

 
 

diesel4666

Stoker
Berichten
437
Paar jaar geleden voor het eerst short ribs gegeten in een BBQ restaurant. Ik was zeer aangenaam verrast. Altijd in het achterhoofd blijven hangen en nu we ondertussen wat ervaring met low&slow hebben, werd het tijd om zelf eens short ribs klaar te maken.

Canadese grain-fed Black Angus aangeschaft. Paar dagen op voorhand laten ontdooien. Wat een mooie marmering! Maar toch ook nog veel vet moeten verwijderen, dat bovenop het vlies zat. 200g vet op een rib van 1400g. (En dan zat er nog een hele homp tussen het vlees in) Lijkt me veel, niet?

Ontdaan van de vliezen en dan ingerubd met peper, zout en wat look en beetje paprika.

's Morgens om 9u30 bbq aangemaakt en om 10u30 de rib erop gelegd. Bbq vrij constant rond de 120° kunnen houden tijdens de hele run. 14u30 ingepakt in alu folie. Dan ging de temperatuur vrij vlot de lucht in en zaten we snel aan 90°. Wat geprikt, maar nog niet botermals. Heeft nog bijna een uurtje opgelegen tot 95°.
Heeft in totaal dus 6u nodig gehad. Om 16u30 waren we dus sneller klaar dan voorzien.
Even laten uitdampen en dan ingepakt in de koelbox.
Rond 18u uitgepakt en verorberd samen met varkensbuikrib, koolsla en Hasselback patatten.

Resultaat was boterzacht vlees, met een (te?) machtige smaak. Miste klein beetje kruiding.
Ik was niet meer zo zwaar onder de indruk als indertijd in het restaurant. Het proefde echt wel heel vettig en in de mond voelde het wat blubberig aan. Totaal geen bite.
Had ik het mss wat groter in mijn hoofd gemaakt...? Of...?




05d5b555bfebd5e7d81de15235a731ec.jpg
97029b374b80508963b7003eea722b85.jpg
31faa20f23ef461de8d9cefd36add391.jpg
794728d2f9684f0bcb7ab0f85da37fe3.jpg
43e34b3350282b7496dd653b47ba1af0.jpg
476ed7f391bf36f76cd6d2e2f7e07e5e.jpg
0e1c03ced39386217fde00c2a17ee8a2.jpg
7063e480182aaee1ee9bf3742368a3c6.jpg
080102e1412e2100c75afde796421db8.jpg
9ec4e89c2e75a87cfda155a2143019fa.jpg
df3f5f582d932d14c4d5560dab034c2f.jpg
7158b1b3306b46e397e953576272c155.jpg
 
Denk dat je hem net te lang hebt laten liggen, en wat betreft de smaak geef je zelf eigenlijk het antwoord.
Peper, zout, knoflook, daar haal je vooral de smaken mee naar voren, wil je kruidiger zul je dit moeten toevoegen. (Een koffierub bijvoorbeeld)
 
  • Leuk
Waarderingen: Tom
Ziet er toch goed uit, jammer dat het tegen viel
 
Het ziet er super uit, jammer dat de smaak tegenviel.
Dat vet hoort bij het stuk vlees, kon je er niet omheen eten?
 
Denk dat je hem net te lang hebt laten liggen, en wat betreft de smaak geef je zelf eigenlijk het antwoord.
Peper, zout, knoflook, daar haal je vooral de smaken mee naar voren, wil je kruidiger zul je dit moeten toevoegen. (Een koffierub bijvoorbeeld)
Ik had wat schrik om teveel zout en peper te gebruiken. Lijkt wel of dat tijdens het proces afneemt in kracht. Volgende keer ga ik de pezo dus gewoon royaler toedienen.
Koffierub hadden we bij de laatste 2 keer core à l'os al gebruikt. Zeer lekker, maar ik wou nu wat anders.

Ik meen mij te herinneren dat hij bij het inpakken rond de 75° zat. Een uur later was dat al 90°
Dan heb ik wat geprikt met een satéstokje. Hier en daar was er wat lichte weerstand. Op de YouTube filmpjes lijken ze makkelijker te kunnen prikken.
Misschien had ik hem dan reeds moeten van het vuur halen???

Na klein half uurtje zat hij op 95°. Nog eens geprikt. Nog beetje weerstand. Daarna heeft hij nog eens een half uur opgestaan, maar niets meer in temperatuur gestegen. Vond ik raar...
Dan maar afgehaald.
 
Het ziet er super uit, jammer dat de smaak tegenviel.
Dat vet hoort bij het stuk vlees, kon je er niet omheen eten?
Voor alle duidelijkheid, hij was echt niet heel slecht. Maar ik denk dat het toch beter kan. Binnenkort nog maar eens proberen.

Uiteraard rond het vet gegeten. Ik vond gewoon dat deze ribben in verhouding best veel vet bevatten. Maar dat is misschien normaal dan.
 
Het stuk vlees was zeer goed dooraderd, echt nodig voor low and slow. Maar het kan zeker wel eens teveel zijn.
 
Ziet er wel uit als een heel mooi stukje vlees! Jammer dat tie niet super smaakte, hopen dat de volgende nog beter bevalt!
 
Terug
Bovenaan Onderaan