BasBQ
Beef en Steak

Procureur met appel

 
 
 
 

Hoogie

Pitmaster
Berichten
949
Vanavond even een proefrun gedaan voor een diner volgende maand. Nadat ik dit geproefd heb weet ik dat ik dit niet alleen volgende maand ga maken. 😋 Heerlijk!
Het recept is afkomstig van Herman den Blijker en thefatjudge.nl: https://thefatjudge.nl/2013/04/12/langzaam-gegaarde-procureur-met-appeltjes/amp/
851B66BA-2E9D-493D-9BEF-378675774064.jpeg

Gisteren een procureur van 1,9 kg voorbereid. Gelukkig viel er niet veel aan bij te trimmen. Zag er goed uit. Daarna in de marinade gezet. Ik had helaas geen donker bier, maar er gingen zoveel sterke smaakmakers in dat dat denk ik niet veel uitgemaakt heeft. Gewoon maar een simpel pilsje er in gegooid. De marinade even geproefd en die smaakte helemaal super.

De bierlucht kwam me vanochtend wel tegemoet toen ik de koelkast open trok. 🤣
Gisteravond hebben we natuurlijk de persconferentie over nieuwe coronamaatregelen gezien, dus heb ik vanochtend mijn procureur nog maar een paar boostervaccinaties met marinade gegeven.
A935F7C0-192C-4E9B-870E-45445DFF4106.jpeg

De ketel aangemaakt met een indirecte opstelling. Aan één kant aangestoken en maar een klein stukje rookhout erbij van een wijnvat. Het ruikt heerlijk, maar dit is de eerste keer dat ik dit gerecht maak en daarom wil ik het ook niet overdrijven.
F0CBA7FC-8FBC-4D1B-B832-8A085D166EC5.jpeg


De temperatuur volgens het recept zou 80 graden moeten zijn, maar daar ben ik wel van afgeweken. Ik zat tussen 110 en 120.
F301B812-2A1E-46DC-B2FE-A2746E617808.jpeg

Na 1,5 uur nog een keer een laagje marinade eroverheen gestreken. En een uur later nog een keer.

Toen de kerntemperatuur ca. 58 was, heb ik de schuiven open gezet en de appeltjes erbij gedaan.
63AC5C99-1BF5-4D79-86B9-92210169BBE6.jpeg
Aardappelen gekookt en ‘ready to serve’. Groente was ik een heetje
F73BC6D9-7D92-4D2A-B547-98387012E0F0.jpeg


En nog één foto dan om te laten zien hoe het er aangesneden uit zag.
252179CE-F3BF-43D2-A73C-2AEC04A61F64.jpeg


Gezin vond het heerlijk, dus dit gaan we vaker maken.

Waar jullie me misschien nog wel mee kunnen helpen: Ik zit nog een beetje te twijfelen over de hoeveelheid rookhout. Je proefde het wel, maar het was heel subtiel. Voor mijn diner heb ik straks bijna het dubbele gewicht aan vlees. Kan ik dan klakkeloos de dubbele hoeveelheid rookhout gebruiken?
 
Ziet er erg lekker uit met die appels zo.
Als vuistregel mag je 5% rookhout aanhouden op de totale brandstof.
Zal ook een beetje trail and error zijn, de meeste hier hebben wel eens asbak geproefd ipv een mooi stuk vlees.
(ik wel tenminste)
 
Mooi gerecht. Lijkt me erg lekker.
 
Ziet er lekker uit , kwa rook is wat je zelf lekker vind . Omdat er meerderen van gaan eten zou ik toch voor subtiele rook smaak gaan .
Het is meer hoelang je rookt dan hoeveel je er in een keer in gooit . Dan zou het een dikker stuk moeten zijn .
 
Lekker hoor komt ook op de hele lange lijst 😋😋
 
Deze is verplaatst naar L&S dit is geen recept conform de forumregels, lees daarvoor de regels die in elk receptendeel staan.
 
Ziet er zeer smakelijk uit! Ook een leuke touch met de appels erbij.
Ik zou zeker niet het rookhout verdubbelen maar een blokje erbij kan geen kwaad als je iets meer rooksmaakje aan het gerecht wilt toevoegen.
 
@Bramster dus verdubbelen :D
Ik gooi meestal 2-3 chunks bij de gerechten die ik klaar maak. Houtsoort bepaald dan de rookintensiteit.
Voor varken werkt kersen of appel wel goed.
Hahaha oh begon maar met 1 stukje. Nou ja dan verdubbelen! 🤣 2 stukjes is echt prima voor zo een gerecht!
 
Terug
Bovenaan Onderaan