- Berichten
- 7.555
Beste BBQ-Vrienden!
De afgelopen drie weken hadden we vakantie en zijn we naar Het Griekse eiland Kreta geweest. Het was daar heet en zonnig en dat hadden we even nodig. Het afgelopen jaar is erg heftig geweest voor mij en ons gezin. Ik ben in een jaar tijd beide ouders verloren en tussendoor ook nog totaal onverwacht mijn schoonmoeder. Vanwege mantelzorgtaken zijn we met het gezin daardoor al twee jaar niet op vakantie geweest en hadden we grote behoefte om eens lekker weg te zijn en ontspanning te vinden.
Dus kwamen we hier terecht:
Een groot huis op Kreta, met een mooie veranda op het Noorden (hele dag schaduw) en uitzicht op de vallei waar boven ik drie weken lang geen wolk heb gezien. Dat was vooral erg heerlijk, maar soms ook wel een beetje te heet en zonning. Ik begrijp heel goed dat dat erg verwend klinkt, zeker als je eigen vakantie onlangs verregend is, maar de eerste dagen was het 42-44°C in de schaduw en dan is Sandertje niet veel waard.
Dan is het uitzicht ineens heel simpel:
We zijn met z'n viertjes en willen eigenlijk altijd verschillende zaken op vakantie, er moet altijd ergens water bij de wijn (die op Kreta trouwens ook formidabel is!) en wat mij deze keer over de streep trok was gevat in dit beeld:
Een gemetselde barbecue van een dikke twee meter breed met daarin een verplaatsbaar rek en veel van die klemroosters voor vis en kip en zo. Vanwege de zon en hitte en recente bosbranden had ik er altijd een emmer water bij in de buurt, maar ik heb bijna elke dag daar staan grillen en dat was heerlijk.
Ik weet dat veel nieuwe leden zich hier weer elke zomer aanmelden hier en aangeven dat ze klaar zijn met grillen en cremeren en dat ze nu het èchte barbecueën hebben ontdekt of willen leren. Ik ben zelf ook echt tot over mijn oren verliefd op mijn mooie groene ei, maar net als dat ik hou van mijn Auping bed van 220 lang, mijn Gispen stoel waar ik elke dag lekker in zit met een goede kop koffie uit de Quickmill en mijn tuintje waar ik tot laat naast mijn Feurhand olielampen kan zitten zonder een mug te zien... op vakantie ga je op avontuur en moet je je zien te redden met wat er dan voor handen is... ik dan hè, als er geen wifi is breekt de pleuris uit bij zoon en dochter.
Door de omvang, die rekken en het gebruik van lump charcoal werd dat voor mij due een braai-achtige ervaring en ik heb er echt van genoten! Ik had zoals altijd mijn favoriete tang mee, een goed koksmes en mijn thermapen en een setje van 4 steakmessen voor aan tafel. Met die basis kan je je overal ter wereld redden als Grillmaster! Dan kan je je familie voeden! En dat is mijn taak. Altijd. Ook op vakantie!
Toch had ik nog één andere doelstelling deze vakantie...
Er moest erg lekker veel gelezen worden... op het terras, op het strand, waar het maar even kon... ik heb ze allemaal uit!
Maar goed, daarvoor zijn we hier niet:
Er werd dus veel gegrild! Aanvankelijk hadden we een beetje een routine opgebouwd. We gingen een dagje naar het strand, lekker bij zo'n mannetje met parasols en strandbedden. Daar gingen we de hele dag liggen, op tijd eraf en je bedje verplaatsen in het bloedverziekend hete zand zodat we steeds de schaduw bleven vinden. Zoon Thijs en ik elke dag in de schaduw en alleen maar het water in om af te koelen en met een balletje te gooien... Mevrouw Foodporn en dochterlief elke dag wat vaker in de zon, goed smeren en lekker sunkissed worden. Het waren fijne beelden zullen we maar zeggen. Lekker met de Fam!
Dan gingen we laat lunchen bij verschillende tentjes op de boulevard. Heel goed betaalbaar en erg lekker. Verse vis is daar top, maar je kunt ook heerlijk pita gyros eten, mooie salades, gewoon lekker heerlijk! Na zo'n strand dagje gingen we langs de supers en haalde ik daar veel verse groentes en iets uit de diepvries (vaak goudbrasem) en even snel langs de meat market voor een verse variant: karbonaadjes, kipfilets, kluifjes, lamsvlees, alles was daar goed en kon worden gekoeld met de dorade-icepacks. Dan thuis een biertje en rustig de grill opstoken.
