Beef en Steak

Kippie op een zetel

 
 
 

Ruud H

Pitmaster
Berichten
759
Gisteren was het weer eens tijd voor een stukkie kiep... Daags van te voren de kip in een mooie brine gelegd.. Na 12 uurtjes zwemmen, afgespoeld, afgedroogd en lekker even laten liggen in de koeling. 's Middags lekker een jasje van Noskos the Jerk gegeven en samen met de inhoud van een blikje Radler op haar zetel gehesen..
1000032983.jpg

1000032984.jpg

Samen met wat aardappelbolletjes in een skillet gezet.. 170 graden in de dome.. Na kleine twee uurtjes was de dame prima op temperatuur en kleur!

1000032994.jpg


Dit was by far de goeiste kiep op zetel die ik gemaakt heb... Sappig, vol van smaak. Zoet zout zuur... De smaak van de zomer ofzo? 😉
1000032996.jpg

Deze foto zegt wel genoeg denk ik...
 
Mooie malse kip Ruud!
De allergoeiste tot nu toe zeg je. Wat was je zoutpercentage van de brine, en had je er nog kruidjes in?
heb je het vel nog speciaal behandeld om het weer eetbaar te maken?
 
Mooie malse kip Ruud!
De allergoeiste tot nu toe zeg je. Wat was je zoutpercentage van de brine, en had je er nog kruidjes in?
heb je het vel nog speciaal behandeld om het weer eetbaar te maken?
Mooie vragen Ewald,

De kip was een heerlijke maiskip trouwens

de brine had ik gevonden op het interwebs gevonden. (de basis)
1 liter water
60 gr zeezout
60 gr basterdsuiker
1 eetl gemalen zwarte peper.
4 laurierlaadjes
3 eetlepels gehakte knoflook, (improba, had geen verse meer in huis).
2 eetlepel ui granulaat
Ik had er zelf nog wat gedroogde bieslook en gedroogde oregano bij gedaan en chilivlokken uit de losse pols.

Dit alles zachtjes aan de kook gebracht en toen suiker en zout opgelost waren, twee liter koud water toegevoegd. Nog even verder af laten koelen tot graad of 20 en toen de kip laten zwemmen.

met de huid niks gedaan dan rubben,

20 minuten voor tijd wel even paar keer ingesmeerd met honing opgelost in rijstolie.
 
Mooie vragen Ewald,

De kip was een heerlijke maiskip trouwens

de brine had ik gevonden op het interwebs gevonden. (de basis)
1 liter water
60 gr zeezout
60 gr basterdsuiker
1 eetl gemalen zwarte peper.
4 laurierlaadjes
3 eetlepels gehakte knoflook, (improba, had geen verse meer in huis).
2 eetlepel ui granulaat
Ik had er zelf nog wat gedroogde bieslook en gedroogde oregano bij gedaan en chilivlokken uit de losse pols.

Dit alles zachtjes aan de kook gebracht en toen suiker en zout opgelost waren, twee liter koud water toegevoegd. Nog even verder af laten koelen tot graad of 20 en toen de kip laten zwemmen.

met de huid niks gedaan dan rubben,

20 minuten voor tijd wel even paar keer ingesmeerd met honing opgelost in rijstolie.

Bedankt voor de update, dit is heel belangrijk want brining is echt trial and error, alle bevindingen en percentages opschrijven.
in tegenstelling tot equilibrium pekelen (curing) wat wij doen met afgepaste hoeveelheid zout waarbij je dus eigenlijk niet kunt overzouten is het bij een brine de tijd die bepaalt hoe zout het wordt. Een brine is voor korte tijden (max. 8 tot 12 uur) en een cure voor lange pekeltijden.
Hoe korter de brine periode hoe hoger je zoutgehalte van je brine kan zijn.
Ik zit meestal op een 8% zoutgehalte brine voor een 3 uur brine en 5% zoutgehalte voor een 8 uur brine
 
Terug
Bovenaan Onderaan