BasBQ
Beef en Steak

Nieuwkomer Kamado flaters.

Free2be

Sprokkelaar
Berichten
33
Beste BBQ liefhebbers, ook mijn beurt om me hier even voor te stellen. Koppel die pas een Kamado Joe classic III hebben aangeschaft, na wikken en wegen welk merk en type. Zich hebben laten adviseren door een BBQ handel in Zelem. Het kleinood ging verpakt juist in mijn Partner bestelwagen, richting het thuisfront, Hasselt. Razend benieuwd naar de beleving, het rode geval opgestart en laten opwarmen en terug afkoelen. s'Avonds met het water in de mond er mijn eerste stapjes op gezet en wat spek, worstjes, kotelet en biefstukje gebakken..Dit ging vrij goed.

Na deze sessie, kwam er een brood aan te pas..dit liep vreselijk mis, de zaak wilde maar niet hoger gaan dan 150°C, dus een rondje vuilbak. De dag erna een pizza, idem verhaal, geen mogelijkheid om de zaak op te stoken tot 250°C! Weer vuilbak materiaal!
Dan maar ribbetjes, wat zou hiermee kunnen misgaan..De slow roller opnieuw gemonteerd en de hele toko opgestart..het baby ribbetje in gerubt en bakken maar..na 3h het zaakje in zilverpapier verpakt na wat vocht toegevoegd te hebben en opnieuw voor 2h op de rooster..Daarna kwam het aflakken en nog 1h klooien...Resultaat beetgaar, maar het vlees viel niet van de botten..Opnieuw een ontgoocheling.

Dan maar een beer can chicken! Mijn eega naar de winkel voor een dure (20€) maiskip, deze gereneus behandeld met rub spul, deze enkele uren laten rusten en de kaamde opgetuigd..slow cooking roller, drupplaat en rooster. Hetgeen me al meteen opviel was, dat de kip met zijn bovenkant in de opening stak van de kamado. Ook hier raakte ik met de temperatuur niet hoger dan 140°C. We gebruiken een Meater temperatuur probe. Bij een interne temperatuur van 74°C dachten we dat de kip het wel zou gehad hebben, na 1h25. De ontgoocheling was groot..van buiten zag het er allemaal wel mooi uit maar het vlees was als rubber..niet van het been af te krijgen, niet gaar geen wow gevoel..De vuilbak werd weer bijgevuld.

Nu dachten we, laten we nog eens aanvangen met 2 kippenbouten, die moeten toch wel te garen vallen..Opnieuw het zaakje aangestoken en opgepookt tot 200°C en weer ging de BBQ terug naar 140/150°C en geen manier om deze weer hoger in temperatuur te krijgen..De kippenbouten geregeld gekeerd en ook voorzien van de temperatuur probe..Bij een interne temperatuur van 74°C de bouten van de rooster gehaald en wat denken jullie? Taai, niet gaar, het vlees blijft massaal aan het bot zitten..Kortom weeral vuilbak materiaal..Het gaat als een tierelier de verkeerde kant op! Ik durf niet te vertellen hoeveel van die fantastische YT filmpje ik al gekeken heb en het precies zo heb na gedaan..

Het probleem met die slow Cook roller is dat je met je rooster niet lager kan en dat je kip boven tegen het deksel zit. Dan weet ik niet hoe het zou gaan zitten met een flinke kalkoen onder de kap!
In mijn opzicht, die Slow cooker is een dure grap die geen rekening houdt met de ruimte die je nog over houdt onder het deksel.
Verder ben ik geen voorstander om het vet dat uit het vlees druipt, in het vuur te laten opbranden, omdat ik van mening ben dat de rook die hierdoor ontstaat van de giftige soort is en best niet in je vlees zit.

Gelukkig hebben we nog geen mee eters uitgenodigd, wat een afgang zou dit geweest zijn!

Mochten jullie me kunnen troosten...ga jullie gang!

Zonnige groeten,
Roger

IMG_0669.jpg


IMG_0691.PNG


IMG_0698.jpg


IMG_0699.jpg
 
Heb je het al zonder die slow roller geprobeerd
 
Welkom bij het genootschap

De vuilnisbak word beter gevuld dan jullie magen 😱
Zoals hiervoor al aangegeven, zonder roller aan de gang?

Succes
 
Beste Roger,
Niet twijfelen aan je aanschaf. Rood, zwart, groen, ze gaan het allemaal naar tevredenheid doen! Het zit 'm ook niet in je gekozen brandstof, dat is ook prima spul. Dus ik vermoed dat er in je modus operandi iets niet goed gaat. Kun je daar wat meer over vertellen?
Laat me aangeven hoe ik dat doe. Of beter, wat ik nu zou proberen. Omdat je al een paar gerechten hebt geprobeerd kan het zijn dat je luchtgaten dicht zitten. Ik zou een schaaltje of mand of kartonnen doosje pakken en de mooie grote stukken houtskool uit de kamado pakken en even apart bewaren. Kleine stukjes en gruis verwijderen en de hele kamado zo leeg halen. Met een borstel of aszuiger alles schoon maken en goed letten op openingen bij luchtschuif en vuurkorf, zijn de gaten vrij?
Nu opnieuw vullen met grote kooltjes die je hergebruikt en houtskool aanvullen met de hand. Niet de zak met gruis en al leegschudden maar stuk voor stuk vullen.
Zet nu de onderste luchtschuif helemaal open en steek aan met een gasbrander of een paar wokkels OP de kooltjes. Laat de deksel van de kamado open staan en laat het vuur zich ontwikelen. Als je ziet dat het goed gaat sluit je de deksel maar houd je schoorsteen open, dus luchtschuif boven vol open! Laat oplopen naar 150 en knijp dan luchtschuif onder tot een dikke duim open. Laat even stabiliseren en plaats dan pas deflectors of roosters of rollers.
Nu begin je met roken en koken en open of sluit je schuifjes om de T te beheersen. Gewoon je apparaat leren kennen en beheersen.
Vergeet die beercan bereiding, snij de kip over de hele ruggengraat door (of gebruik een wildschaar) en duw de kip met de binnenkant op het rooster en het vel naar boven. Lekker rondom in de rub en dan met wat rookhout langzaam indirect beginnen (met jouw slowroller) en zorgen dat de T heel langzaam oploopt naar 220 of 250 ofzo tot een mooi bruin en knapperig velletje. Beste kip ooit.
 
Laatst bewerkt:
Roger, welkom op het Genootschap.

Vervelend dat je resultaten nog niet zijn waar je ze zou willen.
De tips van Sander zijn heel goed.
Belangrijk is om het vuur na het aansteken te laten ontwikkelen. Dat wil zeggen aansteken en deksel dicht en schuiven boven en onder helemaal open. Wacht dan 15 minuten.
Voor een gewenste temperatuur van 110c op 1 plek aansteken, voor 180c op twee plekken en tering hitte op drie plekken.
Zorg er ook voor dat de kolenmand goed vol is.
Denk ook dat je MEATER probe niet de juiste temp aangeeft
 
Hey, welkom. We hebben in ieder geval al dezelfde dealer. Wel gek dat ge hem zijt gaan afhalen, want hij levert hem ook gratis bij u thuis en zet hem dan ook in mekaar.

Het is het in het begin wat zoeken, maar in no time zijt ge ermee weg.
 
Nog een tip Roger, bij het beheersen van je vuur is het knijpen of juist verder open van de onderste schuif leidend. Die bepaalt vooral de zuurstof toevoer. Die mag je nooit helemaal dicht zetten tijdens het koken, maar soms is een minimaal spleetje al genoeg. Zorg wel altijd dat de bovenste schuif iets open staat, zeker zo ver als de onderste schuif, liefst wat verder. Je wil niet dat die rook en vleesdampen blijven hangen en verzuren of verstikken, die moeten eruit kunnen.
 
Let ook op waar je die meater prikt. Kies een dik deel van de dij of juist het dikste van de borst, houd het puntje van de voeler vrij van het bot. En een veilige garing hoeft qua smaak niet jouw optimum te betekenen hoor. Ik heb mijn kipje graag wat verder, mijn ribs ook trouwens, mijn rundvlees heb ik graag wat roder en bloederiger dan anderen. Kook naar je eigen smaak.
 
Welkom Roger!

Hierboven zijn al een aantal hele goeie tips gegeven.
Laat je door je tegenslag niet afschrikken, zodra jij het vuur de baas bent komt alles goed.
 
Geen tips voor je, Free2be. Heb enkele dagen geleden zelf pas een kamado aangeschaft. Wel een compliment vanaf mijn kant. Er zijn maar weinig mensen bereid hun mislukkingen te delen. En die zijn juist zo leerzaam!(y)
 
@Free2be , Sander heeft al een heleboel tips gegeven.
Ga lekker rustig aan de slag. Ga niet teveel set-ups door elkaar proberen.
Hou van je resultaten een logboekje bij. (Set-up, temperaturen, tijden, soort kolen etc.)
Succes.
 
Gewoon lekker blijven proberen .
Geen workshop erbij gekregen van dealer ,of kennis met een kamado raadplegen
 
Allen bedankt voor de tips en aanmoedigingen! Het ophalen ging gepaard met een bonus voor accessoires en het gebruik van mijn bestelwagen te rechtvaardigen.😉 Twijfelen aan het toestel doe ik niet, wel aan de wijze van gebruik, die ik blijkbaar niet zo van YT kan overhalen.
Verder lijkt het me een uitdaging om het gewenste resultaat naar boven te halen. Ik prijs me gelukkig dat ik bij jullie mag aankloppen met mijn sores!
Geniet van jullie bereidingen.
Roger
 
Het boek hete kolen compleet is een leuk beginners boek waar je veel van kan leren. Het boek van @noskos is ook een heel leuk boek met duidelijke uitleg van alles.
 
Welkom!

Hoop nuttige tips al gegeven, maar misschien kan ik er één toevoegen: wacht na elke verstelling die je doet minstens 10 minuten voordat je weer aan de schuiven zit.
Het is verleidelijk om hem nog een tikje verder open of dicht te zetten als de temperatuursverandering niet snel genoeg gaat, maar het is echt een traag proces.
Zoals je zelf zegt, je leert dat niet door YT te kijken. Het heeft gewoon even tijd nodig voordat je dat onder de knie hebt. Succes!
 
Gewoon lekker blijven proberen .
Geen workshop erbij gekregen van dealer ,of kennis met een kamado raadplegen
Dat is net het vreemde. Hij is hem gaan afhalen. Deze dezelfde dealer is hem bij mij komen leveren, monteren en een testburn gedaan. Ik heb toen zeer veel uitleg gekregen. Maar omdat ik toen lang moest wachten op de levering, had ik het boek ‘hete Kolen’ al gelezen en daar staat zowat alles in. een goed boek doet ook al wonderen. Heb hem nog niet gelezen, maar ‘het vuur de baas’ van onze Dennis hier zou je ook compleet op weg zetten.
 
@Free2be Ge kunt bij Jan ook workshops volgen. Voorlopig zijn dat de basic, maar mss kunt ge die eens proberen. Bij Common Sense in Bilzen kunt ge ook workshops volgen bij Rogier. Deze is verdeler van KJ en BGE naast zijn Bistro En traiteurdiensten. Zelf ben ik van plan daar eens eentje te gaan doen.
 
Terug
Bovenaan Onderaan