Er ging van alles op tijdens de vakantie, maar erg vaak met heerlijke vers gedroogde kruiden. Met name de thijm, rozemarijn en oregano was next-level. Vers gedroogd klinkt misschien een beetje paradoxaal, maar geloof me als je die kruiden ruikt, bijvoorbeeld echt goed vers gedroogde dille... het is echt zalig en lijkt voor geen fractie op die Silvo-shizzle van hier.
Rund is lastiger op Kreta, zag er niet top uit. Varken, lam en kip echter was super!
Ik maakte daar eigenlijk altijd een heerlijke salade bij. De basis was altijd paprika, komkommer, tomaat en dan afgetopt met feta en kalamata olijf. Beetje olijfolie en wat witte wijn azijn of citroensap. Heerlijk fris. De carbs liet ik vaak weg, heel soms een vers broodje erbij gegrild... maar het brood was erg zoet dus ging daar altijd veel olie grof zout op.
Kip maakte ik vaak meteen voor de volgende dag in een salade of met mayo en veel tomaat op een sandwich!
We hebben eigenlijk alle beesten wel geproefd, dit lammetje met tzatziki was ook fantastisch!
Ik maakte ook vaak een toetje van Griekse yoghurt (die lekkere romige 10% vet versie) met walnoten en thijmhoning. Echt zo zalig heb je dat daar nog nooit geproefd! Het enige echte nadeel van die mooie ruimte tuin waren de krekels... vanaf dag 1 daar een oorverdovende pest-herrie van die beesten. De eerste avond ontdekte we al dat het vanaf zonsondergang duidelijk werd dat het niet om krekels maar om cicades ging... wat maakt het uit, herrie is herrie? Nou die beesten zijn nogal stom en vliegen keihard op het licht af. Ketsen op je hor, een raam of je schouder en vallen dan schijndood uit de lucht op je terras... daar liggen de straat kratten op de loer - wij telden er zeker 10 verwanten in wit en cyperse patronen - die ze dan na even spelen en brommen verorberden... leuke taferelen. Dus dan maar vlug naar binnen... veilig achter het horregaas!
Mooie goudbrasems met een salade van gegrilde aubergines... ook zo zalig!
Die geuren van de vis werkten ook als een magneet op onze poezenvriendjes daar... echte rovers!
Als het soms na het strand toch nog te heet was hadden we op het terras een lekker verkoel plekje gemaakt, even lekker het zout afspoelen en een beetje afkoelen. Thijs was er dol op! Ik stond daar ook dagelijks in mijn blote snikkeltje maar daar zijn natuurlijk geen beelden van!
Het huis was gedateerd en had wel wat gebreken (met welgeteld 1 airco unit voor het hele pand was de USP airco in huis) een beetje maximaal uitgemolken bijvoorbeeld. En twee van de vier klassieke elektrische kookpitjes gaven sluiting en moest de groepenkast gereset... maar heej, we waren er lekker even uit! En daar ging het om. Dat hadden we nodig!
Gewoon lekker saampjes, weer genieten van elkaar, lekker eten en gezelligheid!
We gingen ook nog naar wat stadjes (Chania, Rethymno en Heraklion) om te shoppen (kennen jullie de Sephora?
en wisten jullie dat ze in Griekenland ook hele dure voetbalshirts van alle clubs van de wereld verkopen?
) maar gelukkig waren er ook altijd terrasjes waar je dan even kon bijkomen onder de bomen voor een mooie Griekse Koffie met een lekkere Metaxa ernaast?
Maar de hoofdmoot was dus lekker naar het strand en chillen met die billen.... het was zalig!
Misschien wel het lekkerste al die dagen was weer zo'n salade met wat gegrilde aubergines ernaast, een broodje met veel tzatziki en wat gegrilde octopus erbij. Daar maakte ik ook nog een lekker close-up van voor mijn vrienden hier! Want ik heb jullie ook erg gemist hoor lieverds!
