- Berichten
- 5.995
Olijfolieboetiek.be ook gewoon vanuit Nederland te bestellen en eenvoudig met iDeal betalen.
Extra Vergine Olijfolie of afgekort EVO is een veel gebruikte olie in onze keukens/eten.
Met name in de Franse en Mediterrane keukens is olijfolie onmisbaar.
Mijn interesse voor extra vergine olijfolie werd echt gewerkt toen ik voor het eerst kennis maakte met het Spaanse merk Valderama, en een fles Arbequina Olijfolie kocht, mede omdat 3 Michelin sterren chef Jonnie Boer (RIP) deze ook gebruikte in zijn keuken.
Een aantal jaren later een olijfolie proeverijtje gedaan met een Engels mede KCBS Jurylid Andy Williams tijdens het BBQ contest: Black Forest Smoke & Wine Festival in Bad Bellingen (DE).
Dit betrof een proeverijtje van Griekse juweeltjes van EVO’s met vergelijkbare fruitige smaak.
Aangezien er een periode is geweest dat Arbequina olijfolie van Valderama niet of nauwelijks verkrijgbaar was, door voor mij onbekende reden, ben ik gaan zoeken naar een ander merk/leverancier.
Zo kwam ik terecht bij de webshop van de Olijfolieboetiek in België https://www.olijfolieboetiek.be
Zij verkopen mooie extra vergine olijfolie van topkwaliteit, milde en sterke uit Spanje, Italië en Griekenland.
Ook vanuit Nederland bij de olijfolieboetiek webshop te bestellen, en je kunt gewoon met iDeal betalen.
De olijfolie waar ik erg van onder de indruk ben is nog steeds de Spaanse Arbequina, bij de olijfolieboetiek te koop van het merk ORO Del Desierto.
Dit is een zalige milde en fruitige olijfolie. Een allrounder, geschikt om koud en warm (210 gr. C) te gebruiken.
De olijfolieboetiek verkoopt ook een mooie coupage van ORO Del Desierto, dat is een samengestelde Spaanse EVO van 3 verschillende soorten olijven.
De coupage is een zachte olijfolie, een ietsje sterker dan de 100% Arbequina maar nog erg zacht van smaak en niet overheersend. Deze olie heeft al verschillende prijzen gewonnen.
Hoe herken je een goede extra vergine olijfolie:
Geur: Een zuivere olijfolie ruikt naar groen, vers gemaaid gras, fris en fruitig, niet muf
Smaak: De smaak van een groentetuin, een zeer weinig tot beetje bitter en heel licht prikkelend in de keel zijn goede indicaties.
Prijs: Kies voor een zuivere EVO, die vind je niet onder de 20 euro per liter.
Ingrediënten: Een EVO mag maximaal 0,8 % vrije vetzuren bevatten, beste onder de 0,5%
ORO Del Desierto Extra Virgin olijfolie 100% Biologisch
Arbequina Olijf, ZACHT
Lechin Olijf, MILD
Hojiblanca Olijf, MEDIUM STERK
Picual Olijf, EXTRA STERK
Coupage BIO Extra Virgin ; mengsel van : Hojiblanca 20%, Arbequina 20% en Picual 60%
Opmerking:
In de Aziatische keuken wordt normaal gesproken geen EVO gebruikt, de smaken combineren ook niet goed met elkaar, tenzij je een neutrale geraffineerde supermarkt olijfolie gebruikt, maar veel beter is het om voor de Aziatische keuken een neutrale olie te gebruiken zoals, arachideolie (pindaolie), sojaolie, kokosolie, rijstolie of zonnebloemolie voor warme bereiding (bakken) en een smaakvolle (100%!)sesamolie achteraf of bijvoorbeeld in een marinade.
Ik deel deze informatie omdat ik van goede smaken houd en mooie producten met jullie wil delen – en omdat ik hoop dat jullie er net zo van kunnen genieten.
Ik heb hier geen financieel belang bij.