- Berichten
- 2.982
Gevulde patrijs met spitskoolstampot 

.
Iets wat ik al langer wilde maken, dus waarom niet met het thema van deze maand. Gevulde patrijs... Wild? Nou ja, semi-wild, want deze gewone sloeber kiest voor de betaalbare roodpootpatrijs een niet voor de veel duurdere, moeilijk verkrijgbare, grijze variant. De roodpootpatrijs wordt in Engeland massaal als kuiken in mei - juni, uitgezet. Om vervolgens in de rasternatuur op te groeien en vervolgens voor veel geld bejaagd te worden. Helemaal wild is het niet, maar dat is tegenwoordig maar slechts een klein deel dat in de winkel ligt.
Enfin, tot zover over de herkomst. Omdat ik ze wil ontbenen en daarna vullen, maak ik eerst een farce met champignons, gemengd gehakt, hazelnoten, room, ei en wat Italiaanse kruiden.
Oops
Hierna dek patrijzen ontbenen,, dat doet de gemiddelde poelier niet beter, al zeg ik het zelf
.
Vullen met de farce en dichtbinden met spek..
Ergens tussendoor had ik de bbq al aangemaakt. Niet wachten totdat de bbq op temperatuur is, maar gelijk bij het opwarmen de patrijzen met wat rookhout er op voor ongeveer 15 minuten.
Hierna er afgehaald en de temperatuur laten oplopen naar 180 graden.
En dan rustig aanbraden totdat de borst 65 graden is. Even laten rusten, waarbij de temperatuur nog iets verder op loopt.. Maar veel verder hoeft van mij niet, want het wordt snel te droog.
Nog een rodewijnsaus gemaakt.
En dan als begeleiding een simpele spitskoolstampot met mascarpone, mosterd en scarmorza
.
Wat vinden we er van? Nou, ik heb slechter gegeten hoor
. Erg lekker, maar als ex-poelier mag ik het zeggen, het verschil met een kwartel is er nauwelijks. Alleen is dat geen wild
.
Heerlijk potje zo.



Iets wat ik al langer wilde maken, dus waarom niet met het thema van deze maand. Gevulde patrijs... Wild? Nou ja, semi-wild, want deze gewone sloeber kiest voor de betaalbare roodpootpatrijs een niet voor de veel duurdere, moeilijk verkrijgbare, grijze variant. De roodpootpatrijs wordt in Engeland massaal als kuiken in mei - juni, uitgezet. Om vervolgens in de rasternatuur op te groeien en vervolgens voor veel geld bejaagd te worden. Helemaal wild is het niet, maar dat is tegenwoordig maar slechts een klein deel dat in de winkel ligt.
Enfin, tot zover over de herkomst. Omdat ik ze wil ontbenen en daarna vullen, maak ik eerst een farce met champignons, gemengd gehakt, hazelnoten, room, ei en wat Italiaanse kruiden.
Oops

Hierna dek patrijzen ontbenen,, dat doet de gemiddelde poelier niet beter, al zeg ik het zelf

Vullen met de farce en dichtbinden met spek..
Ergens tussendoor had ik de bbq al aangemaakt. Niet wachten totdat de bbq op temperatuur is, maar gelijk bij het opwarmen de patrijzen met wat rookhout er op voor ongeveer 15 minuten.
Hierna er afgehaald en de temperatuur laten oplopen naar 180 graden.
En dan rustig aanbraden totdat de borst 65 graden is. Even laten rusten, waarbij de temperatuur nog iets verder op loopt.. Maar veel verder hoeft van mij niet, want het wordt snel te droog.
Nog een rodewijnsaus gemaakt.
En dan als begeleiding een simpele spitskoolstampot met mascarpone, mosterd en scarmorza


Wat vinden we er van? Nou, ik heb slechter gegeten hoor


Heerlijk potje zo.