BasBQ
Beef en Steak

Tips/ advies 1ste keer gebruik rotisserie LetzQ

 

2dehans

Kooltjesharker
Berichten
164
Rotweer dit weekend dus wat is er mooier om je net unboxed rotisserie van LetzQ te gaan gebruiken. :) In een vorige post al wat tips gevraagd over verschillende merken maar aangezien deze goed uit de bus kwam tegen een nette aanbiedingsprijs van 185 euro deze aangeschaft.
Moet zeggen dat de ring super netjes afsluit op de KJ classic 1. Door de veer van dit type en gewicht van de deksel sluit hij perfect aan. Meteen een mandje van Napoleon erbij aangeschaft. Leuke van dit mandje vind ik de extra schotjes in de mand. Wel viel me op dat je de boutjes niet geheel vast kunt draaien omdat ze dan haaks op de spit staan en tegen de rand van de Letzq rand komen. Kwart slag terug en mand blijft vast aan spit en pen draait weer vrij rond.

Nu even mijn vraag voor de eerste sessie:

Dacht koop meteen een goede kip, Kemper landhoen van 1.6KG. Ik zag een leuk filmpje waarin ze een kip vooraf injecteerde zodat hij sappiger bleek. Mix van water, kipboullion, citroengras, gember en laurierblaadje. Nu vroeg ik mij af.. prima natuurlijk.. maar haal je hiermee dan niet de "smaak flavor van de biologische kip" weg... en had ik dan niet gewoon ook een supermarkt kip kunnen halen :)

Vraagje twee gaat om de kolen. Ik heb een mand met scheidingsrek. Het valt me op dat je op deze manier niet erg veel kolen kwijt kunt. Is dat met 1 sessie wel voldoende of wordt dat bij vullen. Als je dat laatste doet krijg je soms ontbranding rook en dat vind ik minder. Wat is jullie tip:
- halve mand gewoon meer vullen
- tussen rek eruit en meer erbij
- hele mand eruit en originele plaatje erin zodat je meer een " muurtje". kunt stapelen van de bodem tegen de wand aan

Mss ook niet zo handig meteen een duurdere kip te gaan kopen voor een eerste keer... anders had ik het proefondervindelijk kunnen ondergaan.. aan de andere kant.. gewoon doen en je BBQ buddy om advies vragen kan ook :)

Thxs

jGxWVMOETReHqUVwHG9kcw.jpg


fullsizeoutput_4504.jpeg
 
Vraagje twee gaat om de kolen. Ik heb een mand met scheidingsrek. Het valt me op dat je op deze manier niet erg veel kolen kwijt kunt. Is dat met 1 sessie wel voldoende of wordt dat bij vullen. Als je dat laatste doet krijg je soms ontbranding rook en dat vind ik minder. Wat is jullie tip:
- halve mand gewoon meer vullen
- tussen rek eruit en meer erbij
- hele mand eruit en originele plaatje erin zodat je meer een " muurtje". kunt stapelen van de bodem tegen de wand aan
Optie 2 wat mij betreft: tussenschot eruit en mand helemaal vullen. Wat niet nodig is bij een sessie blijft over en vul je de volgende keer weer aan. De mand zorgt ervoor dat er zuurstof tussen kolen en wand kan en zorgt voor een betere verbranding.
 
Heb ook de letzq met hezelfde mandje.
Probleem met schroeven had ik ook.als je ze juist draait opgelost.
Voor de kolen ga ik voor halve mand.aan de kant waar kolenmand leeg is halve lekbak en het spit van de kolen af laten draaien.
Wat er van je vlees afdruipt word dan opgevangen in lekbak.
En verbrand niet in je kolen .
 
- Zo een half mandje kolen is voldoende voor een kip. Erlangs kan je een bakje zetten om het vet op te vangen. Laat het spit naar de richting van het bakje draaien, dan valt het meeste vet in het bakje. (Er valt zeker ook nog vet op de kolen helaas)

- Ik heb nog nooit een kip geïnjecteerd. En het resultaat was toch steeds enorm sappig. Veel sappiger dan van de kippenboer. Ik zou dus niet de moeite doen. Een kwaliteitsvolle kip vind ik wel belangrijk, en die heb je al.

- Als extra tip zou ik aanraden om ook kruiden aan te brengen onder de huid. Daar maakt de kippenboer geen tijd voor, maar geeft wel een beter resultaat.

Succes!
 
Voor de kip, zoals hierboven ook benoemd is. Een kruidenmengsel onder de huid aanbrengen. Ik had kruiden met roomboter gemengd. Alles wat je over hebt met wat schijfjes citroen (onze voorkeur) in de kip zelf gooien.

Smullen maar😋

20210524_165859.jpg
 
Heb ook de letzq met hezelfde mandje.
Probleem met schroeven had ik ook.als je ze juist draait opgelost.
Voor de kolen ga ik voor halve mand.aan de kant waar kolenmand leeg is halve lekbak en het spit van de kolen af laten draaien.
Wat er van je vlees afdruipt word dan opgevangen in lekbak.
En verbrand niet in je kolen .
Ik doe precies dit qua kolen, ook met tussenschotje. Werkt voor mij perfect. Je hebt meer dan genoeg, tenzij je een hele roedel kippen achter elkaar gaat braden. Ik plaats de kolen overigens aan de voorkant, zodat de trek erdoorheen gaat. Eerste keer had ik ze aan de achterkant en toen ging het amper aan.