Voor iedereen die nog mag of er al aan toe is, een hele fijne vakantie.... ik ben weer heerlijk opgeladen, blij met mijn eigen bed, douche en Groene Vriens, maar ik had dit voor geen goud willen missen!
Veel liefs!
Sander
De afgelopen drie weken hadden we vakantie en zijn we naar Het Griekse eiland Kreta geweest. Het was daar heet en zonnig en dat hadden we even nodig. Het afgelopen jaar is erg heftig geweest voor mij en ons gezin. Ik ben in een jaar tijd beide ouders verloren en tussendoor ook nog totaal onverwacht mijn schoonmoeder. Vanwege mantelzorgtaken zijn we met het gezin daardoor al twee jaar niet op vakantie geweest en hadden we grote behoefte om eens lekker weg te zijn en ontspanning te vinden.
Dus kwamen we hier terecht:
Een groot huis op Kreta, met een mooie veranda op het Noorden (hele dag schaduw) en uitzicht op de vallei waar boven ik drie weken lang geen wolk heb gezien. Dat was vooral erg heerlijk, maar soms ook wel een beetje te heet en zonning. Ik begrijp heel goed dat dat erg verwend klinkt, zeker als je eigen vakantie onlangs verregend is, maar de eerste dagen was het 42-44°C in de schaduw en dan is Sandertje niet veel waard.
Dan is het uitzicht ineens heel simpel:
We zijn met z'n viertjes en willen eigenlijk altijd verschillende zaken op vakantie, er moet altijd ergens water bij de wijn (die op Kreta trouwens ook formidabel is!) en wat mij deze keer over de streep trok was gevat in dit beeld:
Een gemetselde barbecue van een dikke twee meter breed met daarin een verplaatsbaar rek en veel van die klemroosters voor vis en kip en zo. Vanwege de zon en hitte en recente bosbranden had ik er altijd een emmer water bij in de buurt, maar ik heb bijna elke dag daar staan grillen en dat was heerlijk.
Ik weet dat veel nieuwe leden zich hier weer elke zomer aanmelden hier en aangeven dat ze klaar zijn met grillen en cremeren en dat ze nu het èchte barbecueën hebben ontdekt of willen leren. Ik ben zelf ook echt tot over mijn oren verliefd op mijn mooie groene ei, maar net als dat ik hou van mijn Auping bed van 220 lang, mijn Gispen stoel waar ik elke dag lekker in zit met een goede kop koffie uit de Quickmill en mijn tuintje waar ik tot laat naast mijn Feurhand olielampen kan zitten zonder een mug te zien... op vakantie ga je op avontuur en moet je je zien te redden met wat er dan voor handen is... ik dan hè, als er geen wifi is breekt de pleuris uit bij zoon en dochter.
Door de omvang, die rekken en het gebruik van lump charcoal werd dat voor mij due een braai-achtige ervaring en ik heb er echt van genoten! Ik had zoals altijd mijn favoriete tang mee, een goed koksmes en mijn thermapen en een setje van 4 steakmessen voor aan tafel. Met die basis kan je je overal ter wereld redden als Grillmaster! Dan kan je je familie voeden! En dat is mijn taak. Altijd. Ook op vakantie!
Toch had ik nog één andere doelstelling deze vakantie...
Er moest erg lekker veel gelezen worden... op het terras, op het strand, waar het maar even kon... ik heb ze allemaal uit!
Maar goed, daarvoor zijn we hier niet:
Er werd dus veel gegrild! Aanvankelijk hadden we een beetje een routine opgebouwd. We gingen een dagje naar het strand, lekker bij zo'n mannetje met parasols en strandbedden. Daar gingen we de hele dag liggen, op tijd eraf en je bedje verplaatsen in het bloedverziekend hete zand zodat we steeds de schaduw bleven vinden. Zoon Thijs en ik elke dag in de schaduw en alleen maar het water in om af te koelen en met een balletje te gooien... Mevrouw Foodporn en dochterlief elke dag wat vaker in de zon, goed smeren en lekker sunkissed worden. Het waren fijne beelden zullen we maar zeggen. Lekker met de Fam!
