kamphuisbert
Kooltjesharker
- Berichten
- 129
Nu het weer kouder wordt is het ook weer tijd voor stamppot met rookworst. Toch maar eens gewaagd aan een zelf gedraaide en gerookte worst.
Rookworst kruiden en darmen online besteld en bij de slager 80/20 varkenssnippers gehaald. Door de gehaktmolen met de fijnste maalschijf en er vervolgens mooi homogene deeg van gekneed (helaas vergeten een foto te maken).
Vervolgens de darm gevuld met het worstopzetstuk. Een behoorlijk gemartel zo'n eerste keer, maar qua uiterlijk van de wordt niet ontevreden. 24 uur in de koelkast gedroogd.
De volgende dag de worsten 3,5 uur koud gerookt in de kamado. Ik heb hiervoor gewoon een csg gebruikt met beukenmot. Op internet las ik ook dat het met een paar kooltjes en chunks goed werkt. Heeft iemand daar betere ervaringen mee.
De worsten kwamen wat bleekjes uit de rook. Worsten gevacumeerd. Eentje de vriezer in en de ander sous vide gegaard tot een temperatuur van 78 graden.
Het eindresultaat:
Zoals te zien is de worst amper door de rook gekleurd. De algehele smaak was prima (stiekem vond ik de worst minder lekker dan een houdbare rookworst uit de supermarkt) en de rooksmaak was duidelijk aanwezig (dus ik vermoed dat ik niet te kort heb gerookt), maar het zag er toch minder appetijtelijk uit met het bleke kleurtje.
Er zijn vast mensen op het forum die ervaring hebben met rookworsten en suggesties hebben om de worsten meer kleur te geven. Tips voor een beter eindresultaat zijn meer dan welkom!
Al met al wel een hele leuke toevoeging aan de hobby!
Rookworst kruiden en darmen online besteld en bij de slager 80/20 varkenssnippers gehaald. Door de gehaktmolen met de fijnste maalschijf en er vervolgens mooi homogene deeg van gekneed (helaas vergeten een foto te maken).
Vervolgens de darm gevuld met het worstopzetstuk. Een behoorlijk gemartel zo'n eerste keer, maar qua uiterlijk van de wordt niet ontevreden. 24 uur in de koelkast gedroogd.
De volgende dag de worsten 3,5 uur koud gerookt in de kamado. Ik heb hiervoor gewoon een csg gebruikt met beukenmot. Op internet las ik ook dat het met een paar kooltjes en chunks goed werkt. Heeft iemand daar betere ervaringen mee.
De worsten kwamen wat bleekjes uit de rook. Worsten gevacumeerd. Eentje de vriezer in en de ander sous vide gegaard tot een temperatuur van 78 graden.
Het eindresultaat:
Zoals te zien is de worst amper door de rook gekleurd. De algehele smaak was prima (stiekem vond ik de worst minder lekker dan een houdbare rookworst uit de supermarkt) en de rooksmaak was duidelijk aanwezig (dus ik vermoed dat ik niet te kort heb gerookt), maar het zag er toch minder appetijtelijk uit met het bleke kleurtje.
Er zijn vast mensen op het forum die ervaring hebben met rookworsten en suggesties hebben om de worsten meer kleur te geven. Tips voor een beter eindresultaat zijn meer dan welkom!
Al met al wel een hele leuke toevoeging aan de hobby!