Mijn spit (monolith) laat bij de openingen van de spiezen best wat zuurstof door. Hou daar rekening mee bij het openen van je andere schuiven.
 
thxs all.. met deze tips moet het wel lukken :=-)
Vrijdag staat vaak op het menu " aardappelreepjes in een dressing van olijfolie/ei/mosterd peper en zout.. of te wel PATAT
Daar passen hotwings wel bij... gaat zondag het hele kip experiment beginnen. Zal nog even een foto achterlaten.
 
Heb ook de letzq met hezelfde mandje.
Probleem met schroeven had ik ook.als je ze juist draait opgelost.
Voor de kolen ga ik voor halve mand.aan de kant waar kolenmand leeg is halve lekbak en het spit van de kolen af laten draaien.
Wat er van je vlees afdruipt word dan opgevangen in lekbak.
En verbrand niet in je kolen .
Ik heb ook de LetzQ spit maar deze draait maar 1 kant op (naar voren)
 
De kop is er af.. de eerste x rotisserie is een feit. Vandaag begonnen met het mandje.. moest deze handige optie thuis nog even "verkopen" en aangezien die veel van groente houdt daarom gekozen voor de mand.
Letzq is een top ding voor de KJ1. Sluit perfect af ivm eigen gewicht van de deksel. Prima kwaliteit en motor is echt geruisloos. Het aan/uit knopje had wat groter gemogen maar verder niets op aan te merken.

Napoleon mandje is ook top. Sluit goed af. Moertje kan beter maar blijft goed zitten op de vierkante spit. Deksel sluit netjes af en alles blijft erin. Kon redelijk wat in. Zaten denk ik 2 kilo chicken wings in.

Resultaat.
De kip was super mals en sappig. Alleen totaal geen krokant laagje. Ik had de dome temp rond 180 graden. Rub op droge wings.
En via half gevulde mand.. soort combi direct/ indirect. Ik denk een volgende keer toch een hele mand en mss temp wat hoger of althans de laatste 15 min. Bereidingtijds was nu omstreeks 45 min. Niet gekozen om weer terug in de mand te doen met saus... dat gewoon in de schaal gehusseld.
De groente.. die was mega lekker. Diverse soorten en sommige ivm hardheid even voorgekookt. Lekkere rub erop een 10 min in de mand. Feest was dat. Afgemaakt met een dressing en aan tafel.
Patat uit de airfryer voor het eerst... dus hele tafel was een try out en prima bevallen.

Zondag een extra eter.. dan gaan er twee kippen op het spit.. kijken hoe dat gaat ...

tfsLVDYKQcmZEKBNz7VVew.jpg


dwLDHReZQNSw7I0eWEBXBA.jpg


GkJ+ukkAQpacMYVVGXsueg.jpg


nOfwxTuSRGi0sVA13VkP%Q.jpg


uoMdM3HTQ6SAcrJRDjQ%0A.jpg
 
De kop is er af.. de eerste x rotisserie is een feit. Vandaag begonnen met het mandje.. moest deze handige optie thuis nog even "verkopen" en aangezien die veel van groente houdt daarom gekozen voor de mand.
Ziet er goed uit!!

Dank je voor deze bijdrage met foto’s, want ik moest thuis de aankoop van een rotisserie nog verkopen … en toen ik deze foto’s liet zien vond ze het ook een goede aankoop incl. mandje! 🤣
Nu dus een goede aanbieding zoeken en het ijzer smeden als het heet is 😇
 
Ziet er goed uit!!

Dank je voor deze bijdrage met foto’s, want ik moest thuis de aankoop van een rotisserie nog verkopen … en toen ik deze foto’s liet zien vond ze het ook een goede aankoop incl. mandje! 🤣
Nu dus een goede aanbieding zoeken en het ijzer smeden als het heet is 😇
Wat al eerder is geschreven op dit forum HAD vuurenrook hem in de aanbieding voor 149 op blackfriday. Heb ze nog gemaild maar dat zit er voorlopig niet in. Internet afgestruind en vooralsnog 185 was de "goedkoopste" bij:
Verder geen connecties met dat bedrijf hoor.. levering was trouwens wel snel en volgens afspraak. Mandje is via diverse sites te verkrijgen. Collega van mij heeft een zelfde combi gekocht en deze gehaald bij intratuin.
 
Zo, die aankoop heb je even netjes gerechtvaardigd! Heerlijk!
 
Heb je toch een mooie deal gevonden👌
 
Mooie bordjes zo👌
Voor je wings zou je het laatste kwartier ook je dome open kunnen laten zodat ze wat meer hitte krijgen.
 
Mooie bordjes zo👌
Voor je wings zou je het laatste kwartier ook je dome open kunnen laten zodat ze wat meer hitte krijgen.
Check.. ik ga ze idd een volgende x even wat heter/ langer laten ronddraaien.. probeer ook ff een hele kolenmand onder de mand ipv een halve.. kijken wat dat doet. .. let you know
 
Dit ziet er prima uit.
Ik gebruik nog altijd met spitje op de W57.
Tzt haal ik er wel eens eentje voor het groene ei.
 
Terug
Bovenaan Onderaan