Dan gingen we laat lunchen bij verschillende tentjes op de boulevard. Heel goed betaalbaar en erg lekker. Verse vis is daar top, maar je kunt ook heerlijk pita gyros eten, mooie salades, gewoon lekker heerlijk! Na zo'n strand dagje gingen we langs de supers en haalde ik daar veel verse groentes en iets uit de diepvries (vaak goudbrasem) en even snel langs de meat market voor een verse variant: karbonaadjes, kipfilets, kluifjes, lamsvlees, alles was daar goed en kon worden gekoeld met de dorade-icepacks. Dan thuis een biertje en rustig de grill opstoken.
Er ging van alles op tijdens de vakantie, maar erg vaak met heerlijke vers gedroogde kruiden. Met name de thijm, rozemarijn en oregano was next-level. Vers gedroogd klinkt misschien een beetje paradoxaal, maar geloof me als je die kruiden ruikt, bijvoorbeeld echt goed vers gedroogde dille... het is echt zalig en lijkt voor geen fractie op die Silvo-shizzle van hier.
Rund is lastiger op Kreta, zag er niet top uit. Varken, lam en kip echter was super!
Ik maakte daar eigenlijk altijd een heerlijke salade bij. De basis was altijd paprika, komkommer, tomaat en dan afgetopt met feta en kalamata olijf. Beetje olijfolie en wat witte wijn azijn of citroensap. Heerlijk fris. De carbs liet ik vaak weg, heel soms een vers broodje erbij gegrild... maar het brood was erg zoet dus ging daar altijd veel olie grof zout op.
Kip maakte ik vaak meteen voor de volgende dag in een salade of met mayo en veel tomaat op een sandwich!
We hebben eigenlijk alle beesten wel geproefd, dit lammetje met tzatziki was ook fantastisch!
Ik maakte ook vaak een toetje van Griekse yoghurt (die lekkere romige 10% vet versie) met walnoten en thijmhoning. Echt zo zalig heb je dat daar nog nooit geproefd! Het enige echte nadeel van die mooie ruimte tuin waren de krekels... vanaf dag 1 daar een oorverdovende pest-herrie van die beesten. De eerste avond ontdekte we al dat het vanaf zonsondergang duidelijk werd dat het niet om krekels maar om cicades ging... wat maakt het uit, herrie is herrie? Nou die beesten zijn nogal stom en vliegen keihard op het licht af. Ketsen op je hor, een raam of je schouder en vallen dan schijndood uit de lucht op je terras... daar liggen de straat kratten op de loer - wij telden er zeker 10 verwanten in wit en cyperse patronen - die ze dan na even spelen en brommen verorberden... leuke taferelen. Dus dan maar vlug naar binnen... veilig achter het horregaas!
Mooie goudbrasems met een salade van gegrilde aubergines... ook zo zalig!
Die geuren van de vis werkten ook als een magneet op onze poezenvriendjes daar... echte rovers!
Als het soms na het strand toch nog te heet was hadden we op het terras een lekker verkoel plekje gemaakt, even lekker het zout afspoelen en een beetje afkoelen. Thijs was er dol op! Ik stond daar ook dagelijks in mijn blote snikkeltje maar daar zijn natuurlijk geen beelden van!
Het huis was gedateerd en had wel wat gebreken (met welgeteld 1 airco unit voor het hele pand was de USP airco in huis) een beetje maximaal uitgemolken bijvoorbeeld. En twee van de vier klassieke elektrische kookpitjes gaven sluiting en moest de groepenkast gereset... maar heej, we waren er lekker even uit! En daar ging het om. Dat hadden we nodig!
Gewoon lekker saampjes, weer genieten van elkaar, lekker eten en gezelligheid!
We gingen ook nog naar wat stadjes (Chania, Rethymno en Heraklion) om te shoppen (kennen jullie de Sephora?


Maar de hoofdmoot was dus lekker naar het strand en chillen met die billen.... het was zalig!
Misschien wel het lekkerste al die dagen was weer zo'n salade met wat gegrilde aubergines ernaast, een broodje met veel tzatziki en wat gegrilde octopus erbij. Daar maakte ik ook nog een lekker close-up van voor mijn vrienden hier! Want ik heb jullie ook erg gemist hoor lieverds!
Voor iedereen die nog mag of er al aan toe is, een hele fijne vakantie.... ik ben weer heerlijk opgeladen, blij met mijn eigen bed, douche en Groene Vriens, maar ik had dit voor geen goud willen missen!
Veel liefs!
Sander
Laatst bewerkt: