Beef en Steak

Brisket op een niet geschikte bbq!!

Robster

Tondelzoeker
Berichten
5
Brisket voor de 2de keer,

na 1 eerdere poging tot het maken van een brisket (mislukt) nu een 2de poging op de zelfde bbq.

Allereerst een mooie brisket besteld bij bbq quality het was angus flat brisket van 3,5 kilo.

Het was een mooi lean stuk vlees.

Ik liep niet over van het zelfvertrouwen aangezien het de eerste keer mislukt was, wat me alwel duidelijk was was dat ik er de vorige keer te makkelijk over gedacht had, bijvoorbeeld geen temperatuur gemeten 🫣, dit keer heb ik gezorgd dat ik dat wel kon doen!!

Het meten heeft me dit keer veel duidelijkheid opgeleverd waarover later meer.

Gisteren zaterdag middag begonnen met de brisket run, het regende gestaag hier in het noorden!

De brisket,
IMG_2591.jpeg


De bovenkant getrimd,
IMG_2593.jpeg


De onderkant getrimd,
IMG_2594.jpeg


De brisket geïnjecteerd met runderbouillon,
IMG_2595.jpeg


De brisket ingesmeerd met mosterd en een rub van SPG toegevoegd (boven en onderkant),
IMG_2599.jpeg


Laten intrekken onder een insecten hor,
IMG_2598.jpeg


De bbg naar de 120 graden gebracht wat niet makkelijk ging,
IMG_2601.png


En uiteindelijk de brisket op de bbq gelegd en de kap dicht gedaan,
IMG_2602.jpeg


Vanaf het moment dat we de brisket op de bbq hadden gelegd kwamen we in een niet te winnen gevecht met de bbq om hem op een juiste constante temperatuur te houden!!

Het gaat gewoon niet in zo’n dunwandige pruts bbq, het was of te hoog of het zakte razendsnel en als je de kap open deed om het vuur weer op te bouwen was je alle hitte kwijt.

Verder regende het als een malle dus daar stond je in de regen continue briketten aan te steken!😂

Ik heb toen besloten hem zo lang mogelijk op de bbq te houden voor een rook ring en ‘m daarna binnen verder te doen in de oven om hopelijk toch een redelijk resultaat te halen!

Na drie uur was ons breekpunt gehaald en hebben we de brisket naar binnen gehaald en nog niet ingepakt in de oven gedaan op 110 graden.

Na 4,5 uur hebben we de brisket ingepakt en terug in de oven gelegd,
IMG_2610.jpeg


Na 8,5 uur totaal was/is dit het eindresultaat,
IMG_2611.jpeg


Uiteindelijk ben ik zeer verrast 😮 want hij is eigenlijk gewoon goed gelukt met al dat kunst en vliegwerk en hij heeft zelf nog een leuk rook 💨 ringetje,
IMG_2612.jpeg


Hij smaakt goed, het doet me denken aan draadjesvlees en iedereen vind het lekker, mn vrouw, dochter en de buurman, dus eigenlijk een dikke prima,
IMG_2613.jpeg


Eind conclusie,

Om een brisket te maken heb je een zeer goede bbq nodig, zo’n dunwandig goedkoop bbqtje wat wij hebben gaat gewoon niet.

Zou ik het nog een keer doen, nee op deze manier niet, ik heb nog teveel andere vleesjes die ik wil maken!

Gebruik ik deze bbq nog weer, nee dat ook niet ik heb mn buik vol van dit ding, deze gaat naar de buurman aangezien ik net een nieuw speeltje heb besteld wat deze week al binnen komt want ga ik door met bbq-en, zeker weten!!😎

Het nieuwe speeltje,
IMG_2614.webp
 
Toch nog gelukt. Maar dan wel in de oven.
Ziet er zo op de foto vrij droog uit maar dat kan bedrog zijn. Een rookring heeft totaal niks te maken met BBQ kunde, meesterschap of whatever. Dat is een chemisch proces dat zich voor kan doen met rookhout, maar zonder kan het ook gebeuren, sterker nog je kan zelf een rookring creëren.
Vandaar dat de juryleden op KCBS (Kansas City Barbeque Society) wedstrijden erop worden gewezen NIET op een rookring te jureren.
Heeft niks met de kunde van de pitmaster te maken.
Overigens ga je op je nieuwe speeltje geen
nieuwe brisket flat van 3,5 kilo kunnen maken een PP van 2 kilo wordt al krap denk ik.
 
Vond hem op de foto er ook een beetje droog uitzien.

Maar fijn dat ie nu wel goed is gelukt.

Hier nu een stuk procoreur klaar aan het maken als brisket, verslag volgt
 
Het was echt niet te doen op die bbq van ons dus gelukkig heeft de oven er voor gezorgd dat er toch nog een resultaat is geboekt, dus ik zie het als een bbq/oven brisket.

Ik heb de post ook niet bedoeld als kijk ons eens bbq-en 🥴, maar meer om mensen te waarschuwen als je niet de juiste bbq hebt begin er niet aan, verder mocht je het toch doen kan de oven je redden!

Het klopt wel dat de sappen niet uit de brisket druipen maar te droog is ie niet, hij smaakt gewoon goed en bij het eten met wat jus is het eigenlijk gewoon goed.

Wat betreft brisket maken ben ik er wel even klaar mee, het zijn dure stukken vlees en de tijd die je er mee bezig moet zijn is mij door gezondheids redenen teveel, dus op brisket is de nieuwe kamado niet uitgezocht.

We zijn maar met zn tweeën hier thuis dus daarvoor moet de nieuwe kamado genoeg zijn, ik heb m vooral gekocht om weer eens een andere manier van bbq-en te onderzoeken en verder is ie handig om savonds even snel het vlees van onze gewone avond maaltijd op te maken waardoor we vaker een stukje vlees met bbq smaak kunnen eten!

Ik blijf over het algemeen lekker simpel maar vaak bbq-en en af en toe probeer ik eens wat, meer is het niet.

Wel uit jou post weer wat geleerd betreft de rook ring, ik leer met plezier heel wat bij sinds ik hier lees, erg leuk!😎
 
Hij zag er inderdaad droog uit, maar het belangrijkste blijft toch de smaak. En als iedereen het lekker vond en er van heeft genoten dan is je doel toch bereikt?
 
Terug
Bovenaan Onderaan