Free2be
Sprokkelaar
- Berichten
- 33
Beste BBQ liefhebbers, ook mijn beurt om me hier even voor te stellen. Koppel die pas een Kamado Joe classic III hebben aangeschaft, na wikken en wegen welk merk en type. Zich hebben laten adviseren door een BBQ handel in Zelem. Het kleinood ging verpakt juist in mijn Partner bestelwagen, richting het thuisfront, Hasselt. Razend benieuwd naar de beleving, het rode geval opgestart en laten opwarmen en terug afkoelen. s'Avonds met het water in de mond er mijn eerste stapjes op gezet en wat spek, worstjes, kotelet en biefstukje gebakken..Dit ging vrij goed.
Na deze sessie, kwam er een brood aan te pas..dit liep vreselijk mis, de zaak wilde maar niet hoger gaan dan 150°C, dus een rondje vuilbak. De dag erna een pizza, idem verhaal, geen mogelijkheid om de zaak op te stoken tot 250°C! Weer vuilbak materiaal!
Dan maar ribbetjes, wat zou hiermee kunnen misgaan..De slow roller opnieuw gemonteerd en de hele toko opgestart..het baby ribbetje in gerubt en bakken maar..na 3h het zaakje in zilverpapier verpakt na wat vocht toegevoegd te hebben en opnieuw voor 2h op de rooster..Daarna kwam het aflakken en nog 1h klooien...Resultaat beetgaar, maar het vlees viel niet van de botten..Opnieuw een ontgoocheling.
Dan maar een beer can chicken! Mijn eega naar de winkel voor een dure (20€) maiskip, deze gereneus behandeld met rub spul, deze enkele uren laten rusten en de kaamde opgetuigd..slow cooking roller, drupplaat en rooster. Hetgeen me al meteen opviel was, dat de kip met zijn bovenkant in de opening stak van de kamado. Ook hier raakte ik met de temperatuur niet hoger dan 140°C. We gebruiken een Meater temperatuur probe. Bij een interne temperatuur van 74°C dachten we dat de kip het wel zou gehad hebben, na 1h25. De ontgoocheling was groot..van buiten zag het er allemaal wel mooi uit maar het vlees was als rubber..niet van het been af te krijgen, niet gaar geen wow gevoel..De vuilbak werd weer bijgevuld.
Nu dachten we, laten we nog eens aanvangen met 2 kippenbouten, die moeten toch wel te garen vallen..Opnieuw het zaakje aangestoken en opgepookt tot 200°C en weer ging de BBQ terug naar 140/150°C en geen manier om deze weer hoger in temperatuur te krijgen..De kippenbouten geregeld gekeerd en ook voorzien van de temperatuur probe..Bij een interne temperatuur van 74°C de bouten van de rooster gehaald en wat denken jullie? Taai, niet gaar, het vlees blijft massaal aan het bot zitten..Kortom weeral vuilbak materiaal..Het gaat als een tierelier de verkeerde kant op! Ik durf niet te vertellen hoeveel van die fantastische YT filmpje ik al gekeken heb en het precies zo heb na gedaan..
Het probleem met die slow Cook roller is dat je met je rooster niet lager kan en dat je kip boven tegen het deksel zit. Dan weet ik niet hoe het zou gaan zitten met een flinke kalkoen onder de kap!
In mijn opzicht, die Slow cooker is een dure grap die geen rekening houdt met de ruimte die je nog over houdt onder het deksel.
Verder ben ik geen voorstander om het vet dat uit het vlees druipt, in het vuur te laten opbranden, omdat ik van mening ben dat de rook die hierdoor ontstaat van de giftige soort is en best niet in je vlees zit.
Gelukkig hebben we nog geen mee eters uitgenodigd, wat een afgang zou dit geweest zijn!
Mochten jullie me kunnen troosten...ga jullie gang!
Zonnige groeten,
Roger
Na deze sessie, kwam er een brood aan te pas..dit liep vreselijk mis, de zaak wilde maar niet hoger gaan dan 150°C, dus een rondje vuilbak. De dag erna een pizza, idem verhaal, geen mogelijkheid om de zaak op te stoken tot 250°C! Weer vuilbak materiaal!
Dan maar ribbetjes, wat zou hiermee kunnen misgaan..De slow roller opnieuw gemonteerd en de hele toko opgestart..het baby ribbetje in gerubt en bakken maar..na 3h het zaakje in zilverpapier verpakt na wat vocht toegevoegd te hebben en opnieuw voor 2h op de rooster..Daarna kwam het aflakken en nog 1h klooien...Resultaat beetgaar, maar het vlees viel niet van de botten..Opnieuw een ontgoocheling.
Dan maar een beer can chicken! Mijn eega naar de winkel voor een dure (20€) maiskip, deze gereneus behandeld met rub spul, deze enkele uren laten rusten en de kaamde opgetuigd..slow cooking roller, drupplaat en rooster. Hetgeen me al meteen opviel was, dat de kip met zijn bovenkant in de opening stak van de kamado. Ook hier raakte ik met de temperatuur niet hoger dan 140°C. We gebruiken een Meater temperatuur probe. Bij een interne temperatuur van 74°C dachten we dat de kip het wel zou gehad hebben, na 1h25. De ontgoocheling was groot..van buiten zag het er allemaal wel mooi uit maar het vlees was als rubber..niet van het been af te krijgen, niet gaar geen wow gevoel..De vuilbak werd weer bijgevuld.
Nu dachten we, laten we nog eens aanvangen met 2 kippenbouten, die moeten toch wel te garen vallen..Opnieuw het zaakje aangestoken en opgepookt tot 200°C en weer ging de BBQ terug naar 140/150°C en geen manier om deze weer hoger in temperatuur te krijgen..De kippenbouten geregeld gekeerd en ook voorzien van de temperatuur probe..Bij een interne temperatuur van 74°C de bouten van de rooster gehaald en wat denken jullie? Taai, niet gaar, het vlees blijft massaal aan het bot zitten..Kortom weeral vuilbak materiaal..Het gaat als een tierelier de verkeerde kant op! Ik durf niet te vertellen hoeveel van die fantastische YT filmpje ik al gekeken heb en het precies zo heb na gedaan..
Het probleem met die slow Cook roller is dat je met je rooster niet lager kan en dat je kip boven tegen het deksel zit. Dan weet ik niet hoe het zou gaan zitten met een flinke kalkoen onder de kap!
In mijn opzicht, die Slow cooker is een dure grap die geen rekening houdt met de ruimte die je nog over houdt onder het deksel.
Verder ben ik geen voorstander om het vet dat uit het vlees druipt, in het vuur te laten opbranden, omdat ik van mening ben dat de rook die hierdoor ontstaat van de giftige soort is en best niet in je vlees zit.
Gelukkig hebben we nog geen mee eters uitgenodigd, wat een afgang zou dit geweest zijn!
Mochten jullie me kunnen troosten...ga jullie gang!
Zonnige groeten,
Roger